Még a tizenéves kort sem érték el, mégis az egész világ ismeri őket: rengeteg a pénzük, még több a csodálójuk, elegáns partikra járnak, szinte bármit megvehetnek maguknak, rajongók milliói bálványozzák őket. Gyermekként világhírűvé válni azonban nem biztos, hogy olyan irigylésre méltó dolog, mint amilyennek látszik.


Fiatal milliárdosok


Ki ne emlékezne a bájos Macaulay Culkinra, a Reszkessetek betörők című film kis hősére, vagy Drew Barrymore-ra az E.T.-ből vagy a Harry Pottert alakító Daniel Radcliffre? Kedvesek, ártatlanok és édesek a kamerák előtt - és nem mellékesen dúsgazdagok. Mindezek ellenére felmerül a kérdés, hogy valóban boldogok-e?

AFP

Hiszen minden feltétel adott hozzá, gondolnánk. Már gyermekként, fiatalként a felső tízezer életét élik, dollármillióik vannak. Miley Cyrusnak például, aki a Hannah Montana című tévésorozat főszereplője, 18 évesen 14,4 milliárd forint vagyona van, Daniel Radcliffe-nek 21 évesen a becsült vagyona körülbelül 46 millió font, Mary-Kate és Ashley Olsen pedig 12,8 milliárd forinttal büszkélkedhet - és ezek a számok folyamatosan nőnek.

AFP


Na de mit kezdtek ezekkel a hatalmas összegekkel?


Az, hogy a fiatal sztárok mihez kezdenek a vagyonukkal, tulajdonképpen nem is tőlük függ. Legtöbbször vagy a szülő vagy a menedzser az, aki próbálja a mesés vagyont megőrizni vagy még nagyobbra duzzasztani.

AFP

Daniel Radcliffe szülei kordában tartották fiukat: a fiatal sztár csak 18 éves kora után költhetett a vagyonából. Pénzét bankszámláján és különböző ingatlanokba fektetve őrzi, csak Angliában két háza és egy lakása van. 

AFP

Miley Cyrus menedzserei jól végzik a dolgukat: megvásárolták a Hannah Montana nevet, és különböző játékokat, irodaszereket, méregdrága kiegészítőket dobtak piacra, hatalmas profitot érve el ezzel.

AFP

Mary-Kate és Ashley Olsen karrierje a Bírlak című sorozattal indult. Később kiválóan kamatoztatták a megkeresett millióikat, saját divatmárkát dobtak piacra.

AFP

Emma Watson, a Harry Potter Hermionéje számos világcég reklámarca, azonkívül privát brókerek kezelik vagyonát és befektetéseit.

AFP

Természetesen sorolhatnánk még a jó példákat, azonban legalább ugyanennyit találhatunk költekező, felelőtlen tinisztárokból is. Talán szüleik befolyása volt kisebb az ő életükben, vagy a körülményeik, lelki alkatuk más?

A 22 éves Rupert Grint, a Harry Potter-filmek vörös hajú szereplője nem követte színésztársa, Daniel jó példáját: rendkívül látványosan élvezi népszerűségét, sokat bulizik, drága sportkocsikra és szép nőkre költ. Szülei óva intik, hiszen ha így folytatja, rövid időn belül elherdálja vagyonát.

AFP

A kanadai származású Corey Haim 1987-ben, az Elveszett fiúk című horror-vígjátékkal robbant be a köztudatba és lett tinibálvány. Azonban a fiú ahogy cseperedett, úgy romlott el: rossz társaságba keveredett, és annyira rászokott a drogokra, hogy néhány foga is kihullott. Aztán végső elkeseredésében úgy próbált pénzhez jutni, hogy árverésre bocsátotta haját és fogait.

AFP


A csillogáson túl - a kis cirkuszi majmok


Természetesen a sok pénz csupán az egyik hozadéka a gyermeksztárok filmes szerepléseinek. Az addig átlagos iskolásként élő gyermek nemcsak gazdag lesz, hanem hirtelen egy másik világba  csöppen: ismertté válik. Ha ezt a kivételezett helyzetet nem tudja a helyén kezelni, vagy ebben nem segítenek neki, súlyos lelki konfliktusokat okozhat. A sikernek, a nagyfokú figyelemnek és sztárolásnak ugyanis olyan lelki következményei vannak, melyek akár tönkre is tehetnek egy gyermeket.

AFP

Drew Barrymore példáját sokan ismerik: már 11 hónaposan kutyaeledel-reklámban szerepelt, majd a keresztapja, Steven Spielberg által rendezett E.T. című filmben játszott szerepe hozta el számára a sikert 7 évesen. Ezután csak két évet várt az első cigarettával, majd 11 éves korára rendszeres alkoholfogyasztóvá vált, 13 évesen pedig már a kokaint is kipróbálta. A középiskolát drogproblémáinak köszönhetően nem végezte el. "A szüleim a saját álmaikat valósították meg rajtam keresztül" - nyilatkozta a színésznő.

Mary-Kate és Ashley Olsent már kiskoruk óta sorozatok és filmek szereplőiként ismerhetjük, de Mary-Kate elmondta: mindig is "cirkuszi majmoknak" érezték magukat, ráadásul már tinikorában evési zavarai voltak. Állítása szerint "nem volt jó élet, amit ő és ikertestvére éltek".

AFP

A Suite Life sztárja, Cole Sprouse, aki 10 éve a Disney képernyőjén szerepel ikertestvérével, a People magazinnak így nyilatkozott: "Úgy érzem, nem volt jó, hogy olyan korán belevágtam a színészkedésbe. Persze igen jó életem volt, de nem járhattam iskolába, ami azzal járt, hogy kevesebb barátom is volt, és én amúgy is visszahúzódó fajta vagyok."

AFP

A ma már 24 éves Macaulay Culkin mostanság leginkább kábítószeres botrányaival kerül az címlapokra. Gyermekkorában szülei összevesztek fiuk vagyonán, a család széthullott. Tizennégy évesen kijelentette, nem akar több szerepet vállalni.


Sztárgyerekek mint a szülők áldozatai


Érdemes irigyelnünk a gyermeksztárokat? Őket - saját bevallásuk szerint - az ismertség nem tette boldoggá. Egyes sztárok esetén egyenesen úgy tűnik, a gyerekek saját szüleik nyereségvágyának estek áldozatul.

Azonban ha eddig azt gondoltuk, ennél rosszabb történet már nem jöhet, álljon itt példaként az Oscar-díjas Rubina Ali története, akit 9 évesen saját édesapja adott el:

AFP

A nyolc Oscar-díjjal jutalmazott Gettómilliomos című film szereplőjét, Rubina Alit több mint 90 millió forintért bárkinek örökbe adta volna az édesapja, csak hogy a kislánynak ne a szegénynegyedben kelljen felnőnie. A News Of The World brit lap azt írta: újságíróik egy gazdag családnak adták ki magukat, akik meg akarták venni a gyereket. A kislányért állítólag már jelentkezett is egy közel-keleti család. A lap fényképeket is közölt a kislányról és arról, ahogyan az újságírók az apával alkudoznak. Azzal az apával, aki lánya hazatértekor még boldogan mutogatta körbe gyermekét az egyik mumbai szegénynegyedben.


Nem fenékig tejfel
Úgy tűnik, hogy a boldogsághoz nem elég a siker és a pénz, ahhoz valami több kell. Például bölcsesség, igazi barátok és valóban szerető szülők. Reménykedjünk, hogy a mostani gyereksztároknak megvan ez, és látunk még hasonlóan kiváló felnőtt színészeket, mint Natalie Portman vagy Drew Barrymore. Ők bebizonyították, hogy lehet egészséges felnőtt egy tinisztárból.

Deliága Éva gyermekpszichológus

Egy gyermeknek, amikor tehetségét felfedezik, és hirtelen kiemelt figyelmet kap, megváltozik az élete. Az addig átlagos iskolás életet élő gyermek sok kihívással szembesül.

Amennyiben 10 éves kora alatt éri ez a hatás, akkor a személyisége koránál fogva még könnyen formálható. Ha kamaszról beszélünk, esetükben személyiségük még nincs teljesen kialakulva, a külvilág visszajelzései rendkívül fontosak számukra. Ha egy kamasz esetleg megfelelő érzelmi háttér nélkül belekerül a siker forgatagába, ahol dicsérik, aztán ebből kikerülve már nem kap annyi figyelmet és elismerést, az számára feldolgozhatatlan lehet.

Ha a felfedezése előtt nem volt stabil lelkiállapota, egészséges önképe, személyisége, akkor összezavarodik. Ki vagyok én? Az átlagos kamasz a problémáimmal vagy a sztár? Ezután sokan az örömteli érzéseket alkohollal, drogokkal próbálják pótolni. A fiatal szeretne boldog lenni, a szerek átmenetileg ezzel hitegetik, de valójában nem boldog, mert már nem kap annyi figyelmet a sikeres hullámhegyeket maga mögött hagyva. Hiszen egykor egy jelentéktelen kamasz volt, aztán felfedezése után környezetétől csupa olyan visszajelzést kapott, hogy ő különleges, aztán a siker végeztével visszapottyant a valóságba, és ezt nem könnyű feldolgozni.

Ráadásul sok gyereksztár csupán abban az adott életkorában emelkedik ki társai közül, és felnőve már nem foglalkoznak vele annyit. Ilyen Macaulay Culkin, a Reszkessetek betörők sztárja, aki egy múló kiskori bájjal rendelkezett, és ezt kinőtte. Nem is kapott több jelentős szerepet.

Amik még szerepet játszanak a történésekben, azok a környezettől érkező elvárások a kis sztár felé. Szuperlatívuszokat várnak el tőle, amelyeket nem képes teljesíteni, így kudarcélmény éri, ami szintén negatívan hathat önképére, hangulatára. Sajnos gyakran előfordul, hogy a fiatal családja támaszt elvárásokat: például ha az apa a gyermeksztár menedzsere, és nagy nyomást helyez a fiatalra, mivel gyakorlatilag az egész család az ő keresetéből él. Így a gyermekkor közvetlensége és szabadsága kimarad a kis sztár életéből, hisz gyakran szabadideje sincs. Felnőve aztán csak a dolgok könnyebb végét akarja megfogni, gyakran felelőtlen életmódot folytat.


Fessler Emma

LIFE MAGAZIN: SZTÁRCSEMETÉK: AZ ISTENES CSALÁD
Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!Korábban:
Gazdagabbak leszünk 2011-ben? 
Mibe kerül az ingyenes óvoda?  
Harry Potter halálos főzetei a valóságban is kiütnek 
Óvodások bankkártyával - Hogyan tanítsuk meg a gyereket bánni a pénzzel?