Kis cirkuszi majmok? Milliárdos gyereksztárok a csillogáson túl

lelki háttér szülő gyereksztár pénz menedzser milliárdos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Még a tizenéves kort sem érték el, mégis az egész világ ismeri őket: rengeteg a pénzük, még több a csodálójuk, elegáns partikra járnak, szinte bármit megvehetnek maguknak, rajongók milliói bálványozzák őket. Gyermekként világhírűvé válni azonban nem biztos, hogy olyan irigylésre méltó dolog, mint amilyennek látszik.


Fiatal milliárdosok




AFP
AFP




AFP
AFP



Na de mit kezdtek ezekkel a hatalmas összegekkel?




AFP
AFP




AFP
AFP




AFP
AFP




AFP
AFP




AFP
AFP






AFP
AFP




AFP
AFP



A csillogáson túl - a kis cirkuszi majmok




AFP
AFP






AFP
AFP




AFP
AFP





Sztárgyerekek mint a szülők áldozatai






AFP
AFP





Nem fenékig tejfel






Deliága Éva gyermekpszichológus


Egy gyermeknek, amikor tehetségét felfedezik, és hirtelen kiemelt figyelmet kap, megváltozik az élete. Az addig átlagos iskolás életet élő gyermek sok kihívással szembesül.

Amennyiben 10 éves kora alatt éri ez a hatás, akkor a személyisége koránál fogva még könnyen formálható. Ha kamaszról beszélünk, esetükben személyiségük még nincs teljesen kialakulva, a külvilág visszajelzései rendkívül fontosak számukra. Ha egy kamasz esetleg megfelelő érzelmi háttér nélkül belekerül a siker forgatagába, ahol dicsérik, aztán ebből kikerülve már nem kap annyi figyelmet és elismerést, az számára feldolgozhatatlan lehet.

Ha a felfedezése előtt nem volt stabil lelkiállapota, egészséges önképe, személyisége, akkor összezavarodik. Ki vagyok én? Az átlagos kamasz a problémáimmal vagy a sztár? Ezután sokan az örömteli érzéseket alkohollal, drogokkal próbálják pótolni. A fiatal szeretne boldog lenni, a szerek átmenetileg ezzel hitegetik, de valójában nem boldog, mert már nem kap annyi figyelmet a sikeres hullámhegyeket maga mögött hagyva. Hiszen egykor egy jelentéktelen kamasz volt, aztán felfedezése után környezetétől csupa olyan visszajelzést kapott, hogy ő különleges, aztán a siker végeztével visszapottyant a valóságba, és ezt nem könnyű feldolgozni.

Ráadásul sok gyereksztár csupán abban az adott életkorában emelkedik ki társai közül, és felnőve már nem foglalkoznak vele annyit. Ilyen Macaulay Culkin, a Reszkessetek betörők sztárja, aki egy múló kiskori bájjal rendelkezett, és ezt kinőtte. Nem is kapott több jelentős szerepet.

Amik még szerepet játszanak a történésekben, azok a környezettől érkező elvárások a kis sztár felé. Szuperlatívuszokat várnak el tőle, amelyeket nem képes teljesíteni, így kudarcélmény éri, ami szintén negatívan hathat önképére, hangulatára. Sajnos gyakran előfordul, hogy a fiatal családja támaszt elvárásokat: például ha az apa a gyermeksztár menedzsere, és nagy nyomást helyez a fiatalra, mivel gyakorlatilag az egész család az ő keresetéből él. Így a gyermekkor közvetlensége és szabadsága kimarad a kis sztár életéből, hisz gyakran szabadideje sincs. Felnőve aztán csak a dolgok könnyebb végét akarja megfogni, gyakran felelőtlen életmódot folytat.


Fessler Emma

LIFE MAGAZIN: SZTÁRCSEMETÉK: AZ ISTENES CSALÁD

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=770Pjbww6ZBJ0Hp0




Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Korábban:
Gazdagabbak leszünk 2011-ben?
Mibe kerül az ingyenes óvoda?
Harry Potter halálos főzetei a valóságban is kiütnek
Óvodások bankkártyával - Hogyan tanítsuk meg a gyereket bánni a pénzzel?





Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.