jojó-efektus diéta fehérje fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Igyekszel szigorúan tartani magad a diétához, de folyton visszajönnek a kilók? Jó hírünk van, a tudósok felfedezték a jojó-effektusnak nevezett jelenség okát.

Folyamatos fogyásból és hízásból áll a jojó-effektustól szenvedők élete. Hiába adnak le a súlyukból, egy-egy drasztikus diéta után a kilók szinte kamatostul jönnek vissza. Ha ismerős a helyzet, bizonyára örülni fogsz a hírnek, miszerint a tudósok felfedezték: vannak, akik egyszerűen hajlamosabbak a jojó-effektusra. Az orvosok úgy vélik, az új kutatási eredményeknek köszönhetően hamarosan már egy egyszerű vértesztből megállapíthatják a dietetikusok, hogy a betegeknek vajon szükségük lesz-e további segítségre a diéta után is, hogy megtartsák súlyukat.

Thinkstock
Thinkstock

A kutatók nyolc európai országban vizsgálták meg összesen 91 fogyókúrázó vérét, olyanokét, akik már lefogytak. A diétázók fele megtartotta a súlyát, vagy még többet adott le, a csoport másik fele azonban újra hízni kezdett. Az orvosok a vérükben 34 fehérjének vizsgálták az úgynevezett angiotenzin-konvertáló enzimjének szintjét, és meglepő összefüggéseket találtak. Azoknál, akik megtartották a súlyukat, ennek az enzimnek magasabb volt a szintje, ezért arra jutottak, hogy valószínűleg kapcsolatban van a jojó-effektussal.

A felfedezés bár biztató, még mindig tisztázatlan, hogyan függ össze a diéta sikertelenségével az enzim szintje. Lehetséges, hogy megzavarja a hormonokat, melyek a teltségérzésünket befolyásolják, és a szervezetet több zsír és víz tárolására ösztönzi.
A fogyókúrázó nők nagy százaléka szenved a jojó-effektustól, ezért számukra a kutatási eredmények reményt nyújthatnak. A gyakori hízás és fogyás amellett, hogy lelkileg is megviseli az embereket, növeli szívinfarktus, a cukorbetegség kockázatát és gyengíti az immunrendszert. Számos szakértő szerint ezért néhány elhízott ember esetében az ilyen súlyingadozás veszélyesebb lehet, mint maga a túlsúlyos állapot.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!





Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.