5 gyönyörű szobanövény, ami akkor sem hal meg, ha alig locsolod

öntözés növény gondozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha nem születtél kertésznek, és gyakran előfordul, hogy mire megöntöznéd a szobanövényedet, már a temetését kell szervezned, akkor inkább nevelj igazi túlélőket! Az alábbi növények szépek is, és akkor sem halnak szomjan, ha csak kéthetente találod meg az öntözőkannát.

Karácsonyi kaktusz

Ha nem szeretsz öntözni, célszerű kaktuszokat tartani otthon, igaz, hogy néhány tüskés, de cserébe bírja a szárazságot. A karácsonyi kaktusz annyira igénytelen, hogy inkább a túlzott ápolás árt neki, de ha azt kerülöd, karácsonyra gyönyörű virágokkal kápráztat el. Brazíliából származik, és tüskék helyett dekoratív levelek díszítik. Nagyon hosszú ideig elél, könnyen szaporíthatod is, ezenkívül nagyszerű dísze az ünnepi asztalnak, és a fagyos téli délutánokat is hangulatossá teszi.

Thinkstock
Thinkstock

Ne tartsd túl meleg helyen, késő ősztől inkább a 10-15 fokban érzi jól magát, és semmiképpen sem kér tápoldatot. A bőséges virághozáshoz kifejezetten száraz talajt igényel, úgyhogy ne is nagyon öntözd. Választhatsz rózsaszín, ciklámenszínű, de fehér vagy vörös virágú növényeket is.

Anyósnyelv

Ő is igazi túlélő, és nagyon dekoratív növény, főleg, ha mutatós kaspóban tartod. Annyira nem igényli az öntözést, hogy a túl sok vízre fonnyadt levelekkel válaszol. Ezzel szemben szereti a világos, de nem tűző napos helyeket. A huzatot elviseli cserébe, ahogy könnyedén átvészeli az átültetést is. Amire szükség is lehet, hiszen akár másfél méter magasra is megnő.

http://en.wikipedia.org
http://en.wikipedia.org

Virágot nem nagyon hoz, időnként megjelenik rajta egy hosszú füzér virágként, de nem túl feltűnően. Választhatsz alacsony és magasnövésű példányokat is. Szinte semmi sem tud benne kárt tenni a túlöntözésen és pajzstetveken kívül.

Aloe vera

Kevés gondozást igénylő igazi csodanövény, számos gyógyhatása ismert. Hazánkban a boltokban kapható növénykék általában Hollandiából származnak, és szeretik a napfényes helyeket a lakásban, de a tűző napot nem tűrik el. Fontos a cserépméret, túl kicsi cserépben ugyanis könnyen felborulhat vagy tönkremehet a növényed. Mivel sivatagi túlélő, jól tűri azt is, ha csak akkor öntözöd, ha a földje már kiszáradt. Akkor is figyelj arra, hogy ne adj egyszerre túl sok vizet, mert a tálkában pangó víz árt a növénynek, akár el is pusztulhat.

Thinkstock
Thinkstock

Szaporítása sem nehéz feladat, mert kis sarjakat nevel, amiket tíz centisen már elválaszthatsz az anyanövénytől. Ha sárgul vagy ráncosodik a levele, az a betegség vagy túlöntözés jele. Évente érdemes nagyobb cserépbe átültetni, cserébe a gondoskodásért akár tíz évig is díszítheti az otthonod. Négy-öt éves korától a levelében található gélt gógyászati célokra is felhasználhatod, különösen jó rovarcsípésekre és gyulladások csökkentésére.

Zöldike

Másik nevén csüngő csokrosinda: ez a Dél-Afrikából származó növény alig igényel gondoskodást, cserébe viszont nagyon dekoratív. Levelei lehajlanak és általában csíkosak, ideális körülmények között tavasszal szép fehér virágokat is hoz. Szinte mindent kibír: ha nem öntözöd, vagy túl sokat öntözöd, ha melegben vagy hidegben tartod, mindegy neki.

 http://en.wikipedia.org
http://en.wikipedia.org

Ha szeretnéd hogy virágokat hozzon, időnként adj neki tápoldatot, de anélkül is eléldegél. A levegőt hatékonyan tisztítja, megköti a szennyező anyagokat. Csüngő levelei miatt szépen mutat virágtartóban felakasztva is. Tűző napra ne tedd, mert az még őt is megviseli.

Kukoricavirág

Kukoricalevélnek is nevezik, igazi elpusztíthatatlan túlélő: tűri a sötétet, a világos helyeket, a huzatot, a dohányfüstöt és a port is. Származási helye Japán, és a liliomfélék családjába tartozik. Nevét onnan kapta, hogy a levelei leginkább a kukoricáéra hasonlítanak, de nem fakók: sötétzöldek, erősek, lándzsa alakúak. Nagyon szép növény, és ha jól érzi magát, a dekoratív levelek mellé lilás virágokat is hozhat. Egy dologra figyelj vele kapcsolatban: ültetésnél ne válassz túl nagy cserepet, és ne ültesd túl mélyre, télen pedig tartsd hűvösebb helységben.

 http://en.wikipedia.org
http://en.wikipedia.org

Nyáron a tűző nap azért foltokat égethet a leveleibe, a túlöntözés pedig elsárgítja - így azt kerüld el. Nem jellemző, hogy betegségek támadják meg, átültetést pedig 2-3 évente igényel csak. Szaporítása is könnyű, átültetéskor a föld alatt lévő szárát szétoszthatod, és új cserépbe ültetheted. Kapható tarka levelű verziója is, de az tápoldat híján elveszti a mintáját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.