környezetvédelem életmód öko
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha te is környezettudatosan éled a napjaidat, akkor bizonyára lekapcsolod a villanyt, ha nem vagy a szobában, és hazai termékeket, idénygyümölcsöket vásárolsz. Ha ennél is többet szeretnél tenni a környezeted megóvásáért, adunk néhány tippet!

Thinkstock
Thinkstock

Felejtsd el a nejlonzacskót!

A reklámszatyrok nagyon hasznosak lehetnek, hiszen a nagybevásárlás során beszerzett árut valahogyan haza kell cipelni. Csakhogy a nejlon lebomlása több száz évig is eltarthat, ha pedig elégeted a szatyrot vagy zsákot, a levegőt mérgezed az égéskor felszabaduló gázokkal.

Tipp! Scarlett Johansson-t varjak tépik szét! Kattints a galériáért!




A Life.hu tippje



Tudtad?

Egyes országokban már évekkel ezelőtt betiltották a nem újrahasznosítható zacskók használatát, például Ausztrália néhány részén, Franciaországban, Bangladesben, Bhutánban, és az egyesült államokbeli San Fransiscóban.

Válts zöld energiára!

Nem lehetetlen és nem megfizethetetlen! Ma már a legtöbb magyarországi áramszolgáltató kínál olcsó zöld áramot, amelyet geotermikus vagy szélenergiából állítanak elő. Ha olyan szerencsés vagy, hogy napkollektorokat szereltethetsz fel, ne habozz, a befektetés hamar megtérül, és a környezetedért is sokat tehetsz.

Thinkstock
Thinkstock

Tudtad?

Európában már több kis- és nagyvárosban csak úgy adnak ki építési engedélyt, ha az épülő ház legalább részben megújuló energiaforrásokat használ.

Akkor világíts, ha kell!

A fényhez áram kell, az áram pedig pénzbe kerül, nem is kevésbe. Pénzt és energiát takaríthatsz meg, ha mindig lekapcsolod magad után a villanyt, ha energiatakarékos vagy kisebb teljesítményű izzókat és háztartási gépeket használsz, ha a tévét, rádiót, házimozit mindig teljesen áramtalanítod. Sőt, ha tévét nézel, ne égesd feleslegesen a lámpákat!

A Life.hu tippje

Nem régimódi megoldás, és nem is csak romantikázásra való a gyertyák használata. Ha az illatosított verziót választod, a légfrissítőt is megspórolhatod, ráadásul sokkal hangulatosabb a gyertyafény, mint a lámpáké.

Szelektáld a szemetet!

Szétválogatni a szemetet macerás, de hidd el, megéri! Válaszd szét egymástól a műanyag flakonokat, a fémet, a papírt, a fehér és színes üveget. A zöld hulladékot, ha teheted, komposztáld. A használt elemeket, akkumulátorokat a nagyobb üzletekben elhelyezett speciális kukákba dobhatod. A nem működő háztartási gépeket pedig a műszaki üzletek kötelesek visszavenni, a lejárt vagy felesleges gyógyszereket a patikákba viheted vissza.

A Life.hu tippje

Tovább csökkentheted a környezetre nehezedő szemét mennyiséget, ha palackos víz helyett csapvizet iszol. Ha nem megfelelő a minősége, forrald fel vagy használj víztisztító kancsót! Ha papírárut veszel, válassz újra feldolgozottat, és te is vegyél részt az erdők védelmében azzal, hogy a MÉH-be vagy a szelektív szemétszigetekre viszed a papírhulladékokat.

Thinkstock
Thinkstock

Használj ökológiailag lebomló tisztítószereket!

Napról napra több környezetbarát tisztítószer kapható az üzletekben. Mosószereket, öblítőket, fertőtlenítőket és más szereket vásárolhatsz meg ma már biominőségben, de nemcsak lebomló vegyszereket vehetsz, hanem használhatsz például indiai mosódiót vagy mosószódát is.

A Life.hu tippje

A háztartásban számtalan, többféleképpen felhasználható csodaszer akad. A sütőpor például nemcsak a sütemények készítésénél hasznos, hanem súrolóporként is kiváló. A hagyományos vagy almaecettel pedig nemcsak salátát készíthetsz, de megszabadulhatsz a vízkőtől és zsírtól is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.