érdekesség egészségügyi hatások fogyasztás pezsgő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ki ízlésesen, ki üvegből, de szinte mindenki fogyasztja az ünnepek italát. Ha épp nem keresztelsz hajót vagy számolod a másodperceket éjfélig, akkor is jó, ha tudod, hogyan ihatod a pezsgőt elegánsan.

Míg korábban ördögtől való italnak tartották, ma már jótékony egészségügyi hatásairól is tudhatunk: a mértékkel fogyasztott pezsgő, tehát napi egy-két pohárnyi jót tesz a szív- és érrendszernek - egyrészt tágítja az ereket, másrészt kísérletekkel igazolták, hogy a benne lévő polifenoloknak köszönhetően éppen olyan jó hatással bír, mint a vörösbor. A pezsgő az egyik legnépszerűbb ital, mégis sokaknak nehézséget okoz a megfelelő pezsgő vagy pohár kiválasztása, nem is beszélve a buborékok kérdéséről...

A pezsgőkészítés rejtelmei

A pezsgő tulajdonképpen bor, melyet élesztő és cukor hozzáadásával másodszor is megérlelnek, akkor már a palackban - s mivel azt lezárják dugóval, a keletkező szénsav az italban marad. A franciaországi Champagne nem véletlenül híres tartomány, a szénsavas bort ott már régóta ismerték, bár sokáig selejtnek tekintették.

Thinkstock
Thinkstock

Az első palack pezsgőt a szintén ismertté vált Dom Pierre Perignon, a Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője készítette, egy parafadugó segítségével, melyet drótkengyellel sikerült a palackhoz illesztenie. Hiába tartották sokáig titokban a pezsgőkészítés foortélyait, a 19. században már szinte egész Európában gyártották.

Négyféle pezsgőkészítési módszert ismerünk: erjeszthetik tankban - ennek neve feltalálójáról Charmat method -, vagy 0,75 literes palackban - ez a méthod traditionelle -, esetleg 1,5 literes üvegben, ami a klasszikus módszer. Az asti módszer alkalmazói pedig a must elsődleges erjesztésekor hagyják szénsavasan az italt. Az erjedés igen időigényes, egy jó pezsgőt 2-3 évig is érlelnek.

Pezsgőfajták

Pezsgő és pezsgő között igen lényeges különbségek adódhatnak, ahogy az áruk is széles skálán mozog. A hagyományos, méthode traditionelle módszerrel erjesztett ital nem biztos, hogy mindenképpen francia, a legtöbb Cava nevű spanyol és néhány magyar pezsgő is így készül. A francia Champagne nem feltétlenül a legjobb pezsgő a világon, csupán annyit jelent, hogy abból a tartományból származik. A Franciaország más részein hagyományos úton készített pezsgőket Crémant-nak nevezik, ezek lehetnek ugyanolyan jók, de az áruk alacsonyabb. A németek, az olaszok és az oroszok inkább acéltartályokban, tankokban erjesztett pezsgőt készítenek, de a francia Mousseux is így készül.

A vintage és non-vintage elnevezések a szőlőterméssel állnak kapcsolatban: a vintage pezsgő azért jóval drágább, mert a felhasznált szőlő legalább 85%-a ugyanannak az évnek a termése, míg a non-vintage italoknál több év szőlőtermését vegyítik. Azt, hogy az adott pezsgő milyen szőlőből készült, a blancs de blancs, illetve blancs de noirs feliratokból láthatjuk, utóbbi színes szőlőből gyártott fehér, míg az előbbi fehér szőlőből készített fehér pezsgőre utal.

Thinkstock
Thinkstock

A pezsgő szárazsága vagy édessége is könnyen kideríthető, a brut, extra brut vagy sec felirat száraz, a demi-sec félédes, míg a doux szócska édes pezsgőt jelent. A brut nature a létező legszárazabb pezsgő, amihez a másodlagos erjesztéskor sem adtak cukrot. Eredetileg egyébként minden pezsgő édes volt, de az 1800-as években az angol arisztokrácia számára készítettek szárazat is.

Ne tárold a hűtőszekrényben!

Az igazi pezsgőfanatikusok pincében tárolják a becses palackokat, de az átlagembernek elég, ha fogyasztás előtt hűtőszekrénybe teszi. A mélyhűtőből elővarázsolt pezsgő sokat veszít zamatából, így ez sem ajánlatos, a legjobb fogyasztási hőmérséklet a 7-9 fok - a jeges vödröt felbontás után érdemes elővenni. A már megvásárolt pezsgőspalackokat ne tárold hosszú évekig, mert egy non-vintage pezsgő két év alatt megromlik - bár, ha a drágább vintage-ot választottad, akkor akár tíz évet is várhatsz a fogyasztásával.

Az üveg- vagy kristálypoharaknál érdemes a divatjamúlt kelyhek helyett a hosszú kúp alakút választani, mert így kevésbé melegíti fel a kezed az italt. A pohár falvastagsága sem elhanyagolható, a legszebb a maximum egy milliméteres. Míg régebben a pezsgőt hagyományosan a kávé előtt szolgálták fel, ma már szinte bármikor fogyasztható, aperitifként és vadhúsokhoz száraz, süteményekhez, desszertekhez inkább édes pezsgőt válassz. A kiskanalas buborékmegőrző módszert pedig jobb elfelejteni, helyette a pezsgőzáró segít megőrizni a buborékokat.

A legfinomabb pezsgőkoktélok - Otthon is elkészítheted őkethttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20120521-a-legfinomabb-pezsgokoktelok-otthon-is-elkeszitheted-oket.htmlJazz, pálinkafesztivál és Beethoven-ünnep - Májusi programkörképhttp://www.life.hu/szorakozz/20120504-jazz-borfesztival-es-a-magyar-zene-kremje-majusi-programkorkep.htmlPálinka sunrise?http://www.life.hu/ez-zsir/webszakacs/gasztrohirek/20120405-a-palinka-hagyomanya.htmlPálinkakalandra fel! Isteni hazai párlatok csak neked!http://www.life.hu/szorakozz/utazas/20110503-program-utazas-gasztronomia-palinkakalandra-fel-isteni-hazai-parlatok-csak.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.