Pálinkakalandra fel! Isteni hazai párlatok csak neked!

ital pálinka utazás gasztronómia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mi jut eszedbe a 100%-os gyümölcsről? Egy üveg körtelé, egy kosár eper vagy egy marék szilva? Ezeket a finom összetevőket nemzeti italunkban is megtalálhatod, ami a természet legnagyobb ajándéka. Neked melyik pálinka a kedvenced?

Az élet vize

A pálinka története több évszázadra tekint vissza, és már a 14. században Károly Róbert feleségének, Erzsébet királynénak is ezzel gyógyították a köszvényét. Mátyás király uralkodásától kezdődően különböztették meg a gyümölcsből és a gabonából készült párlatokat, a "pálinka" szó pedig a 17. századtól terjedt el a köznyelvben. Magyarországon a házi pálinkafőzés 1799-ben kezdődött, később pedig jelentősen korlátozták előállítását. A pálinkafogyasztás napjainkban hatalmas népszerűségnek örvend - a fiatalabbak is egyre inkább vevők a minőségi és finom italok fogyasztására.

 www.budapestipalinkafesztival.hu
www.budapestipalinkafesztival.hu

Erőt adó orvosságok

Hazánk bizonyos régiói (pl. Szabolcs-Szatmár-Bereg, Kecskemét, Pannonhalma stb.) kimagaslóan alkalmasak egyes gyümölcsfajták termesztésére, ezért ezeken a területeken évszázadok óta kiváló minőségű pálinkákat készítenek. A magyar pálinkatörvény szerint a hazai pálinka minimum 37,5 fokos, kizárólag Magyarországon termesztett gyümölcsből, cukor nélkül készül, amelyet itthon cefréznek és főznek. Amelyik párlat nem felel meg a fenti kritériumoknak, az nem pálinka. Az érlelés időtartamától és módjától függően a pálinkának számos fajtája létezik:

Kisüsti pálinka: az a gyümölcs- vagy törkölypálinka, amit legfeljebb 1000 literes, rézfelületet is tartalmazó lepárlóban, legalább kétszeri lepárlással állítanak elő.
Érlelt pálinka: az a gyümölcs- vagy törkölypálinka, amelyet minimum 3 hónapig érlelnek 1000 liternél kisebb, vagy legalább 6 hónapig 1000 literes, vagy annál nagyobb térfogatú fahordókban.

 www.budapestipalinkafesztival.hu
www.budapestipalinkafesztival.hu


Ópálinka: legalább 1 évig, 1000 liternél kisebb, vagy legalább 2 évig 1000 literes, vagy annál nagyobb fahordóban érlelt gyümölcs- vagy törkölypálinka.
Gyümölcságyon érlelt pálinka: az a gyümölcspálinka, amelyet legalább 3 hónapig érlelnek a gyümölccsel együtt.

Tanulj meg kóstolni!

A minőségi pálinka elfogyasztása után biztosan nem leszel másnapos, és beleszagolva érezni fogod annak a gyümölcsnek az aromáját, amelyből készült. A pálinkát nem szabad hűteni, mert elveszíti a benne rejlő 45 féle illóanyagot, a legjobb, ha 18-20 °C fokon kortyolgatod, így érezni fogod a gyümölcsök bársonyos ízét. Hogy igazán élvezhesd a nedű zamatát, kóstold speciális tulipános pohárból, ami alul öblös, felül szűkül, így a párlat illatanyagai még jobban megmutatkoznak. A pálinkát kortyokban és lassan fogyaszd, így találkozhatsz igazán az adott fajta legjellemzőbb alkotóelemeivel.

Thinkstock
Thinkstock

A Life tippje

Tarts szárazpróbát és miután felhörpintettél 2 centet, tedd félre a poharat 10 percre, majd ismét szagolj bele. Ha igazi párlatot kóstoltál, csak a tiszta gyümölcsillatot fogod érezni.


Íme, 5 csajos pálinka, amit neked is meg kell ismerni!

1. Márton és Lányai szamócapálinka

Az apró szemű szamóca még a legmostohább termesztési körülmények között is rendkívül zamatos ízű. A szabadon termesztett, illatos földieper jó tulajdonságát kihasználva készül az ízletes szamócapálinka, ami bármilyen alkalomra remek ajándék a barátnőidnek.
Bővebb infó: www.martonpalinkak.hu/

Life-tipp

Igazi kulináris élményt kínál a Hagymási Ördögcsepp szőlőpálinka, ahogyan a jellegzetes illatú Irsai Olivér szőlőpálinka is.


www.martonpalinkak.hu
www.martonpalinkak.hu

2. Szicsek mézes körte

A méz édes zamatának köszönhetően a pálinka az utóbbi években a nők körében is nagyon népszerűvé vált. A valódi ágyas körte pálinkából készített likőr a méz, az aszaltkörte és a pálinka finom illatú egyvelege, amit neked is meg kell kóstolni.
Bővebb infó: www.magyarpalinkahaza.hu/



http://palinkamuhely.hu
http://palinkamuhely.hu

3. Brill ágyas áfonyapálinka

A vörös tőzegáfonyából és válogatott gyümölcspálinkából született ital alkotóelemei fél évig érlelődnek. A párlat az áfonyától rózsaszín árnyalatú, illatában karakteres, az aszalvány természetes édessége pedig remekül gömbölyíti a kialakult ízeket.
Bővebb infó: www.palinkamuhely.hu/

Life-tipp

Az ágyas barackpálinka ízében a mézes édesség jól kiemeli a barack zamatát, világos aranyszíne rendkívül finom itallal kényeztet.



http://palinkamuhely.hu
http://palinkamuhely.hu

4. Agárdi bodzapálinka

A bodzaszörp népszerűsége miatt "közkívánatra" készült ez a párlat, ami a gyűjtött vadbodza és a termesztett szelídbodza kompozíciója. A csokira emlékeztető illatkomponensek izgalmas, lekváros gyümölcsösséggel vegyülnek, a termék robusztusságát a vadbodza, légiesen könnyű jegyeit a szelídbodza adja.
Bővebb infó: www.agardi.hu/

Life-tipp

Megér egy kóstolást a trópusi hangulatokat idéző narancspárlat és a különlegesen fanyarkás, citrusos birspálinka is.


www.agardi.hu
www.agardi.hu

5. Zsindelyes szőlőpálinkák

A cabernet franc egy finom gyümölcsös, fűszeresen zamatos francia kék szőlőfajta, ízében és illatában kiválóan megjelennek az erdei gyümölcsös jegyek. A pinot noir apró bogyóiból kioldódó elegáns savak különlegessé és élvezetessé varázsolják a pálinka aromáját. A tokaji furmintból készült párlatok lágyan tárják fel a szőlő enyhén savas ízét, a hárslevelű szőlő illatos, édeskés, fűszeres karakterei páratlan élményt kínálnak.
Bővebb infó: www.zsindelyes.hu/zsindelyes.php

Life-tipp

Feltétlenül kóstold meg a pálinkafőzde egyik legismertebb italát, az Újfehértói fürtös meggypálinkát vagy a fahéjas mézes almát.

www.zsindelyes.hu
www.zsindelyes.hu

Két szuper tipp kóstoláshoz

1. Báró Harruckern János György 1731-ben alapította meg Gyulán az első magyar pálinkafőzdét, amelynek hagyományait a Gyulai Pálinka Manufaktúra folytatja. Ha kedvet kaptál a csodálatos párlatokhoz, látogass el a várostól mindössze pár perces autózással megközelíthető új Gyulai Pálinka Manufaktúra Kóstolóházba, ahol a pálinkafőző mester vezetésével bepillantást nyerhetsz a pálinkakészítés történelmébe valamint a főzési folyamatokba. A több mint 30 féle, díjnyertes erdei, vad gyümölcsökből készült különlegességek, a klasszikus ízek mellett megkóstolhatod a nők kedvenceit, az ágyas pálinkákat és a békési szilvapálinkát mint hungaricumot.
Bővebb infó: www.gyulaipalinka.hu/

2. Ha páratlan élményekkel gazdagodnál és szívesen megkóstolnád a neves pálinkaházak legjobb nedűit, látogass el a május 5-8-ig tartó tavaszi Pálinkafesztiválra. A Budai várban zajló gasztronómiai rendezvényen idén a szilva és a belőle készült hungarikum játssza a főszerepet.
Bővebb infó: www.budapestipalinkafesztival.hu/




Tudtad?

A pálinkát régen a szegények kávéjának is hívták és 2007 óta december 6-a a magyar pálinka napja?



Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.