Télen kevés jobb dolog van a síelésnél, ám nem árt, ha alaposan felkészülsz a többnapos edzésre. Mert a síelés is az: igénybe veszi az egész testedet, nem is kismértékben. Készítsd fel a combjaidat, a térdeidet a téli kikapcsolódásra, így megúszod a sérüléseket, és biztosan jobban bírod majd a lankákat. 

Erősítsd meg a combizmaidat!

Nagyon fontos, hogy erősek legyenek a combjaid és a térdeid, hiszen síeléskor alapos terhelésnek vannak kitéve. Ha nem végzel célzottan combizomedzést, a síelés előtti néhány hétben iktasd be az életedbe a kitöréseket, guggolásokat, statikus combizomgyakorlatokat. Hozd formába ezt a területet, mert ha erősek a combjaid, a térded is kevésbé lesz sérülékeny.

Forrás: Thinkstock
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Nagy Amarilla aerobikoktató tippjei
Amarilla, aki gyógytornászként is dolgozik , a következőket emeli ki: ,,Fontos, hogy a 4 fejű combizom külső és belső része is erős legyen. Ha edzőterembe jársz, a lábtológépen a lábfej-térd vonalat megtartva végezz tolásokat úgy, hogy kifelé, majd befelé forgatod a lábfejeidet. Mivel a síeléskor kicsit előre döntjük a törzset, hasizomgyakorlatokkal és a hát alsó szakaszát erősítő edzéssel is készülhetsz!"

Fejleszd az egyensúlyérzékelésedet!

Ha rendszeres síző vagy, akkor jól tudod, hogy az egyensúlynak is nagy szerepe van a síelésnél. A kor előrehaladtával romlik az egyensúlyérzékelésünk, ám ezen lehet javítani, ez pedig különösen hasznos síelés előtt. Bizonyos jógagyakorlatokkal például nagyon sokat fejlődhetsz: próbáld ki ezt az egyszerű fapózt, aminek rendszeres végzése növeli a külső és belső stabilitást, önbizalmat ad, és feltölti a stressz hatására kimerült idegrendszert is.

Amarilla tippje
A mérlegállás is remekül fejleszti a koordinációs képességeket, azt is gyakorolhatod az üdülés előtt.

Turbózd fel az állóképességedet!

Ahhoz, hogy bírd az egész napos intenzív testmozgást, bizony nem árt, ha rendben van az állóképességed, és nem fulladsz ki 1-2 óra lesiklás után. Ha nem szoktál futni, gyalogolni, akkor válassz vidám, táncos edzésformákat. Ezek mellett idén hódítanak a kicsit férfiasabb, ám látványosan izomerősítő és remek állóképességjavító edzések, amiket főképp saját testsúllyal végzünk - itt be is mutattunk 3 népszerű edzésformát.  

Forrás: Thinkstock

Melegíts be síelés előtt!

Amint megérkezel a pályára, már csak a lesikláson jár az eszed? Pedig ez is ugyanolyan edzés, mint egy aerobikóra, így a ráhangolódás itt is fontos. Mozgasd át a nyakcsigolyákat, karkörzésekkel a felsőtestedet, a derekadat, és akár már léccel a lábadon a csípődet, combokat. Végezz el lassan néhány guggolást, hogy a térd, ami egész nap aktívan dolgozik majd, kevésbé legyen sérülékeny.

Amarilla tippje

Mivel hidegben végezzük a testmozgást, kiemelten fontos, hogy az izmok, ízületek átmelegedjenek. Ne csaljuk el a bemelegítést, szánjunk rá elegendő időt. Illetve arra is érdemes figyelni, hogy a síelés után szabaduljunk meg a vizes ruháktól, mert ilyenkor az izmok sokkal könnyebben megfáznak. 

Life.hu tipp

Síelés megfizethető áron? Irány Lengyelország, ITT bemutattuk a legjobb helyeket. Ha Karintiában siklanál a legszívesebben, a mi kedvenc helyünkért kattints IDE. Szlovákiában is van számtalan remek síterep, ezeket ITT megtalálod!