Mértani pontossággal ültetett növények, szabályos minták és szimmetria - ha szereted a barokk korabeli filmeket, akkor biztosan téged is lenyűgözött már a franciakertekre jellemző precíz pompa és méltóságteljes megjelenés. 

Azt már megmutattuk, hogyan alakíthatsz ki angolkertet otthonodban, és ahhoz is mutattunk néhány trükköt, hogy miként teheted udvarodat vaddá és érzékivé - most pedig azoknak szeretnénk egy kis segítséget nyújtani, akik kertjüket francia módi szerint szeretnék kialakítani.

A versailles-i kastély gyönyörű kertjeForrás: Thinkstock

Egy kis történelem

A barokk kert vagy mértani kert, melyet gyakran neveznek franciakertnek is, az angolkert előtt alakult ki és évszázadokon át meghatározó volt. A franciakertek kialakításának alapvető koncepciója a tájra rákényszerített, ember által létrehozott rend látványának megteremtése. A kert gyökerei Itália életörömtől pezsgő reneszánsz kori társadalmáig nyúlnak vissza, melyet Európa valamennyi királyi udvara magáévá tett és lemásolt. 

Tudtad?
A legnagyszabásúbb franciakerteket egy bizonyos André Le Nôtre alkotta XIV. Lajos számára. Kifinomult érzéke és ragaszkodása az arányok iránt azonban nem a valódi szórakozást szolgálta, sokkal inkább a fényűzést, a pompát, és hatalmat reprezentálta. A leghíresebb barokk kastély és kert az Ausztriában található Schönbrunn és a franciaországi Versailles.

Kezdj hozzá!

Ne bánkódj, ha nincs akkora területed, mint a hajdani uralkodóknak volt, egy franciakertet akár kisebb méretű telken is ki lehet alakítani, hiszen nem a méret, hanem a szimmetria és a geometria számít. A növényeket mértani pontossággal kell majd elhelyezned, így tudsz rendezett, pontos formát kialakítani.

A párizsi Luxembourg kertForrás: Thinkstock

Egy franciakertben használj lágy és pasztellszínű virágokat, és alkalmazd a színeket ritmikusan - alakíts ki több, különálló, mégis egymáshoz kapcsolódó teret. Figyelj arra, hogy a kert két oldala szimmetriában legyen egymással.

Törekedj a szabályos, letisztult, egyszerű formákra és vonalvezetésre. A gyönyörű virágok mellett használj bátran formára nyírt bukszusokat és tiszafát.

Fontos a metszés

Az első alakító metszéseket érdemes a nyár elején elvégezned, úgy, hogy a friss hajtásokat a felére vágd vissza arra figyelve, hogy az adott forma megmaradjon. A tél végeztével ismét tanácsos egy kis alakító metszést beiktatnod, de akkor már csak kevesebbet vágj vissza. Tartsd észben, hogy egy ilyen kert bizony folyamatos odafigyelést, igazítást, metszést igényel!

Kerted lenyűgöző látványa azonban megéri a fáradozást.

Francia díszkertForrás: Thinkstock