Nyakunkon az újabb forró nyári hétvége, és nincs lehetőséged elutazni? Mégis alig várod, hogy legalább egy fél napra kiszabadulhass a belvárosi betondzsungelből? Fedezd fel a Budapest közeli túralehetőségeket, hűsölj és töltődj fel a természetben. Íme 5 + 1 kihagyhatatlan tipp!

Normafa

Talán az egyik legközkedveltebb budapesti kirándulóhely. Ha romantikázni szeretnétek, vagy gyerekekkel mentek, mindenképpen a fogaskerekűvel hagyjátok el a belvárost – így máris élményekkel kezdődik az út. A fogaskerekű a Széchenyi-hegyig visz benneteket, ahonnan egy könnyű sétával juthattok el a Normafára. Az ott található Anna-rét kiváló lehetőséget nyújt egy kis piknikre is.

A rétről erdei út vezet a János-hegyre, ahol a 105 éves Erzsébet-kilátóról csodálhatjátok meg az alattatok elterülő várost, ahogy azt egykor Sissi is tette. A kilátót ugyanis Erzsébet királyné, vagyis Sissi emlékére nevezték el, akinek állítólag az egyik kedvenc helye volt a János-hegy. A városba a libegővel térhettek vissza: 10 percnyi nyugalom és lebegés több méterrel a föld felett, persze csodálatos kilátással. Ha leértetek a zugligeti állomáshoz, ne hagyjátok ki még azt a néhány perces sétát, ami a Tündér-sziklához vezet. Az Anna-rétről is látható fehér szikla oldalán kiépített sétaút vezet, a tetejéről Budapestre nyílik panoráma.

A kihagyhatatlan rétes

A Normafánál 34 éve hazai receptek alapján, helyben sütik a réteseket. A klasszikusok (almás, túrós, meggyes, mákos) érdemes megkóstolni a kevert ízeket (kapros-túrós, mákos-meggyes), de a szezonális kínálatot sem szabad kihagyni (sajtos, gesztenyés, diós).

utazás, jagellóForrás: Life utazás
A Life.hu extra tippje

Megpihennél Budapesten, egy olyan helyen, ahonnan minden könnyedén elérhető? A Jagelló Business Hotel Budapest budai oldalán, a BAH-csomópontnál, a Budapesti Kongresszusi Központ és a MOM Park közelében helyezkedik el, a belváros közvetlen szomszédságában, kedvező tömegközlekedési lehetőséggel és nyugodt környezetben. Budapest városközpontja és a fontosabb turisztikai látnivalók csak 15-20 percre vannak a hoteltől.

Vadaspark

Habár közvetlen BKV járattal vagy autóval is megközelíthető, mi mégis inkább azt ajánljuk, hogy fogaskerekűvel menjetek a Széchenyi-hegyig, onnan pedig kisvasúttal a Vadaspark megállóig, ahonnan egy kevésbé forgalmas erdei úton juthattok el a Budakeszi Vadasparkhoz.

A közel 30 hektárnyi területen csodálatos természeti környezetben tekinthető meg a hazai erdők szinte teljes ökoszisztémája. Az itthoni vadállatok mellé nemrég barna medve és európai szürke farkas is költözött a parkba. A helyszínen nemrég kalandpark is épült, ahol a gyönyörű erdei közegben öt különböző nehézségű pálya várja a mászni, csúszni, csüggeni, lógni és függeni vágyókat.

Budakeszi VadasparkForrás: Budakeszi Vadaspark

Holdvilág-árok

A meseszép szurdokvölgy, aminek már a neve is hívogató, igazi vadregényes kirándulást ígér a természetjáróknak. A túra a Kiskovácsi kórháztól indul, ami tömegközlekedéssel is könnyen elérhető. (Pomázig a H5-ös HÉV-vel, onnan a Pilisszentkeresztre tartó busszal még nagyjából 10 percet kell utazni.) A piros kereszt jelölésen haladva hidakon, falépcsőkön kanyarog az út, követve, vagy éppen keresztezve a patak útvonalát mintegy 2 km hosszan. Félúton járva a kiépített Domini-forrás vize nyújt felüdülést.

Holdvilág-árokForrás: hotdog.hu

A szurdok végén található a Remete-barlang, ami fölött csapadékosabb időjárás esetén csodálatos, mintegy 10 méter magasságból alázúduló vízesés látható. Ez télen is mesebeli látványt nyújt, amint 10 méter hosszan megfagy a víztömeg. A vízesés mellett létra található, mely a piros kereszt, majd a piros négyzet jelzésen haladva Lajosforrásra vezet. Innen a zöld háromszög vonalán a Kőrösi Csoma Sándor-emlékmű érintésével, csodálatos panorámában gyönyörködve juthattok el Dömörkapuhoz, ahonnan 15 percnyi buszozással értek Szentendrére, majd a HÉV vissza is hoz benneteket a belvárosba.

Erre figyelj!
Nagyobb esőzések után célszerű felkészülni a megáradt patak okozta nehézségekre, ilyenkor néhol még a turistaúton is bokáig lehet gázolni a vízben. Ilyenkor csakis gumicsizmában ajánlott a túra!

 

Legendás múlt

Anonymus krónikájában található az első írásos utalás arra vonatkozólag, hogy Árpád fejedelem temetkezési helye a Holdvilág-árokban található. E forrás nyomán indult el több kutató is a sírt keresve, akik találtak is egy sziklába vájt, lépcsős lejáratú folyosót, amelynek végében egy terem van – a Weiszlich-barlang –, amely valóban sírhelyhez hasonlítható. Nem zárható ki, hogy ez lett volna Árpád fejedelem sírkamrája, ám egy néphagyomány szerint ezt az üreget egy Weiszlich nevű betyár készítette maga és társai számára búvóhelyül. A későbbi régészeti ásatásoknak nem sikerült bizonyítékot szolgáltatniuk a Holdvilág-árok mondájáról.

Dera-szurdok

Szintén a vadregényes tájak szerelmeseinek ajánljuk a Pilisszentkereszt határából induló túraútvonalat. Ha busszal mentek, akkor a falu első megállójánál érdemes leszállni, de kocsival is érkezhettek, hiszen körtúrára alkalmas a terület. Pilisszentkereszt-Dobogókő irányába, a műútról könnyen megközelíthető egy balra levezető aszfaltozott út, ez vezet le a szurdokvölgy parkolójához.

Dera-szurdokForrás: WikiPedia

A meredek szurdokvölgyet a Dera-patak alakította ki. A patak mentén futó ösvény több helyen romantikus fahidakon vezet át a vízen, néhol a sziklákon átugrálva lehet átkelni az igazán csak csapadékos időben folydogáló Dera-patakon, amiben még apró rákokat is találhattok. A festői völgyben, aminek még a legnagyobb kánikula idején is üdítően hűvös a klímája, kis bukók, vízesések, kimosott sziklaformák találhatók. A szurdokból kiérve célozzátok meg a Szentkutat, amit csodatevő helyként tisztelnek a helyiek.

De miért pont Dera-szurdok?
A Pomázon élő szerbek nevezték el egykor a folyót, ami szurdokszerű, meredek völgyet vájt magának. A dera szó jelentése rés, szakadék. A folyó neve később a szurdokra is ráragadt.

Solymár

Budapest és Solymár határában, a Hidegkúti út végén kezdődik a túraútvonal, ahol parkolásra is van lehetőség. Busszal a 64-es vagy a 164-es járattal közelíthető meg. A falu határában lekanyarodva, egy rövid lejtő után máris a Paprikás-patak árnyas völgyébe érkeztek. Rövid séta után éritek el a meseszép vízesést. Tábla sajnos nem jelzi, hogy hol kell letérni a vízeséshez, de balra, ha láttok egy, a patakhoz levezető falépcsőt, akkor jó helyen jártok.

Innen nem messze található a szépen kiépített Rózsika-forrás, aminek a vize sajnos nem iható. A forrástól jó öt perc sétára kinyílik a völgy, egy tágas, üde piknikezésre kiváló tisztásra értek. Onnan tovább indulva hamarosan egy meredek kaptató vár rátok, ami a 14. században épült Szarkavárig vezet, ahonnan csodás látvány nyílik a Budai-hegyekre. Visszatérve a jelzett útra egy hatalmas szántóföld mellett emelkedik tovább az út az Alsó-patak-hegy tetejére, ahonnan egy szekérúton térhettek vissza a Paprikás-patak medrébe.

Kilátás Dobogókőről (Kattintson a képre a nagyításhoz)Forrás: WikiPedia
Egy kis történelem
A solymári vár, más néven Szarkavár egy középkori, 14. századi eredetű kővár volt, ami a török harcok során semmisült meg, maradék köveit pedig a 18. század során teljesen elhordták. Csak a 20. században kezdték el kutatni, majd az 1990-es évek végétől folytatódott a tényleges feltárás, a következő évtizedben pedig rekonstruálták a falakat, megépítették a jelenleg kilátótoronyként funkcionáló Öregtornyot, a várkaput, és lehetővé tették a vár látogatását az érdeklődőknek.

+1 Tipp

Ha hosszabb kirándulást is szívesen bevállalnátok, akkor irány Visegrád, ahova a legszebb út a Dunán vezet. Szárnyashajóval egy óra alatt értek a történelmi városba, ahol a kék túraútvonalon varázslatos erdei körtúrát tehettek: a Sziklakápolna, a Fellegvár, a Nagy-Villám-csúcs, a Mogyoróhegy és a Salamon-torony érintésével értek vissza a hajóállomáshoz.