A születés maga a csoda, a szülés pedig az egyik legmeghatározóbb élmény egy nő életében. Hogy mit érez egy újdonsült anyuka, amikor először pillantja meg újszülött csöppségét? Boldogságot, megkönnyebbülést és büszkeséget – legalábbis jobb esetben. Az alább bemutatott édesanyák felhőtlen öröméhez bizony egy jó adag megdöbbenés is társult.  

Ikrek más-más apukától

Mia Washington 2009-ben boldogan tudta meg a hírt, miszerint gyermeket vár, pontosabban nem is egy gyermeket, hanem rögtön kettőt. Várandóssága komplikációk nélkül zajlott, ikerfiai pedig mindössze hét perc különbséggel érkeztek a világra. A boldog édesanyának azonban valami szemet szúrt az újszülött babák láttán: az ikrek egyike egyáltalán nem hasonlított az édesapára... sőt! Kifejezetten emlékeztette egy (túl) kedves ismerősére. Egy apasági vizsgálat végül megoldotta a rejtélyt: a nő az egyik hónapban egy petesejt helyett kettőt termelt, balszerencséjére pedig pont ez idő tájt lépett félre, így 

miután a férje megtermékenyítette, a szeretője is sikerrel járt. 

A szakértők szerint az ilyen esetek előfordulási aránya milliónként egy, tehát Mia egy igen szűk csoport büszke tagjának mondhatja magát. A történet egyébként happy enddel zárult, a férj ugyanis megbocsátott feleségének, és mostoha fiát is a sajátjaként szereti és neveli. 

IllusztrációForrás: Thinkstock

Színkavalkád a szülőszobán

A kétpetéjű ikreknél egyáltalán nem meglepő, ha a testvérek nem hasonlítanak egymásra túlságosan. Egy angol házaspárnak mégis leesett az álla, amikor meglátták újszülött ikerlányaikat, Kiant és Remeet. Bár a két csöppség csupán egy perc eltéréssel született, 

első pillantásra valószínűleg senki nem mondaná meg róluk, hogy testvérek, ráadásul ikrek: egyikük ugyanis fekete bőrű, nagy barna szemekkel, míg a másikuk fehér bőrű, kék szemekkel. 

Mégis mi a magyarázat? Az olyan házasságban, amelyikben az egyik fél fehér, a másik színes bőrű, előfordulhat, hogy a születendő ikrek is „kétszínűek" lesznek, a lányok anyukája pedig fehér, míg apukájuk színes bőrű. Az orvosok szerint az esély arra, hogy egy ikerpár tagjai más bőrszínnel szülessenek, egy a millióhoz. 

IllusztrációForrás: Thinkstock

Óriásbébik

A világban időnként születnek valószerűtlenül nagy súlyú babák: 2005-ben Brazíliában nyolckilós, tavaly Kínában pedig hétkilós csecsemő született. 2007-ben Lengyelország eddigi legnagyobb babája jött a világra 7130 grammal és 66 centivel. 2009-ben Indonéziában császármetszéssel született meg egy 8,7 kilogrammos csecsemő, Akbar – az édesanyja cukorbeteg, és maga a műtét is elhúzódott a "pici" hatalmas méretei miatt. A világ eddigi legnagyobb kisbabája Kanadában látta meg a napvilágot: már édesapja is 8,2 kilóval született, és felnőve 227 centiméter magasra nőtt, ám fia még őt is túlszárnyalta: 10,8 kilogrammal, 71 centiméterrel született, de csak tizenegy órán át élt. 

Forrás: Thinkstock
Megdöbbentő terhességek: Amikor egy gyermek vár gyermeket

A mai rohanó világban sok nőnek okoz fejtörést, vajon mikor jön el az ideje a gyermekvállalásnak. Az első szülés időpontja egyre későbbre tolódik: egy 35, vagy akár 40 éves anyuka ma már egyáltalán nem számít csodabogárnak - egy 10 éves azonban annál inkább! Az egyre idősödő anyukák mellett vannak kislányok, akik gyermekkoruk kellős közepén élik át a terhesség és a szülés megrázó élményét. Megdöbbentő történetek következnek.

A legapróbb csöppség

Amillia Sonja Taylor 2006. október 24-én mindössze 280 grammosan és 24 centiméteresen, a várandósság 21. hetében jött a világra. A kislány akkora volt, mint egy golyóstoll, életben maradása szinte csodának számított. 

A koraszülött csöppség egészen pontosan 21 hetet és 6 napot töltött édesanyja pocakjában, 

születése után pedig még négy hónapig a Miami Baptista Gyerekkórház koraszülött-intenzívosztályán ápolták. A csöppségnek légzési nehézségekkel, enyhe agyvérzéssel és emésztési problémákkal kellett megküzdenie, de orvosai szerint nem szenvedett maradandó károsodást. A baba élete tehát nem indult túl rózsásan, mára azonban egészséges kislánnyá fejlődött. Amillia egyébként első gyermeke volt szüleinek, és mesterséges megtermékenyítéssel fogant, ezért tudták az orvosok napra pontosan meghatározni a korát. 

IllusztrációForrás: Thinkstock

Szülés a mellékhelyiségben

Ma már szinte meg sem lepődik az ember, ha azt hallja, hogy egy anyuka nem tudott a terhességéről, és mit sem sejtve a vécén ülve hozta világra gyermekét. A Nem tudtam, hogy terhes vagyok címmel idehaza is futó amerikai dokureality-sorozat szinte minden részében akad ilyen anyuka. Nos, az Indiában élő Bhuri Kalbi esete valószínűleg minden korábbi vécében szülést túlszárnyalt. Az asszony hét hónapos terhes volt, amikor vonaton zötykölődés közben azt érezte, hogy azonnal ki kell mennie vécére. A mellékhelyiségben aztán nem pont az történt, amire az anyuka várt: perceken belül megszülte gyermekét a vécécsészébe. 

Mivel azonban Indiában a vonatok vécéje a sínekre nyílik, a kisbaba – miközben a vonat robogott – kicsúszott a sínekre. 

Az anyuka észrevette, hogy mi történt, azonnal megállította a vonatot, és a sínek közötti kavicson fekve sértetlenül, épségben meg is találták a kisbabáját.