A zöld otthonok lényege, hogy tervezésük és megépítésük során kizárólag környezetbarát anyagokat használnak fel a készítők, a berendezése is ökobarát, sőt az üzemeltetése során sem árt a környezetnek. Egyre több tervező és építész gondolkodik környezetbarát módon, és tervez környezetbarát otthonokat, melyeknél arra is nagy figyelmet fordítanak, hogy az épületek szépek és harmonikusak legyenek, valamint a bennük lakók minden igényét kielégítsék. 

Az alábbiakban azokat a szempontokat vesszük sorra, melyeket a zöld otthonok tervezésénél leginkább figyelembe érdemes venni.

Először is fontos az építkezés helyszínének kiválasztása, hiszen olyan helyen jó felépíteni az új otthont, ahol elfér mellette egy kert, némi vízfelület, és elég hely van arra, hogy a lakók igazán tágasan és szabadon érezhessék magukat. Mivel a zöld otthonokat hosszú távra tervezik, olyan helyet kell találni, ahol sokáig jól érezzük magunkat.

Forrás: www.eco-tekton.gr

A helyszín mellett a tájolás is nagyon lényeges, az a jó, ha a ház kelet-nyugati fekvésű, az ablakok pedig északra és délre néznek. Meleg éghajlaton jó, ha északra néznek a nagyobb ablakok, hidegebb éghajlaton viszont éppen fordítva, délre kell nyílnia a nagyobb ablakoknak, észak felől pedig csak egészen kicsi ablakok legyenek elhelyezve. 

Forrás: www.tophomeideas.com

Az építőanyagok terén is körültekintőnek kell lenni. Noha a leginkább zöld megoldásnak a fa tűnik, ezt betonnal, kerámiával, téglával, alumíniummal vagy üveggel is helyettesíthetjük. Jó, ha ezek közül minél több újrahasznosított formában kerül bele a házba, és a világításnál is figyeljünk, hogy LED-fényeket használjunk, a falakon a festék pedig ne tartalmazzon mérgező anyagot.

Forrás: www.andonesia.com

Az ablakok keretei is készülhetnek fából vagy alumíniumból, a méretük pedig a fal és a padló méretéhez kell igazodjon, amelyek a közvetlen fényt fogják kapni. A beáramló hő ellen függönyökkel, napellenző ponyvákkal védekezhetünk, illetve a szélirány megfigyelésével megfelelő természetes szellőzést is beiktathatunk. A szobák elhelyezésénél is vegyük figyelembe a fényeket és a légáramlatot, és ez alapján döntsük el, hol legyen a háló, hol a nappali, hol pedig a konyha vagy a fürdőszoba.

Forrás: www.tophomeideas.com

Az alaprajz is lényeges elem, a legtöbb zöld házat nyitottra tervezik, hogy minél világosabb és szellősebb legyen, még az is előfordulhat, hogy szinte egybe van építve a kerttel. A tetőszerkezetnél különösen oda kell figyelni a jó hőszigetelésre, emellett az ereszcsatornák elhelyezésére is, amelyeknél különösen fontos, hogy az esővizet össze lehessen gyűjteni, és mosáshoz, WC-öblítéshez, takarításhoz fel lehessen használni. 

Forrás: www.aslacolorade.org

A falak anyagánál is olyat válasszunk, amely elnyeli a nap melegét, a vízfelszívó képessége viszont alacsony. A parkettánál számtalan lehetőségünk van a márványtól kezdve a grániton át egészen a fáig, de aki igazán környezetbarát megoldást keres, az rétegelt falemezt vagy bambuszt válasszon.

Forrás: www.tophomeideas.com

Ne feledkezzünk el a napelemekről sem, melyeket a tetőre helyezzünk kelet felé nézve. A napenergia felhasználása környezetbarát, emellett a tűztől és a rövidzárlattól sem kell félnünk, ha az elektromos áramot kiiktatjuk a mindennapjainkból. Ha nem egyből szerelünk fel napelemeket, a helyük akkor is legyen kialakítva, és addig is hővisszaverő, világos színű anyaggal fedjük be házunkat.

Forrás: www.houseanddecoration.com