Csendes gyilkos az otthonodban - Vedd fel a harcot a penésszel

Forrás: Thinkstock -
penész otthon filléres penészgomba pára házi praktika ősz lakás tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lakhatsz panelben vagy családi házban, lehet otthonod régi vagy új építésű, az a fránya penész szinte bárhol lecsaphat. Sokan csak egy kellemetlen esztétikai problémának gondolják, és nem igazán törődnek vele, pedig bizony komoly egészségkárosodást is okozhat. Irtsd ki a penészt egyszerű házi praktikákkal!

Elrettentésképp

A penészgombáknak nagyjából 80 fajtájuk van, ezek között pedig jó néhány olyan is akad, amelyek betegséget okozhatnak.

A leggyakoribb következménye a jelenlétüknek az asztma, illetve allergia kialakulása.

Forrás: Thinkstock

De a penész bizonyítottan felelős lehet a bőrproblémák, a depresszió, néhány szív- és érrendszeri kórkép, illetve csont- és ízületi megbetegedések kialakulásáért is. A legveszélyeztetettebbek a gyermekek, főleg az újszülöttek, hiszen a penész nemcsak allergiát okoz, de a többi allergénnel szemben is túlérzékennyé tesz. Ha pedig valamilyen okból legyengül az immunrendszer, akkor felnőtteknél egyes penészfajták a tüdőszövetet is megtámadhatják. Olyannyira, hogy

a kialakuló penésztelepek akár halálos fertőzéseket is okozhatnak.

Honnan jön a penész?

Ahhoz, hogy a penészgomba megtelepedjen a lakásban, három dolog szükséges: penészgombaspóra, tápanyag és nedvesség. Ebből kettő sajnos eleve adott, hiszen a gombák a tapétát, a faanyagokat is "megeszik". Egyedül a lakás páratartalmát és nedvesedését tudjuk szabályozni. A penész így jellemzően a magas páratartalmú helyeken – a fürdőszobában, konyhában – jelenik meg. De a szivárgó vízvezeték vagy más probléma miatt alattomosan vizesedő falon vagy a műanyag ablak réseinél is hamar megtelepszik. Minél magasabb a páratartalom, annál több a penész: 75%-os vagy ennél magasabb páratartalom mellett mindössze három nap alatt kialakul a penészgombatelep.

Szabadulj meg tőle!

Akár fekete, akár zöld foltokat okoz, a penésztől mindenképpen meg kell szabadulnunk, lehetőleg minél előbb. Ehhez gyakran elég az adott hely páramentesítése és a telepek eltüntetése. Házi szerek közül az ecet, a szódabikarbóna, a teafa- és a grépfrútmagoldat vagy a bórax ajánlható, de sokan más fertőtlenítő vagy kifejezetten penészölő termékeket használnak.

Forrás: Thinkstock

Ha az alapvető problémát viszont nem oldottad meg – tehát továbbra is magas a páratartalom –, akkor pár hét vagy hónap múlva a penész visszatér.

Ilyenkor az épület alapos átvizsgálása, hatékonyabb párátlanítás, szellőztetés és esetenként a falak szigetelése is indokolt lehet. De itt már kérd inkább szakember segítségét.

Hogyan ne csináld

Száraz rongy vagy kefe kizárva! Ha ezekkel próbálod ledörzsölni a felületről, akkor csak annyit fogsz elérni, hogy a penészspórák szanaszét repülnek a lakásban, ennek hatására pedig más helyiségekben is könnyen felüti a fejét, és te is akarva-akaratlanul belélegzed majd.

Takarékossági tippek a fűtési szezonra http://www.life.hu/otthon/20151102-takarekossagi-tippek-a-futesi-szezonra.htmlItt van az ősz, itt van újra - kezdődhet a fűtési szezon! Ha nem akarod, hogy a gatyád is rámenjen a fűtésszámlák kifizetésére, akkor fogadd meg alábbi tippjeinket! OtthonThinkstockA putriból a világhír felé - Ezekben a házakban nőttek fel a legnagyobb sztárok 2. részhttp://www.life.hu/otthon/20151030-ezekben-a-hazakban-nottek-fel-a-vilagsztarok.htmlEgy korábbi cikkünkben már bemutattuk azokat a szerény hajlékokat, ahonnan Michael Jackson, Elvis Presley vagy akár Jennifer Lopez elindult a világhírnév felé – bizony a szupersztárok sem éltek mindig luxuskörülmények között! A sort most folytatjuk, lássuk, milyen családi fészekben nőttek fel Hollywood legnagyobb dívái. Otthon--Bizarr vagy bensőséges? Díszítsd lakásod elhunyt szeretteid hamvaivalhttp://www.life.hu/otthon/20151029-szeretteik-hamvaival-megtoltott-morbid-urnakkal-diszitik-a-lakast-amerikaban.htmlTe mit szólnál hozzá, ha halálod után a hamvaid egy cuki plüssmackó belsejében lelnének örök megnyugvásra? Vagy jobban örülnél esetleg, ha Barack Obama képében vigyáznád szeretteid mindennapjait? Egy kicsit morbid és egy kicsit megbotránkoztató, de bizony az USA-ban egyre több család használja szerettei hamvait egyfajta dekorációs elemként. Következzenek a legfurcsább otthoni síremlékek! OtthonOrigoCsempéssz egy kis luxust otthonodba - Kényeztető fürdőszentélyekhttp://www.life.hu/otthon/20151028-kulonleges-luxus-furdoszoba-inspiraciok.htmlEgy lakás felújításánál sokan szembesülnek azzal a problémával, hogy a fürdőszoba kialakítását egészen kicsi területen kell megoldani. A kis hely azonban egyáltalán nem hátrány! Némi kreativitással és persze befektetéssel kényelmes, dizájnos, sőt, akár elegáns is lehet a végeredmény. Otthon--Ezekben az ágyneműkben garantáltan különleges lesz az álmodhttp://www.life.hu/otthon/20151022-vicces-szexi-felelmetes-agynemu-huzatok.htmlTe milyen ágyneműben alszol? Minimalista fehérben? Nagyitól örökölt virágmintásban? Esetleg old school kockásban? Nem is gondolná az ember, pedig bizony egy paplan és egy párna is megannyi lehetőséget rejt magában!Otthon--7 tipp, hogy a lakásod igazi otthonná váljonhttp://www.life.hu/otthon/20151019--igy-valhat-hazadbol-igazi-otthon-tippek.htmlAz otthon meleg és meghitt hangulatú, olyan hely, amit teljes mértékben a magadénak érzel, ahol kikapcsolódhatsz, és feltöltődhetsz pozitív energiákkal. De mi tesz egy lakást valódi otthonná? Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.