Lakhatsz panelben vagy családi házban, lehet otthonod régi vagy új építésű, az a fránya penész szinte bárhol lecsaphat. Sokan csak egy kellemetlen esztétikai problémának gondolják, és nem igazán törődnek vele, pedig bizony komoly egészségkárosodást is okozhat. Irtsd ki a penészt egyszerű házi praktikákkal!

Elrettentésképp

A penészgombáknak nagyjából 80 fajtájuk van, ezek között pedig jó néhány olyan is akad, amelyek betegséget okozhatnak. 

A leggyakoribb következménye a jelenlétüknek az asztma, illetve allergia kialakulása. 

Forrás: Thinkstock

De a penész bizonyítottan felelős lehet a bőrproblémák, a depresszió, néhány szív- és érrendszeri kórkép, illetve csont- és ízületi megbetegedések kialakulásáért is. A legveszélyeztetettebbek a gyermekek, főleg az újszülöttek, hiszen a penész nemcsak allergiát okoz, de a többi allergénnel szemben is túlérzékennyé tesz. Ha pedig valamilyen okból legyengül az immunrendszer, akkor felnőtteknél egyes penészfajták a tüdőszövetet is megtámadhatják. Olyannyira, hogy 

a kialakuló penésztelepek akár halálos fertőzéseket is okozhatnak. 

Honnan jön a penész?

Ahhoz, hogy a penészgomba megtelepedjen a lakásban, három dolog szükséges: penészgombaspóra, tápanyag és nedvesség. Ebből kettő sajnos eleve adott, hiszen a gombák a tapétát, a faanyagokat is "megeszik". Egyedül a lakás páratartalmát és nedvesedését tudjuk szabályozni. A penész így jellemzően a magas páratartalmú helyeken – a fürdőszobában, konyhában – jelenik meg. De a szivárgó vízvezeték vagy más probléma miatt alattomosan vizesedő falon vagy a műanyag ablak réseinél is hamar megtelepszik. Minél magasabb a páratartalom, annál több a penész: 75%-os vagy ennél magasabb páratartalom mellett mindössze három nap alatt kialakul a penészgombatelep.

Szabadulj meg tőle!

Akár fekete, akár zöld foltokat okoz, a penésztől mindenképpen meg kell szabadulnunk, lehetőleg minél előbb. Ehhez gyakran elég az adott hely páramentesítése és a telepek eltüntetése. Házi szerek közül az ecet, a szódabikarbóna, a teafa- és a grépfrútmagoldat vagy a bórax ajánlható, de sokan más fertőtlenítő vagy kifejezetten penészölő termékeket használnak.

Forrás: Thinkstock

Ha az alapvető problémát viszont nem oldottad meg – tehát továbbra is magas a páratartalom –, akkor pár hét vagy hónap múlva a penész visszatér. 

Ilyenkor az épület alapos átvizsgálása, hatékonyabb párátlanítás, szellőztetés és esetenként a falak szigetelése is indokolt lehet. De itt már kérd inkább szakember segítségét.  

Hogyan ne csináld

Száraz rongy vagy kefe kizárva! Ha ezekkel próbálod ledörzsölni a felületről, akkor csak annyit fogsz elérni, hogy a penészspórák szanaszét repülnek a lakásban, ennek hatására pedig más helyiségekben is könnyen felüti a fejét, és te is akarva-akaratlanul belélegzed majd.