Bármilyen téli sportot választasz, bármelyik hegycsúcsot veszed célba, megbízható lábbeli nélkül el se indulj. A mínusz fokokban és a hóban egy meleg, vízálló csizma alapfelszerelés.

A téli sportok szerelmeseinek elengedhetetlen beruházni egy jó minőségű hótaposóba, csizmába vagy bakancsba. Mivel a téli körülmények, a szélsőséges időjárás és a gyakori használat rendesen igénybe veszi ezeket a cipőket, mindenképpen minőségi terméket kell választani. A vásárlás alkalmával tartsd szem előtt a téli lábbelik három fontos funkcióját.

Forrás: Thinkstock

Kényelem

A cipőpróbát nem szabad elsietni. Ahogy felveszed a hótaposót, járj néhányszor körbe a boltban: próbáld kitapasztalni, hogy jól fekszik-e benne a lábad. Sok kilométer kerül majd ebbe a cipőbe, így a kényelem alapfeltétel.

Melegség

Ahhoz, hogy órákat kint tudj lenni a hidegben, megfelelő béléssel ellátott lábbelit kell választanod. Ha fázósabb vagy, erre különösen figyelj oda. A műszőrme bélések mellett már a Thinsulate is elérhető a piacon. Ez egy könnyű, kis térfogatú anyag, ami kiváló hőszigetelést biztosít.

1. Decathlon 9990 forint 2. Hervis Kilimanjaro 15 999 forint 3. Hervis Salomon 29 999 forint 4. Mountex Kefas 9900 forint 5. Mountex Helly Hansen 29 200 forint 6. Dockyard 31 990 forint

Vízállóság

A Gore-Tex elengedhetetlen tulajdonsága egy hótaposónak, ettől lesz ugyanis vízálló és lélegző a lábbeli. A Gore-Tex anyag lehetővé teszi a kipárolgó nedvesség távozását, ugyanakkor megakadályozza a víz beszivárgását a cipő belsejébe.