A világ legszebb metróállomásai, 2. rész

Forrás: Wikipédia -
megálló metróállomás design építészet állomás metró
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy korábbi cikkünkben már összegyűjtöttük néhány olyan valódi építészeti remekművet, amelyek a hétköznapokban metróállomásként funkcionálnak. Most folyatjuk a sort, az alábbi megállók mindegyikében szívesen várakoznánk, akár többet is a kelleténél.

Museum Station - Toronto, Kanada

Toronto belvárosának egyik prominens csomópontjában helyezkedik el Kanada egyik legismertebb múzeuma, a Royal Ontario - a múzeum alatt pedig Kanada egyik legkülönlegesebb metróállomása. A megálló tartóoszlopait a Royal Ontarióban is megtekinthető egyiptomi, kínai, mexikói leletekről mintázták.

Forrás: Wikipédia

Rådhuset Metro Station - Stockholm, Svédország

Stockholm metróhálózata konkrétan egy 112 km hosszú művészeti galéria, gyakran nevezik a világ leggrandiózusabb kiállítótermének. Vannak megállók, amelyekben festmények, szobrok vannak kiállítva, de olyanok is - mint például a Rådhuset -, ahol a metróállomás és annak kialakítása, struktúrája maga a műalkotás.

Forrás: Wikipédia

Toledo Metro Station - Nápoly, Olaszország

A stockholmi metróhálózathoz hasonlóan Nápolyban is műalkotások színesítik a metróra várakozók mindennapjait. A nápolyi hálózat állomásaiban több mint 180 alkotást állítottak ki, amelyeket 90 különböző művész alkotott. A Nápoly legfontosabb bevásárlóutcájában, a Via Toledón található metróállomást a fény és víz témája köré alakították ki, és a CNN 2014-ben Európa legimpozánsabb megállójának választotta.

Forrás: AFP/Guiziou Franck

Hafencity University Station - Hamburg, Németország

A hamburgi HafenCity egyetemi metróállomása az elmúlt években komoly átalakításon ment keresztül a müncheni székhelyű Raupach Architekt kezei alatt. Az eredmény pedig egy nagyon modern és látványos, felfüggesztett LED-világítású konténerekkel díszített tér, ahol a színek váltakozásával még információt is tudnak közölni az utasokkal.

Forrás: AFP/Paul Mayall

Avtovo Metro station - Szentpétervár, Oroszország

A szentpétervári Avtovo állomást a The Guardian 2014-ben a világ egyik legszebb metrómegállójának választotta. Az Avtovo állomás neoklasszikus mennyezetével, márványoszlopaival és gyönyörű mozaikjaival kápráztatja el az utazóközönséget.

Forrás: AFP/Olga Maltseva

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.