Bármilyen kilátástalannak is tűnik a helyzet, okosan átgondolva és tudatosan megtervezve még egy ósdi, romos házba is új életet lehet lehelni. Álomotthonok sorozatunk következő részében egy régi családi ház újjászületésének lehetünk tanúi. 

Tas Fruzsina belsőépítésznek igazán nagy képzelőerőre volt szüksége ahhoz, hogy az alábbi 85 m2 alapterületű, igen rossz állapotú házba belelássa a jövőt. A projekt kezdetén a megrendelők is elég bizonytalanok voltak, kérdéses volt, hogy vajon meg lehet-e bármit is menteni az ódon házból, vagy jobban teszik, ha inkább lebontják az egészet, és újat építenek.

Nagy kihívás volt a felújításForrás: www.geppetto.hu

Így készül az álomotthon.

Miután Fruzsina és csapata egyeztetett az építésszel, a lehetőségeik szépen lassan körvonalazódni kezdtek: bár rengeteg műszaki probléma volt, amit javítani kellett, alapvetően a ház külső karakterét, határoló falait, szerkezetét, tetővázát, ha megerősítésekkel, néhol cserékkel, toldásokkal kiegészítve is, de megtarthatták. Minden egyebet újra kellett gondolni, viszont a költségkeretnek is volt egy észszerű felső korlátja.

A megrendelők kérése az volt, a tervezők egy, a lehetőségekhez mérten korszerű és energiatakarékos házat hozzanak létre, olyat, ami hosszabb távra kellemes, kényelmes otthon lehet számukra.

A nappali, hátul dolgozósarokkalForrás: www.geppetto.hu

Fruzsináéknak a legnagyobb fejtörést a térszervezés okozta, több alaprajzi elrendezést átbeszélve jutottak el a végleges megoldásig: a korábbi bejárati ajtó – kerti kijárat tengelyt megbontották, hogy a kertbe a nappaliból lehessen kilépni. Bár ez evidens megoldásnak tűnhet, ebben az esetben a pince tároló funkciója okán sokáig kérdéses volt, hogy szükséges-e külön "szervizátjáró" is, hogy a hátsó kertet ne csak a nappalin keresztül lehessen megközelíteni.

A felújított ház kert felőli részeForrás: www.geppetto.hu
Forrás: www.geppetto.hu
Tas Fruzsina és csapata
A stúdió, amelynek Fruzsina is a tagja, az egyik legtapasztaltabb és talán legsikeresebb budapesti belsőépítész-iroda. A nemzetközi mércével mérve elsőrangú dizájn, a biztos stílusérzék, a terek személyreszabottsága és a belsőépítészeti megoldások eredetisége náluk magától értetődik. A stúdióban dolgozik enteriőrtervező, belsőépítész, építész, formatervező, de még szociológus is. Ez a csapat képes egyben látni a végeredményt, és ezt le tudja fordítani részletmegoldásokra, érti a kivitelezők nyelvét, és mindezt eredményesen képviselni is tudja.

Végül a nappali és a konyha összenyitása olyan erős térelemmé vált, ami felülírta az addig praktikusnak látszó megoldásokat. Ez a tér lett a ház szíve, ettől tűnik tágasnak az otthon: gyakorlatilag a kerítéstől át lehet látni a házon egészen a hátsó kertig, mintha csak Hollandiában lennénk.

Egybenyitott nappali, étkező és konyhaForrás: www.geppetto.hu
Minimalista részletekForrás: www.geppetto.hu
KonyhaForrás: www.geppetto.hu

A betonhatású burkolat és a natúr tölgyparketta kiválasztása alapvetően meghatározta a színvilágot, a többit már csak hozzá kellett hangolni. Ebben kiváló partnernek bizonyult a tulajdonos páros is, sok apró elem az ő kezük munkáját dicséri (párnák, fali képek, kiegészítők).

HálószobaForrás: www.geppetto.hu
GyerekszobaForrás: www.geppetto.hu
TeraszForrás: www.geppetto.hu

A projekt tervezési ideje négy hónapot vett igénybe, a kivitelezés pedig összesen öt hónap alatt el is készült. A megrendelők 2014 decemberében egy letisztult, harmonikusan felújított családi házat vehettek birtokukba.