Legyél fitt kismama, sportolj várandósan is

Forrás: Dreamstime -
futok2016 várandós sport kismama
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogy egy új élet fejlődik a testünkben, már nemcsak magunkért, hanem kisbabánkért is felelősek vagyunk. Ezért nem is véletlen, hogy sok nő fejében megfordul ilyenkor a kérdés: vajon melyik sport biztonságos kismamaként. Íme, a válaszok!

Ebben a kérdésben a szakértők szerint a következő alapelvet kell követni: azt a sportot, amit korábban is végeztél, nyugodtan folytathatod a terhesség alatt, csak egy kicsit vissza kell venni a tempóból.

Forrás: Dreamstime

Természetesen vannak egyedi esetek, így például veszélyeztetett terhesség esetén nem ajánlott a sportolás.

Úszás

Az úszás az egyik legbiztonságosabb sport. Mivel a felhajtóerő miatt könyebb a mozgás a vízben, nem jut nagy terhelés a csontokra, az ízületekre és az izmokra. Ráadásul a baba súlya sem jelent terhet a vízben. A víz közege ráadásul egyfajta meditatív állapotot hoz létre, vagyis a kismama megnyugszik, ami a babára is jó hatással van.

Kocogás

A futás gyors, olcsó és hatékony módja a testedzésnek, így nem is véletlen, hogy ekkora rajongótábora van. Ha a terhesség előtt is rendszeres futó voltál, semmiképpen ne hagyd abba. A lassabb ritmusra viszont mindenképpen figyelj. Aki korábban nem futott, annak viszont nem elsősorban ez a sport ajánlott a várandósság idejére.

Forrás: Dreamstime

A futás ezer jótékony hatása közé tartozik például, hogy erősíti az immunrendszert, segít egyensúlyba hozni az anyagcserét, támogatja az alvási és táplálkozási funkciókat, továbbá fokozza a növekedési hormon elválasztását, ami lassítja az öregedési folyamatokat.

Kismamajóga

Sokak számára a terhesség egyik legkellemetlenebb mellékhatása a gerincfájdalom, hiszen a megváltozott testtartás és a többletsúly miatt nagyobb terhelés hárul a csigolyákra. Ebben az esetben nagyon jók a kismamatornák, amelyek a gerinc átmozgatására is nagy súlyt fektetnek. Ilyen például a kismamajóga, ami amellett, hogy segít a gerincednek a fokozott terhelést elbírni, a szülésre is felkészít.

Forrás: Dreamstime

A szakértő, Nagy Amarilla véleménye

"Szerintem nagyon fontos, hogy az a nő, aki a terhesség előtt is sportolt, ne hagyja abba, csak mérsékelje a mozgást. A hirtelen leállás sem jó ugyanis a szervezetnek - persze csak akkor, hogy ha nem veszélyeztetett terhes az anyuka. Egy egészséges kismama edzhet bátran, de csak mértékkel, persze úgy, hogy kihagy bizonyos kritikus gyakorlatokat. Ha aktív kardiómozgást végez az állapotos anyuka, akkor fontos a folyamatos pulzuskontroll, pulzusmérő óra használata. Ha valaki eleve többletsúllyal kezdi a terhességet, akkor különösen hasznos az előbbi eszköz, illetve a folyamatos, könnyű mozgások. A hasizomgyakorlatokról megoszlanak a vélemények. Én magam nem erőltetném ezeket a terhesség alatt, inkább erősítem a vendégeimnél a hát izomzatát. A mellizom edzése is fontos a terhesség alatt - amikor hirtelen megnő a mell -, jót tesz az edzés, hogy ne nyúljanak meg a szalagok."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.