Az Egyesült Államokbeli Maine tagállam területén található 16 hektáros kis sziget az amerikai polgárháború alatt népesedett be, 1911-ig pedig egy aprócska multikulti közösség élt rajta. Mára a sziget teljesen lakatlanná vált. 

Malaga szigete egykor egy halászfalunak adott otthont, ahol különböző nemzetiségű emberek éltek. Voltak skótok, portugálok, írek, afroamerikaiak, voltak családosok és egyedülállók. Különbözőek voltak, de harmóniában éltek együtt. A maine-i lakosság számára azonban ez a – számukra furcsa – multikulti közösség elfogadhatatlan volt.  

Malagai lakosok, a békében élő multikulturális közösség tagjaiForrás: assets.atlasobscura.com

Frederick Plaistednek, Maine kormányzójának nemcsak a sziget különös társasága szúrta a szemét, hanem a Malagán rejlő ingatlanhasznosítási lehetőségek is felkeltették az érdeklődését. Szállodákat és modern lakóépületeket álmodott a szigetre, ám ahhoz, hogy tervét meg tudja valósítani, az ott élő „elfajzottaktól” – így nevezték a sziget lakóit – meg kellett valahogyan szabadulnia. 

A malagai iskola épületeForrás: assets.atlasobscura.com

A kormányzó 1911-ben meglátogatta a szigetlakókat, hogy felmérje a körülményeiket, közben pedig megnyugtatta őket, hogy nem fog bántódásuk esni, nem fogják háborgatni a közösségüket. Három héttel később viszont kiderült, hogy a kormányzó nem éppen az igazat mondta.

A kormányzó látogatása a szigetenForrás: bowdoin.edu

A látogatás után a kormányzó ultimátumot adott a szigetlakóknak: vagy önként elhagyják a szigetet, vagy – miután felgyújtották a házaikat – erőszakkal toloncolják ki őket. 

Mivel nem volt más választásuk, a lakók végül elhagyták otthonukat, de nem éppen a legbékésebb körülmények között. A legtöbbjüket bolondokházába zárták, és voltak, akik ott is töltötték hátralevő életüket. A szerencsésebbek el tudtak menekülni, ám életük végéig bujkálniuk kellett.

Malaga maForrás: Facebook/Malaga Island/Linda Lee

De ez sem volt elég a kormányzónak, hogy teljes legyen a kilakoltatás, exhumálták a szigeten eltemetett halottakat is, elszállították és jeltelen tömegsírba temették őket a Maine Állami Elmegyógyintézet temetőjében. 

A sziget ma üresen áll, 2010-ben Maine akkori kormányzója pedig bocsánatot kért az egykori lakók leszármazottaitól az őket ért üldöztetés miatt. 

/1608/Malag2016810121530