Bármilyen meglepő, a nyugati társadalomban született és ott felnövekvő emberek között is akad, aki önszántából akar csatlakozni az ISIS radikális szervezetéhez, és hazáját hátrahagyva áll be a dzsihádista mozgalmak mögé. Az alábbiakban ilyen esetekből válogattunk.

Samra Kesinovic és Sabina Selimovic

A 17 éves Samra Kesinovic és a 15 éves Sabina Selimovic még 2014-ben tűntek el otthonukból, családjuknak mindössze egy üzenetet hagytak, miszerint: „Ne keressetek, Allah szolgálatába álltunk." A két fiatal Szíriába került, ahol azonnal férjhez adták őket, teherbe estek, és Rakka városában az Iszlám Állam felügyelete alá kerültek. A lányok, miután rájöttek, hogy hibát követtek el, haza akartak utazni, ám szökési kísérleteik rendre kudarcot vallottak, és végül mindkettőjüket megölték.

Samra Kesinovic és Sabina SelimovicForrás: interpol.int

Mohamed Roble

2007-ben, nem sokkal a 11. születésnapja előtt Mohamed Roble iskolabusza alatt leszakadt a híd, a balesetben tizenhárman meghaltak, 145-en megsérültek. Roble is több súlyos sérülést szenvedett el, amiért a 18. születésnapján 65 000 dollárnyi kompenzációt fizettek neki. Mivel Roble úgy gondolta, hogy Isten valamilyen céllal tartotta meg az ő életét, a pénzt arra használta fel, hogy elutazott a Közel-Keletre, és kapcsolatba lépett az ISIS-szel. Végül Szíriában kötött ki, és a pénzéből az ISIS harcosainak esküvőit és autóit finanszírozza.

Mohamed RobleForrás: Youtube

Jake Bilardi

Az ausztrál Jake Bilardi mindig is félénk, visszahúzódó gyerek volt, hatodik testvérként vágyott a figyelemre, és gyakran voltak erőszakos dühkitörései. Szülei válása után apja elvesztett vele minden kapcsolatot, de az anya halála után ismét megkereste a fiát. Akkor azonban már késő volt, Jake addigra radikális iszlám hívője lett, csatlakozott a szíriai harcokhoz, és a terrorista csoportok "reklámarcává" vált. Apja azóta is lelkiismeret-furdalást érez, hogy nem ismerte fel időben a bajt fiával kapcsolatban.

Jake BilardiForrás: Twitter

Jaelyn Young

Jaelyn Young egykori pomponlány Mississippiből 12 év börtönbüntetést kapott, miután megkísérelt az ISIS-hez csatlakozni. A lány még az egyetemi évei alatt vált radikálissá egy érzelmi megrázkódtatás hatására, majd rávette vőlegényét, hogy utazzon vele el egy álnászútra a Közel-Keletre, ahol titokban megpróbáltak belépni az ISIS-be, ám végül a rendőrség mindkettőjüket elkapta.

Jaelyn YoungForrás: cbsnews

Laura Passoni

A harmincéves belga Laura Passoni egy szupermarketben dolgozva találkozott későbbi férjével, Osama Rayannal, akivel elutazott Tunéziába, majd végül Szíriában telepedtek le. A nő hamarosan rájött, hogy ő itt valójában rabszolga, akit csak főzésre és takarításra tartanak, férje nélkül pedig sehova sem mehet. Akkor szánta rá magát a szökésre, amikor úgy tűnt, hogy fia is csatlakozni fog egy terrorista szervezethez. Sikerült mobilon értesítenie a szüleit, a szökése részleteiről azonban senkinek sem volt hajlandó beszélni. Amikor visszatért Belgiumba, egy időre elvették tőle a gyerekeit, öt év felfüggesztett börtönre ítélték, pénzbírságot és kiszabtak rá, illetve a közösségi oldalak használatától is eltiltották. 

Laura PassoniForrás: Youtube

Sally Jones

A brit Sally Jones egykor rockénekesként volt ismert hazájában, ám miután beleszeretett a számítógépes hackerkedés miatt korábban elítélt Junaid Hussainba, elhagyta 18 éves fiát és kisebbik, tízéves fiával Szíriába szökött. Azóta az ISIS női részlegének egyik vezéralakjává vált, aki a harcosokat teljes lelkesedéssel buzdítja a dzsihádra.

Sally JonesForrás: Youtube

Kadiza Sultana

A 15 éves brit Kadiza Sultana barátnőivel utazott Szíriába, ahol rövid időn belül mindhárman hozzámentek egy-egy helyi ISIS katonához, és ketten néhány hónapon belül meg is özvegyültek. Sultana hamar kiábrándult az ottani életből, ezért megpróbált visszajutni Angliába, ám végül megrettent a várható veszélyektől, így a mai napig nem tért haza.

Kadiza Sultana (balra) és barátnői, Shamima Begum (középen), Amira Abase (jobbra)Forrás: AFP

 Marlin Stivani Nivarlain

Végül álljon itt egy szerencsésen végződő eset. A svéd Marlin Stivani Nivarlain 14 évesen otthagyta az iskolát, hogy 19 éves barátját kövesse Mosulba, ahol csatlakozott az ISIS szervezetéhez. Állítólag már akkor terhes volt, ám a gyermek hollétéről jelenleg nincsenek információk. A pár vonattal utazott végig Európán, majd Bulgáriából busszal folytatták az útjukat Törökország felé, végül a határon át eljutottak Szíriába, ahol kaptak egy házat, ám a svédországi kényelemhez szokott lány nem igazán viselte el az alapvető szükségletek – víz, villany – hiányát, ezért vissza kívánt térni hazájába. Marlint végül sikerült kimenteni, barátja azóta életét vesztette, ám könnyen lehet, hogy neki magának is bíróság elé kell majd állnia.

Marlin Stivani NivarlainForrás: Kurdistan 24

Siddhartha Dhar

Siddhartha Dhar a hinduizmusról tért át a dzsihádista iszlámra. A férfi korábban Arsenal-drukker és Nirvana-rajongó volt, ám 2016 júniusában már egy milicista szervezet szóvivőjeként látták őt egy olyan felvételen, amely öt, kémkedéssel gyanúsított férfi kivégzését mutatta be.