Múlt csütörtökön elkezdődött a 2016-os tanév. Mivel az első hét csonka volt, a valódi tanulás csak most következik. Stresszes időszak ez gyereknek, szülőnek és tanárnak egyaránt, van azonban néhány tippünk az anyukák és apukák számára, amik segítségével megkönnyíthetik a kisiskolás gyermekük iskolába való visszaszokását.

  • Először is ezekben a napokban érdemes számba venni, mennyi mindent tanult a gyerkőc a szünet alatt. Ahogy a tanév is azzal ér véget legtöbbször, hogy a tanárok felmérik, mi mindent tanultak meg a diákok az év során, ugyanígy a szünet végén is érdemes ugyanezt számba venni. Hiszen a szünet során olyan készségeket lehet elsajátítani vagy elmélyíteni, mint a kritikus gondolkodás, a kreativitás, a megfelelő kérdések feltevése, a körülöttünk levő világ felfedezése. Nagyon jó, ha mindezekre a gyerkőc figyelmét is felhívod, hogy ő maga is lássa, mennyit fejlődött a nyár során. Készíthetsz a csemetéddel együtt például egy plakátot, amin számba veszitek az átalakulását és fejlődését, mennyi új helyen járt, mennyi új embert ismert meg, sőt azt is, hogy mennyit nőtt.
Forrás: Dreamstime
  • Arra is érdemes már felkészülni, hogy milyen kérdéseket teszel fel gyermekednek az iskolából való hazaérkezés után, hiszen a hosszú együtt töltött napok után most ismét egész nap külön van tőled, így van miről beszámolnia. Ehhez a megfelelő kérdéseket kell feltenned neki, amire nem lehet szimplán egy igennel vagy nemmel válaszolni. Az is fontos, hogy ha leülsz vele beszélgetni a napjáról, ne legyen nálad a mobilod, ne menjen a tévé, ilyenkor csak rá figyelj. Az autóban, utazással töltött időt is jól ki lehet használni beszélgetésre, ez a gyerekek számára is fontos, hiszen ezek során ők maguk is előhívják élményeiket, és újragondolják a napjukat.
  • Harmadik jó tanács, hogy próbálj meg pozitív szemlélettel hozzáállni az új tanévhez. Lehet, hogy számtalan dolog miatt aggódsz, például túl fiatalnak érzed az új tanárt, vagy a menzai koszttal nem vagy elégedett, vagy éppen az osztály magas létszáma aggaszt, de igyekezz ezeket a félelmeket ne a gyerek előtt megbeszélni másokkal, hiszen van neki elég aggodalma magától is. Saját félelmeidet is tedd félre, és nézz pozitívan előre.
Forrás: Dreamstime
  • Végezetül szülőként éreztesd a gyerekkel, hogy fontosak számodra az ő kapcsolatai, illetve az, hogy mit gondol az osztálytársairól, tanárairól, jegyezd meg a neveket, amiket említ, hogy kivel van jóban, kit kedvel kevésbé. És te magad is építs kapcsolatokat a többi szülővel, valamint a tanárokkal, próbálj meg a közösség részévé válni, mert a gyerekednek ezzel azt üzened, hogy fontos neked.