Becsöngettek - Tedd könnyebbé gyerkőcöd számára a visszarázódást!

tanévkezdés iskola szülő tanács diák tanár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Múlt csütörtökön elkezdődött a 2016-os tanév. Mivel az első hét csonka volt, a valódi tanulás csak most következik. Stresszes időszak ez gyereknek, szülőnek és tanárnak egyaránt, van azonban néhány tippünk az anyukák és apukák számára, amik segítségével megkönnyíthetik a kisiskolás gyermekük iskolába való visszaszokását.
  • Először is ezekben a napokban érdemes számba venni, mennyi mindent tanult a gyerkőc a szünet alatt. Ahogy a tanév is azzal ér véget legtöbbször, hogy a tanárok felmérik, mi mindent tanultak meg a diákok az év során, ugyanígy a szünet végén is érdemes ugyanezt számba venni. Hiszen a szünet során olyan készségeket lehet elsajátítani vagy elmélyíteni, mint a kritikus gondolkodás, a kreativitás, a megfelelő kérdések feltevése, a körülöttünk levő világ felfedezése. Nagyon jó, ha mindezekre a gyerkőc figyelmét is felhívod, hogy ő maga is lássa, mennyit fejlődött a nyár során. Készíthetsz a csemetéddel együtt például egy plakátot, amin számba veszitek az átalakulását és fejlődését, mennyi új helyen járt, mennyi új embert ismert meg, sőt azt is, hogy mennyit nőtt.
Forrás: Dreamstime
  • Arra is érdemes már felkészülni, hogy milyen kérdéseket teszel fel gyermekednek az iskolából való hazaérkezés után, hiszen a hosszú együtt töltött napok után most ismét egész nap külön van tőled, így van miről beszámolnia. Ehhez a megfelelő kérdéseket kell feltenned neki, amire nem lehet szimplán egy igennel vagy nemmel válaszolni. Az is fontos, hogy ha leülsz vele beszélgetni a napjáról, ne legyen nálad a mobilod, ne menjen a tévé, ilyenkor csak rá figyelj. Az autóban, utazással töltött időt is jól ki lehet használni beszélgetésre, ez a gyerekek számára is fontos, hiszen ezek során ők maguk is előhívják élményeiket, és újragondolják a napjukat.
  • Harmadik jó tanács, hogy próbálj meg pozitív szemlélettel hozzáállni az új tanévhez. Lehet, hogy számtalan dolog miatt aggódsz, például túl fiatalnak érzed az új tanárt, vagy a menzai koszttal nem vagy elégedett, vagy éppen az osztály magas létszáma aggaszt, de igyekezz ezeket a félelmeket ne a gyerek előtt megbeszélni másokkal, hiszen van neki elég aggodalma magától is. Saját félelmeidet is tedd félre, és nézz pozitívan előre.
Forrás: Dreamstime
  • Végezetül szülőként éreztesd a gyerekkel, hogy fontosak számodra az ő kapcsolatai, illetve az, hogy mit gondol az osztálytársairól, tanárairól, jegyezd meg a neveket, amiket említ, hogy kivel van jóban, kit kedvel kevésbé. És te magad is építs kapcsolatokat a többi szülővel, valamint a tanárokkal, próbálj meg a közösség részévé válni, mert a gyerekednek ezzel azt üzened, hogy fontos neked.
Mondj nemet az erőszakra, mondj nemet a megaláztatásra - Interjú az egyetemi visszaélésekrőlhttp://www.life.hu/csalad/20160901-egyetemi-megalazas-es-eroszak-interju-winkler-zsuzsannaval-nane.htmlA fiatalokban is nagyon erősek a nőkkel kapcsolatos sztereotípiák. Már tizenéves korukban is tudják, hogy mik azok az elvárások, amiknek – úgy érzik – a lányoknak meg kell felelniük: hogy hogyan kell kinézniük, vagy például, hogy mi mindent kell megtenniük és elfogadniuk egy párkapcsolatban. A nőkkel szemben sokkal több ilyen szerepelvárást támaszt a társadalom, mint a férfiakkal szemben, ráadásul ezek az elvárások sokkal korlátozóbbak. Család--Nyílt levél egy édesapánakhttp://www.life.hu/csalad/20160831-level-apamnak-aki-ongyilkossagot-kovetett-el.htmlA halál, különösen a váratlanul beköszöntő halál feldolgozása rettenetesen nehéz feladat a család számára. Végig kell, hogy menjenek egy olyan folyamaton, amelynek egyetlen szakaszát sem lehet megspórolni, megúszni. A tagadáson, a sokkon át az elfogadásig hosszú, fájdalommal teli az út. Még nehezebben lehet feldolgozni a veszteséget, ha a családtag döntött a halál mellett. CsaládOrigoVegán vagyok, miért kell ezt lenézni?http://www.life.hu/csalad/20160823-vegan-eletmod-az-allatok-kihasznalasa-ellen.htmlNem éhezem, nem szenvedek semmilyen hiánybetegségben, jól érzem magam a bőrömben. Hogy miért fontos ezeket leszögezni? Azért, mert a vegánságot gondolkodás nélkül elutasítók többsége általában csípőből puffogtatják az éhezés-fűevés-vitaminhiány tengely mentén haladó hibás érveiket úgy, hogy még annyi hajlandóság sincs bennünk, hogy egy kicsit is utánaolvassanak a számukra ördöginek vagy éppen nevetségesnek tartott életmódnak. Család--Híres-hírhedt sztárapukákhttp://www.life.hu/csalad/20160829-hires-hirhedt-sztarapukak.htmlA pénz nem boldogít – ezt az alábbi híres apukák híres gyermekei a saját bőrükön tapasztalták meg. A reflektorfényben élő sztárcsemeték élete nem mindig irigylésre méltó, különösen akkor, ha nem kapják meg azt a szülői szeretetet, amire szükségük lenne. CsaládAFPNyílt levél - A felsőoktatás, amint megtöri a csendethttp://www.life.hu/csalad/20160818-a-felsooktatas-amint-megtori-a-csendet-nyilt-level.htmlNyílt levél sorozatunkban ezúttal egy főiskolai docens írásából közlünk részleteket. Levélírónk elsősorban azokra a szexuális jellegű erőszakos cselekményekre szeretné felhívni az emberek figyelmét, amelyek a felsőoktatási intézmények által szervezett rendezvényeken vagy más, azokhoz köthető szituációban történnek. CsaládOrigoÖt bizarr tény, amit senki nem mondott el neked a terhességrőlhttp://www.life.hu/csalad/20160816-ot-teny-a-terhessegrol-amit-senki-nem-mondott-el-neked.htmlA várandósság a legszebb és legboldogabb időszak egy nő életében – már, ha az illető a szerencsésebbek közé tartozik. A terhességnek bizony vannak árnyoldalai is, amikről valamiért senki nem mesél a jövendőbeli kismamáknak. CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.