Tudtad, hogy 21 nap rendszerességre és odafigyelésre van szükség ahhoz, hogy egy elhatározásból szokás váljon? És azt, hogy a legtöbben csak 10 napig tartják az újévi fogadalmaikat? Te ne tartozz közéjük!

Ha még ma is tartod magad az újévi fogadalmadhoz, akkor egy kis sikert máris elértél, a kutatások szerint ugyanis az ötödik nap már kritikus, akkor jön az első holtpont. Ilyenkor az ember hajlamos belelustulni a nagy lelkesen belekezdett fogadalomba. Néhány apró tipp azonban segíthet benne, hogy betartsd a 2017-es fogadalmakat 

1. Első lépés: a megfelelő célkitűzés 

Ha év végén számot vetettél azzal, milyen dolgokban szeretnél változtatni, lehet, hogy egészen hosszú listád lett. Nagyon fontos, hogy a listából válaszd ki azt az ötöt, ami a legfontosabb. Ha egyszerre túl sok dolog között oszlik meg a figyelmed, elveszel a forgatagban. Inkább igyekezz kevesebbet fogni, de azon mindennap dolgozni. 

Ennek a dolognak a másik oldala, amikor egy-két általános célt tűzöl ki magad elé, amelyek azonban nagy, átfogó célok, és sok részfeladatból állnak. Ebben az esetben írd össze a részfeladatokat is, és így haladj pontról pontra, hiszen a nagy célok első körben túlságosan megfoghatatlanok. 

Nagyon fontos, hogy a listából válaszd ki azt az ötöt, ami a legfontosabbForrás: Thinkstock

 2. Erősítsd a belső motivációt  

A fogadalmak, célok, amelyek kifejezetten rólad szólnak, belső igényből fakadnak, így a belső motiváció megtartása és erősítése ez esetben nagyon fontos. Tudatosítsd magadban, hogy miért szeretnéd elérni a kitűzött célt, miben fog így változni az életed. Vizualizáld sokszor az elérni kívánt helyzetet: ez segíteni fog, hogy ne add fel. 

Tudatosítsd magadban, hogy miért szeretnéd elérni a kitűzött céltForrás: Thinkstock

3. Keress közösséget 

Akkor is, ha általában magányos harcosnak tartod magad, és nem szívesen kommunikálsz, ideje kicsit kilépned a komfortzónából. Kezdetnek keress például a Facebookon olyan csoportokat, amelyek megfelelnek az érdeklődésednek, célkitűzésednek. Ott motiváló környezet fogad, ráadásul láthatod, hogy más is hasonló problémákkal küzd, mint te magad. 

Keress például a Facebookon olyan csoportokat, amelyek megfelelnek az érdeklődésednekForrás: Thinkstock