Filmbeli tanárok, akikre nagy szükség lenne a mai iskolarendszerben (is)

film iskola tanár suli2018 iskolakezdés2018 oktatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A filmek nem csak szórakozást jelentenek, a bennük felfedezett karakterekért akár még rajongani is képesek vagyunk. Ám, nem csupán a szexi, hősies vagy épp figyelemreméltóan érdekes jellemvonások ragadhatnak minket magukkal. Ott vannak azok az ízig-vérig emberi ábrázolások is, amelyek példaként szolgálhatnak. Adózzunk most a filmkarakterek közül a tanároknak ezzel a toplistával.

Számtalan filmben kapnak helyet tanárok, tanítók, legtöbbször azonban csak a kerettörténet hátterében meghúzódva, sztereotipikus vonásokkal felruházva láthatjuk őket.

Ám akadnak olyan alkotások is, amelyek gyönyörűen kidolgozott, egy-egy tanári erényt kidomborító módon ábrázolják őket.

Ezekben a filmekben az oktatás, a tanítás jelentős szerephez jut, és általuk megismerhetünk olyan tanítókat, akiket szívesen kívánnánk magunknak vagy épp gyermekeinknek. Lássuk az általunk felállított toplistát, melyben az öt legszuperebb tanár karaktert gyűjtöttük egybe.

5. Perselus Piton professzor (Harry Potter-történetek)

Piton Professzor a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola bájitaltantanára, továbbá sötét varázslatok kivédését oktatja. Bár a Harry Potter-történetekben számtalan tanár szerepel, Perselus karaktere köztük a legemberibb és a legbonyolultabb is egyben. Szigorú, gyakran büntet – eddig a nem kedvelt tanárok sorát erősít –, ám el kell ismerni, hogy a munkáját nagyon komolyan veszi, és diákjai számottevő tudásra tesznek szert az óráin. Nem mindig hatékony az engedékeny tanítási stílus, pláne nem olyan tantárgyak esetén, melyek alapja a fegyelem és az odafigyelés. Esetében mindkét tárgy ebbe a kategóriába esik. Érdekes, szemléletes órákat tart, és mint osztályfőnök – a Mardekár-ház vezetője – is abszolút kitűnő munkát végez.

Perselus Pitont Alan Rickman (1946–2016) alakította Forrás: AFP

4. Sean Maguire (Good Will Hunting)

A film Will Huntingról szól, aki – bár nem jár egyetemre, és az átlagos „melós” életét éli – egy zseni. Ezt pedig egy matematikaprofesszor veszi észre, aki a végsőkig harcol Willért – kihozza a börtönből, próbál neki munkát szerezni. Így kerül a fiatal Sean Maguire pszichológushoz, aki egyfajta tanítóként segít Willnek megnyílni – elsősorban önmaga felé. Csodálatos az a fajta féltő, óvó, ugyanakkor kellően hatásos stílus, amellyel eléri, hogy ez a fiatal felfedezze a benne rejlő képességeket, és kilépve komfortzónájából, merjen tenni az életéért.

Sean Maguire alakját Robin Williams (1951–2014) formálta meg a Good Will Huntingban Forrás: AFP

Itt a megoldás az oktatási rendszer problémáira?

Egy nagyszénási iskolában már sikerrel alkalmazzák a megoldásfókuszú brief coachingot – az eredmény: motiváltabb diákok és elégedettebb tanári kar. A kísérlet tovább folytatódik és hamarosan dokumentumfilm is készül arról, hogy miként változtatja meg egy problémás osztály struktúráját a külföldön már évtizedek óta jól működő coaching módszer.

3. Indiana Jones (Indiana Jones-filmek)

Indy – teljes nevén Ifjabb Dr. Henry Walton Jones – kalandor és nem mellékesen régészprofesszor. Tanárcsaládból származik, apja középkori történelmet tanít, és lelkes kutató. Amiért csodáljuk, és egész biztosan Indyt akarnánk tanárunknak, az a hitelessége és a tanított tárgy iránti teljes elköteleződése. Szenvedélyes és következetes, de a vasszigor távol áll tőle. Annak ellenére, hogy az összes női tanítványa leplezetlenül oda van érte, neki esze ágában sincs ezzel visszaélni. Idiana Jones az a fajta tanár, aki nem csupán könyvekből tanít, hanem rengeteg élettapasztalatával és határtalan lelkesedésével is. Ő a tanárok szuperhőse.

Harrison Ford alakította Indiana Jonest Forrás: AFP

2. Yoda mester (Star Wars)

George Lucas nem csupán egy korszakalkotó és azóta is utánozhatatlan világot alkotott meg a Csillagok háborúja filmeposszal, létrehozott egy fantasztikus tanító karaktert is. Már Yoda mester neve is sokat elárul a küldetéséről: eredete a héber „Yodeah” szó, mely annyit tesz: aki tud. Ő az, aki kiképzi, kitanítja az ifjú jedi lovagokat. Határtalan bölcsességével nem hivalkodik, nem erőlteti rá tanítványaira saját világnézetét, csupán megvilágít bennük olyan gondolatokat és kérdéseket, melyekkel előre haladhatnak. Képes elfogadni a megváltoztathatatlant, elismeri, ha hibázik, türelmes, és előítéletektől mentesen képes végezni „munkáját”.

Yoda Luke Skywalkerrel Forrás: AFP

1. John Keating (Holt költők társasága)

Robin Williams a Holt költők társaságában Forrás: AFP
Gyermekjogi jelentés: oktatás, gyermekszegénység, gyermekbántalmazáshttp://www.life.hu/csalad/20170420-gyermekjogi-jelentes-az-oktatas-a-gyermekszegenyseg-es-gyermekbantalmazas-temaban.htmlIzgalmas év volt 2016, és nagyon sokat beszéltünk a gyerekekről, foglalkoztunk az őket érintő kérdésekkel. Általában az aggodalom hangján szólaltunk meg, ha gyerekekről volt szó, ami 2016-ban főként három nagy téma köré szerveződött: oktatás, gyermekszegénység, gyermekbántalmazás. CsaládThinkstockNyílt levél - A felsőoktatás, amint megtöri a csendethttp://www.life.hu/csalad/20160818-a-felsooktatas-amint-megtori-a-csendet-nyilt-level.htmlNyílt levél sorozatunkban ezúttal egy főiskolai docens írásából közlünk részleteket. Levélírónk elsősorban azokra a szexuális jellegű erőszakos cselekményekre szeretné felhívni az emberek figyelmét, amelyek a felsőoktatási intézmények által szervezett rendezvényeken vagy más, azokhoz köthető szituációban történnek. CsaládOrigoTanulságos! Kormos Anett humorista elkeserítő levelet írt a magyar oktatásrólhttp://www.life.hu/csalad/20151215-ezzel-a-levellel-uzen-kormos-anett-a-magyar-oktatasi-rendszernek.htmlAz ismert humorista, Kormos Anett anyukaként írt egy hosszabb blogbejegyzést arról, hogy mennyire nehéz a gyerekeknek helyt állniuk az iskolában - bejegyzését azóta több ezren olvasták és futótűzként terjed az interneten. Család--Julia Roberts már szeretné megmutatni filmjeit a gyerekeinekhttp://www.life.hu/csalad/20170407-julia-roberts-szeretne-megmutatni-filmjeit-a-gyerekeinek.htmlJulia Roberts rengeteg remek filmben játszott, és alig várja, hogy mindet megmutassa gyerekeinek. Ők ugyan még túl kicsik hozzá, de a színésznő biztos benne, hogy hamarosan rendezhetnek egy maratont. Család--Népszerű filmek, amik nagyon rossz hatással lehetnek a tinikrehttp://www.life.hu/csalad/20160817-nepszeru-filmek-amelyek-nagyon-rossz-hatassal-vannak-a-tinikre.htmlMi felnőttek – jobb esetben – nagyjából helyükön tudjuk kezelni a hollywoodi szuperprodukciókat. Tudjuk például, hogy a szerelem a hétköznapokban nem mindig olyan izgalmas, nem mindig olyan szenvedélyes, mint a mozivásznon, és, hogy nem feltétlenül tart mindörökké. A szirupos filmekben ezzel szemben szinte kötelező a happy end; bármilyen veszély is fenyegeti őket, a szimpatikus főszereplők mindig mindent megúsznak, és úgy általában mindenki boldogan él, amíg meg nem hal. Nos, mi tudjuk, hogy a valóság ennél azért sokkal árnyaltabb. De vajon egy naiv tizenéves is feléri ésszel? Család--Hatalmas vitát kavartak az UNICEF gyerekbántalmazásról szóló kisfilmjeihttp://www.life.hu/csalad/20160525-az-unicef-gyerekbantalmazasrol-szolo-kisfilmjei-felhaborodast-keltettek.htmlSzakértők és laikusok is sokan vannak azon a véleményen, hogy az UNICEF Magyar Bizottságának kampánya kifejezetten káros. A gyermekbántalmazásokról beszélni kell, de a videók nem feltétlenül azt a hatást érik el, amit szerettek volna kiváltani. Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.