A filmek nem csak szórakozást jelentenek, a bennük felfedezett karakterekért akár még rajongani is képesek vagyunk. Ám, nem csupán a szexi, hősies vagy épp figyelemreméltóan érdekes jellemvonások ragadhatnak minket magukkal. Ott vannak azok az ízig-vérig emberi ábrázolások is, amelyek példaként szolgálhatnak. Adózzunk most a filmkarakterek közül a tanároknak ezzel a toplistával.

Számtalan filmben kapnak helyet tanárok, tanítók, legtöbbször azonban csak a kerettörténet hátterében meghúzódva, sztereotipikus vonásokkal felruházva láthatjuk őket. Ám akadnak olyan alkotások is, amelyek gyönyörűen kidolgozott, egy-egy tanári erényt kidomborító módon ábrázolják őket. Ezekben a filmekben az oktatás, a tanítás jelentős szerephez jut, és általuk megismerhetünk olyan tanítókat, akiket szívesen kívánnánk magunknak vagy épp gyermekeinknek. Lássuk az általunk felállított toplistát, melyben az öt legszuperebb tanár karaktert gyűjtöttük egybe. 

5. Perselus Piton professzor (Harry Potter-történetek) 

Piton Professzor a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola bájitaltantanára, továbbá sötét varázslatok kivédését oktatja. Bár a Harry Potter-történetekben számtalan tanár szerepel, Perselus karaktere köztük a legemberibb és a legbonyolultabb is egyben. Szigorú, gyakran büntet – eddig a nem kedvelt tanárok sorát erősít –, ám el kell ismerni, hogy a munkáját nagyon komolyan veszi, és diákjai számottevő tudásra tesznek szert az óráin. Nem mindig hatékony az engedékeny tanítási stílus, pláne nem olyan tantárgyak esetén, melyek alapja a fegyelem és az odafigyelés. Esetében mindkét tárgy ebbe a kategóriába esik. Érdekes, szemléletes órákat tart, és mint osztályfőnök – a Mardekár-ház vezetője – is abszolút kitűnő munkát végez.

Perselus Pitont Alan Rickman (1946–2016) alakítottaForrás: AFP

4. Sean Maguire (Good Will Hunting) 

A film Will Huntingról szól, aki – bár nem jár egyetemre, és az átlagos „melós” életét éli – egy zseni. Ezt pedig egy matematikaprofesszor veszi észre, aki a végsőkig harcol Willért – kihozza a börtönből, próbál neki munkát szerezni. Így kerül a fiatal Sean Maguire pszichológushoz, aki egyfajta tanítóként segít Willnek megnyílni – elsősorban önmaga felé. Csodálatos az a fajta féltő, óvó, ugyanakkor kellően hatásos stílus, amellyel eléri, hogy ez a fiatal felfedezze a benne rejlő képességeket, és kilépve komfortzónájából, merjen tenni az életéért.

Sean Maguire alakját Robin Williams (1951–2014) formálta meg a Good Will HuntingbanForrás: AFP
Forrás: Thinkstock
Itt a megoldás az oktatási rendszer problémáira?
Egy nagyszénási iskolában már sikerrel alkalmazzák a megoldásfókuszú brief coachingot – az eredmény: motiváltabb diákok és elégedettebb tanári kar. A kísérlet tovább folytatódik és hamarosan dokumentumfilm is készül arról, hogy miként változtatja meg egy problémás osztály struktúráját a külföldön már évtizedek óta jól működő coaching módszer.

3. Indiana Jones (Indiana Jones-filmek)

Indy – teljes nevén Ifjabb Dr. Henry Walton Jones – kalandor és nem mellékesen régészprofesszor. Tanárcsaládból származik, apja középkori történelmet tanít, és lelkes kutató. Amiért csodáljuk, és egész biztosan Indyt akarnánk tanárunknak, az a hitelessége és a tanított tárgy iránti teljes elköteleződése. Szenvedélyes és következetes, de a vasszigor távol áll tőle. Annak ellenére, hogy az összes női tanítványa leplezetlenül oda van érte, neki esze ágában sincs ezzel visszaélni. Idiana Jones az a fajta tanár, aki nem csupán könyvekből tanít, hanem rengeteg élettapasztalatával és határtalan lelkesedésével is. Ő a tanárok szuperhőse.

Harrison Ford alakította Indiana JonestForrás: AFP

2. Yoda mester (Star Wars)  

George Lucas nem csupán egy korszakalkotó és azóta is utánozhatatlan világot alkotott meg a Csillagok háborúja filmeposszal, létrehozott egy fantasztikus tanító karaktert is. Már Yoda mester neve is sokat elárul a küldetéséről: eredete a héber „Yodeah” szó, mely annyit tesz: aki tud. Ő az, aki kiképzi, kitanítja az ifjú jedi lovagokat. Határtalan bölcsességével nem hivalkodik, nem erőlteti rá tanítványaira saját világnézetét, csupán megvilágít bennük olyan gondolatokat és kérdéseket, melyekkel előre haladhatnak. Képes elfogadni a megváltoztathatatlant, elismeri, ha hibázik, türelmes, és előítéletektől mentesen képes végezni „munkáját”.

Yoda Luke SkywalkerrelForrás: AFP

1. John Keating (Holt költők társasága) 

Az 50-es évek derekán járunk, egy konzervatív fiúiskolában, ahová új irodalomtanár érkezik. Újító szemléletével és a megtapasztaláson alapuló oktatási stílusával Keating professzor nagy hatással van tizenéves diákjaira. Az eddig megszokottól gyökeresen eltérő gondolkodásra buzdítja őket: merjenek álmodni, járjanak nyitott szemmel, és higgyék el, hogy képesek megváltoztatni a világot. Kapitány, kapitányom!”  Egy csoport fiú újra megalapítja a Holt költők társaságát, és életük onnantól kezdve már sosem lesz a régi. Az 1989-es film elővetíti azt a fajta oktatási stílust, amely képes felkelteni a diákok érdeklődését és mer szembemenni a dogmatikus nevelési elvekkel. Keating professzor testesíti meg azt a szenvedéllyel tanító tanárt, aki nem csupán tanít, de gondolkodni merő gyermekeket is nevel.

Robin Williams a Holt költők társaságábanForrás: AFP