Vannak olyan elemek, melyek a nappaliból egyszerűen kihagyhatatlanok. Ilyen a kanapé – melyről korábban már írtunk -, no meg persze a dohányzóasztal. Ez az, amit a pöfékelés ellenesek sem neveztek át, így gyakran régi funkciójától megfosztottan álldogál a szobában, várva a magazinokat, poharakat, tányérokat... Kétségkívül ő a bútorok legkihasználtabb és legsokoldalúbb darabja. Ismerkedj meg vele.

Múltja egészen a 18. századig vezethető vissza. Érdekes lehet, de a neve ellenére nem a szivar, hanem a forró tea fogyasztás közbeni elhelyezésének problematikája vezetett a megalkotásáig. Először Angliában kezdték el gyártani és használni, bár ekkor még magasabb, kerek lapú bútor volt.

A neve ellenére nem a szivar, hanem a forró tea fogyasztás közbeni elhelyezésének problematikája vezetett a megalkotásáigForrás: Pressloft

Elődje röpke száz évvel előzte meg, ennyit kellett tehát várni, a ma is ismert méretű és funkciójú dohányzóasztalra - E. W. Goodwin volt a „szülőatyja". Bár az ötletet nem nevezhetjük teljesen forradalminak – mivel Indiában és Japánban is használtak már korábban hasonlóan kicsi asztalokat, bár ők étkezésre -, az európai világban mégiscsak hihetetlen funkcionális újításnak számított. Először csak asztalos mesterek készítettek dohányzóasztalokat, a szélesebb körben történő elterjedését a gépiesített bútorgyártás hozta el.

1. Western dohányzóasztal KIKA 146.900 Ft, 2. Linate dohányzóasztal Mömax 34.900 Ft, 3. Flavia dohányzóasztal BútorCsalád 67.800 Ft, 4. Colorado dohányzóasztal Dolo Mobili 25.900 Ft, 5. Hol dohányzóasztal IKEA 8990 Ft, 6. Niels B dohányzóasztal Vakum Design 49.500 FtForrás: Life.hu

A 20. században már szinte az összes háztartásban találtunk ilyen kis asztalt, sőt. A gyártási technikák fejlődésének köszönhetően már nemcsak fa, hanem fém, üveg, kerámia és műanyag felhasználásával is készültek dohányzóasztalok.

A gyártási technikák fejlődésének köszönhetően már nemcsak fa, hanem fémből, üvegből, és műanyagból is készülnek dohányzóasztalokForrás: Pressloft

Manapság már a legalapabb daraboktól kezdve, a szinte használhatatlan luxusig bármit megtalálhatunk dohányzóasztal címke alatt. Funkcióját tekintve is kitoltuk a határait; nálunk például az ovis gyerekek a kis székeikkel tökéletesen felérik, és gyakran rajta válik egy fekete-fehér hercegnőből, csodaszép Hamupipőke. De lehet rajta enni, kártyázni, kézműveskedni, dolgozni... vagyis nem kétséges, hogy a legjobban kihasználható bútor.