Abban, hogy egy apa kedves családi fotóval köszönti lányát annak 28. születésnapján, nincs semmi különleges. Ám, ha a lánya, pár éve még a fia volt, úgy már könnyen trollok és más, elfogadásra képtelen emberek céltáblájává válhat.

Colin Mochrie skót származású, kanadai színész és humorista, akinek feleségével, a színésznő Debra McGrath-val egy gyermekük született. Ám ez a fiú idővel ráébredt, bizony rossz testben él, hiszen lelke mélyén ő nem férfi, hanem nő, tehát transzszexuális.
Sajnos sok gyermek titkolja, akár egész életében másságát – legyen az bármilyen jellegű – szülei elől, mivel hiszi, nem számíthat részükről megértésre.

Kinley MochrieForrás: Instagram/kinleymochrie

Én magam is ismertem olyan homoszexuális férfit, aki tinédzser évei végén állt oda apja elé, hogy színt valljon. Elfogadás helyett azonban csak undort kapott szülője részéről, sőt. Attól kezdve apja nem kívánt többet hallani saját fiáról, egyszóval kitagadta őt. Miért? Az esetek többségében az előítéletekből táplálkozik ez a fajta ellenszenv és gyűlölet, de a szülő kudarcként is megélheti gyermeke „ferde" hajlamait.

A transzneműség a születéskor kapott nemmel való azonosulás vagy az ennek megfelelő testi megjelenés hiánya.


Az egyik legelfogadottabb meghatározás szerint „transzneműek azok az emberek, akiket valamilyen neműnek soroltak be – legtöbbször születéskor és a nemi szerveik alapján –, de akik ezt a nemi szerepet magukra nézve téves vagy hiányos megjelölésnek találják".* Például egy transznemű férfi nem csupán alkalomadtán szeret beöltözni női ruhákba, ő valóban nőnek érzi magát, és eszerint is kíván megjelenni, viselkedni.
A férfi testbe született nőt Mtf-nek (Male to female), a női testbe született férfit pedig Ftm-nek (Female to male) nevezik. A nemi átalakítás során hormonkezelések és plasztikai műtétek várnak rájuk. Egy korábbi cikkünkben már részéletesen foglalkoztunk ezekkel a műtétekkel, érdemes elolvasnod és megnézned a videót.


* forrás: wikipédia

A transzszexualitást kíséri talán az egyik leggyökeresebb változás, amivel szembesülhetnek az érintettek. Ez pedig csak fokozódik, ha egy születési nemét tekintve férfivel történik mindez – hiszen a nőkkel szemben az egész társadalom elfogadóbb, ezen kár is lenne szépíteni. Colin Mochrie fiával is ez történt, vagyis helyesen így született. Kutatások bizonyítják ugyanis, hogy a nemi tudatnak részben biológiai alapja van: egy női tudattal élő, de férfitestbe zárt ember agya például női jegyeket is mutat. 

Forrás: Getty Images, Imgur
Transzszexuális emberek - Gyönyörű nők, akik régen férfiak voltak

Képzeld el, hogy egy olyan testben élsz, mellyel képtelen vagy azonosulni. Amikor a tükörbe nézel, távolságot, akár undort érzel. Egy transznemű ember számára hamar nyilvánvalóvá válik, hogy valami nincs rendben vele; férfinak született, de belül nőnek érzi magát, vagy épp fordítva. Olyan gyönyörű és sikeres nőket mutatunk be, akik egy ideig férfiként voltak kénytelenek élni.

Egy transzneműség nemi identitás, így ennek a ténye nem jelent kötelező szexuális irányúltságot. Ez is épp oly széles skálán mozoghat, mint bárki másé – tehát lehet heteorszexuális, homoszexális, biszexuális vagy aszexuális. Sokaknak épp ezért okoz gondot transzneműségük felismerése, mivel úgy hiszik szimplán csak a saját nemükhöz vonzódnak, miközben ha megfelelő testbe születnek, ez pont fordítva lenne. Ez és a társadalmi elvárások képesek lehetnek akár hosszú éveken át elnyomni a transznemű ember igazi énjét. Gyakori, hogy a felismeréskor, vagy már azt megelőzően komoly depressziós és suicid hajlam jellemzi ezeket az embereket, de nem ritka az öncsonkítás sem. Elfogadó és legfőként támogató háttér nélkül, a tragikus végkimenetel szinte borítékolható.

Szerencsére Kinley – aki Luk-ként született – szülei, rokonai és közeli barátai képesek voltak felülemelkedni a hagyományos nézeteken, és megértették, hogy számára ez nem egy hóbort, ő valóban nőnek érzi magát. Ám az elején még Kinley sem tudta biztosan, hogy „mi" is ő. Érezte, hogy másként működik, mint a hasonló korú fiúk, de 24-25 éves koráig abban a hitben élt, hogy biszexuális, és csupán kedveli a feminim megjelenést. Majd megtalálta azt, amely az összes eddigi kérdésére megadta a választ, és segített teljes mértékig elfogadni önmagát.

Kinley érezte, hogy másként működik, mint a hasonló korú fiúkForrás: Instagram/kinleymochrie

26 évesen állt a szülei elé azzal, hogy ő transznemű, és igazából nőnek érzi magát.

Colin Mochrie elismerte, hogy feleségével szükségük volt némi időre, hogy feldolgozzák a hallottakat, hiszen 26 évig abban a hitben éltek, hogy gyermekük férfi. A szülők azonban hamar elfogadták, hogy mostantól lányuk van, sőt, a Kinley nevet is együtt találták ki. A megújult fiatal terápiára járt, jelenleg pedig hormonkezelést kap.

Azóta Colin Mochrie ahol tud, kiáll lánya és valamennyi transznemű jogaiért. Gyakran ír ezzel kapcsolatban a Twitter oldalára is, és nem zavarja, ha emiatt veszít rajongótáborából. Így tett Kinley születésnapi köszöntése alatt is, rendkívül intelligens módon állította le a lányát támadókat. Colin Mochrie tehát kitűnő példa azon apák számára, akiknek gyermeke más, mint a többi. A szeretet nem szűnik meg, és a kötelék még erősebbé válik egy-egy ilyen coming out során.

Colin Mochrie és felesége kiállnak lányuk és valamennyi transznemű jogaiértForrás: Facebook/Colin Mochrie