Egészséges napkezdés: így dobd fel a müzlis reggelidet

Forrás: Shutterstock -
müzlisreggeli2018 müzli egészséges életmód reggeli
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A reggeli nem éppen az a napszak, amikor egy újságot olvasgatva elmerülhetnénk a finomabbnál finomabb falatok feletti élvezetekben. Inkább sietve bekapunk valamit, lehetőleg valami egészségeset, hogy aztán bele is vessük magunkat a napi teendőkbe. Kedvenc alternatívánk a sietős napokon a müzli.

A müzli rendkívül egyszerű és jól variálható reggeli, ráadásul rengetegféle plusz hozzávalóval lehet feldobni, amitől még táplálóbb lesz. Ami magát a müzlit illeti, arra érdemes odafigyelni, hogy ne vagy minél kevesebb hozzáadott cukrot tartalmazzon. Ezek után pedig érdemes úgy feldobni, hogy a legfontosabb tápanyagokat – fehérjét, rostot, szénhidrátot – is tartalmazza, és vitaminokból se legyen hiány.

  • Tej

A müzli nélkülözhetetlen hozzávalója a tej, amiből is érdemes növényi tejet választani: ómega-3 és vitamintartalma miatt ajánlott a mandulatej, fehérjetartalma miatt a szójatej, de kipróbálhatod a telítetlen zsírsavakban, fehérjében, rostokban gazdag zabtejet vagy a vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő rizstejet.

Próbáld ki a növényi tejeket Forrás: Shutterstock
  • Magvak

A magvak magas tiamin-, vagyis B1-vitamin-tartalma fokozza a szellemi teljesítőképességet, ráadásul idegvédő és stresszmentesítő hatása is közismert, úgyhogy a jó közérzet miatt sem kell aggódni. A dió, a mogyoró és a mandula is nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét, ami segít egész nap fenntartani az energiaszintedet, ráadásul E-vitaminban is gazdag, ami a szervezet méregtelenítéséhez elengedhetetlen.

  • Gyümölcsök

Ha aszalt gyümölcsöt, például fügét, vörös áfonyát, gojibogyót veszel, mindig nézd meg, hogy mennyi hozzáadott cukrot tartalmaz, és lehetőleg azt válaszd, amiben nincs. A friss gyümölcsök közül a bogyósok illenek a müzlibe, illetve a banán. Kifejezetten izgalmas hozzávaló lehet továbbá a kókuszcsipsz. A gyümölcsökkel nem lőhetsz mellé, rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, de rostban is gazdagok.

A friss gyümölcsök közül a bogyósok illenek kifejezetten a müzlibe Forrás: Shutterstock
  • Zab- vagy rozspehely

Ha már a rostnál tartunk, érdemes még egy kis zabbal vagy rozzsal is felturbózni a reggelizőpelyhet. Ezek lassú felszívódású szénhidrátok, amelyek tényleg hosszú távon biztosítanak energiát, és a jóllakottság érzése sem marad el.

  • Csokoládé

A jó minőségű, azaz magas kakaóbabtartalmú étcsokoládé rendkívül egészséges, ráadásul nagyon finom is, így szuperül feldobja a müzlit. Rendkívül gazdag flavonoidokban, antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, emellett feniletilamint és triptofánt tartalmaz, amik boldogsághormont termelnek.

Kilépett a mérgező párkapcsolatából, és 30 kilót fogyotthttp://www.life.hu/ez-zsir/20181115-kilepett-a-mergezo-parkapcsolatabol-es-30-kilot-fogyott-justine-traver.htmlMérgező párkapcsolatából menekült az evésbe Justine Traver. Amikor végül kilépett ebből a kapcsolatból, és sikerült találnia egy motiváló közeget, megváltozott az élete. Saját bevallása szerint ráadásul nem is a fogyás volt mindebben a legjobb. Ismerd meg Justine történetét! Ez Zsír!OrigoBolti helyett készítsd el otthon: tortillalaphttp://www.life.hu/ez-zsir/20181116-bolti-helyett-keszitsd-el-otthon-tortilla-lap.htmlA boltban kapható feldolgozott élelmiszerek egy részében rendkívül magas a rejtett cukor- és sótartalom, másik felük pedig tele van adalékanyagokkal. A legrosszabb esetben pedig találkozik ez a kettő. Nem feltétlenül lehet minden ilyen élelmiszert kiiktatni a háztartásból, de amit lehet, érdemes inkább otthon elkészíteni. Ez Zsír!OrigoModellek, akik büszkén vállalják striáikat: az ő testük sem tökéleteshttp://www.life.hu/ez-zsir/20181114-modellek-akik-buszken-vallaljak-a-striakat.htmlHa valakikről, hát a modellekről biztosan azt gondoljuk, hogy ők tökéletesek. A közösségi médiának köszönhetően azonban már nemcsak a csillogó, jól megcsinált címlapfotókat látjuk belőlük, hanem a valódi arcukat is. És vannak, akik ezt is bevállalják. Ez Zsír!OrigoRejtett cukorbombák: ezeket az ételeket kerüld elhttp://www.life.hu/ez-zsir/20181112-rejtett-cukorbombak-ezeket-az-eteleket-keruld-el.htmlSzinte felfoghatatlan, hogy mennyi cukrot viszünk be a szervezetünkbe a tudtunkon kívül. Aki fogyni szeretne, aki már fogyókúrázik, de mégsem ér el komoly sikereket, aki egyébként is édesszájú, vagy aki egész egyszerűen szeretne egészségesen élni, tudnia kell erről. Ez Zsír!OrigoKáposztacsipsz: egészséges nassolnivaló a hétvégérehttp://www.life.hu/ez-zsir/20181108-kaposzta-csipsz-egeszseges-nassolnivalo-hetvegere.htmlEgy jó kis hétvégi filmezéshez bizony szükség van nassolnivalóra is. A legtöbb bolti ropogtatnivaló azonban nem éppen egészséges: vagy rengeteg só van benne, vagy annál is több adalékanyag. Most megmutatjuk egy otthon is könnyedén elkészíthető csipsz receptjét. Ez Zsír!Origo55 kilót fogyott, miután abbahagyta a fogyókúráthttp://www.life.hu/ez-zsir/20181108-amanda-valentine-55-kilot-fogyott-miutan-abbahagyta-a-fogyokurat.htmlHatéves kora óta túlsúllyal küzdött, később rengeteg fogyókúrát kipróbált. Amanda Valentine végül akkor tudott lefogyni, amikor felhagyott a diétákkal, és elindult egy másik, egészségesebb, emberi léptékű úton. Ismerd meg a történetét! Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.