A kedvelt reggeli termékek közül ezúttal 17 zabkása komplex vizsgálatát végezték el a Szupermenta programban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A „hatósági kosárba" csokoládés és csokoládé ízű, valamint natúr zabkásák kerültek. A szakemberek többek között a mikotoxin és növényvédő szer jelenlétét, valamint a termékek cukor-, fehérje- és allergéntartalmát ellenőrizték. DON toxin szennyezettség miatt két zabkását már a teszt legelején ki kellett zárni, összesen 14 esetben pedig jelölési problémák miatt indult hatósági eljárás.

Összesen 17 (12 csokoládés és csokoládé ízű, valamint 5 natúr) zabkása komplex ellenőrzését végezték el a Nébih munkatársai a legújabb Szupermenta termékteszten. A szakemberek biztonsági és minőségi szempontok szerint egyaránt megvizsgálták a termékeket.

A biztonsági vizsgálatokon már a teszt legelején, tavaly novemberben fennakadt két zabkása DON mikotoxin szennyezettség miatt. A Nébih szakemberei ezeknél a termékeknél azonnal megtették a szükséges hatósági intézkedéseket. A felelős vállalkozások – együttműködve a hatósággal – az előírt teendőknek maradéktalanul eleget tettek.

A Szupermenta tesztekhez hűen a biztonsági méréseken túl számos egyéb vizsgálatnak is alávetették a zabkásákat a Nébih munkatársai. A mikrobiológiai és a növényvédő szerek jelenlétére utaló vizsgálatok mellett nem maradhatott el a különböző allergének ellenőrzése sem. Emellett
a szénhidrát-, a zsír-, a fehérje-, az édesítőszer-, valamint az ásványianyag-tartalmat is mérték. A termékek megfeleltek az előírásoknak, valamint a csomagolásukon feltüntetett allergénekre vonatkozó állításoknak.

Érdemes figyelni a csomagolásra isForrás: Shutterstock

Habár a zab avenin nevű fehérjéje a gluténérzékenyek nagy részénél nem okoz egészségügyi problémát, fontos kiemelni, hogy az előállítás során búzával, árpával, illetve rozzsal mégis könnyen szennyeződhet, amit a nem gluténmentesként jelölt termékeknél a laboratóriumi vizsgálatok is igazoltak. Három termék csomagolásán hirdették a gluténmentességet, amelyek a laboratóriumi eredmények alapján valóban mentesek voltak, így a gluténérzékeny vásárlóknak az ilyen vállaltan mentes zabkásákat kell keresniük.

Ezúttal is számos gond akadt a termékek jelölésével. A szakemberek kifogásolták az energiatartalom- és a tápértékadatok szabálytalan megjelenítését, valamint az összetevők megtévesztő vagy helytelen jelölését is. Egy zabkásánál a magyar nyelvű jelölésen felültetett tápértékadatok eltértek az úgynevezett termékspecifikációban szereplő, német nyelvű jelölésen feltüntetett értékektől.

A jelölési problémák miatt a 17 termékből 14-nél indult hatósági eljárás. A kisebb jelölési hibák miatt a Nébih figyelmeztetésben részesíti az élelmiszer-vállalkozókat, és – intézkedési terv benyújtása mellett – kötelezi őket a hibák javítására. A súlyosabbnak számító jelölési problémák miatt 6 zabkása esetében élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki a szakemberek.

Zabkásákat tesztelt a Nébih, súlyos hiányosságokat találtakForrás: Shutterstock

A Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatán ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozhatták a termékeket „vak kóstolásos" módszerrel. A toxinos termékek kizárásával 15 zabkását értékelhettek. A rangsor a csokoládés és csokoládé ízű, valamint a natúr termékek esetében is a külső megjelenés, az állomány, az illat és az íz összesített értékelésével alakult ki.

A tesztelt 12 csokoládés és csokoládé ízű zabkása közül a Tesco Instant étcsokoládés zabkása nyerte el leginkább a kóstolók tetszését. Második lett a BonaVita terméke, míg harmadikként a Crownfield étcsokoládés zabpehely végzett.

A 3 „versenyben maradt" natúr zabkása közül a dobogó első fokára a Tesco Instant zabkása, a másodikra a Dr. Oetker Vitalis zabkása, míg a harmadikra az Alnatura Basis reggeli zabkása állhatott.