4 mostohán kezelt, ám rendkívül egészséges zöldség és gyümölcs

cukkini padlizsán mangó étrend egészség zöldség gyümölcs aszalt szilva
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyakran félünk nyitni az új felé, és ez akkor is igaz, ha az adott alapanyagok nem túl egzotikusak, sőt akár régóta részei a magyar gasztronómiának. Unod az almát és a paprikát? Hoztunk pár olyan alternatívát, amelyekkel felfrissítheted a hétköznap fogyasztott zöldségek és gyümölcsök listáját, ráadásul igen egyszerűen.

Mangó

Az őszibarackra emlékeztető, hazánkban egzotikusnak számító, bár már könnyedén beszerezhető gyümölcs igen jótékony hatású. Fogyasztásával A-provitaminhoz, B1-, B2- és E-vitaminhoz, valamint ásványi anyagokhoz, foszforhoz, nátriumhoz, magnéziumhoz és vashoz juttatod a szervezetedet. Ezeken túl magas a káliumtartalma és gyomorvédő hatása is van, a benne található enzimeknek köszönhetően. Edd magában vagy gyümölcssalátákban, de akár natúr joghurtba téve is kiválóan működhet.

A mangónak magas a káliumtartalma és gyomorvédő hatása is van Forrás: Shutterstock

Aszalt szilva

Egész évben hozzáférhető, így valóban nem lehet vele szemben kifogás. Kitűnő választás akár egészséges nassolnivalóként, a reggeli müzli részeként, vagy dió- és sajtfélékkel uzsonnaként is. Már 4-5 darab aszalt szilva megkönnyíti az emésztést, valamint erősíti a csontokat.

Az aszalt szilva kitűnő választás akár egészséges nassolnivalóként Forrás: Shutterstock

Csempéssz több leveles zöldséget a napi étrendedbe


Szinte hihetetlen, de van élet a rukkolán és a madársalátán kívül is. A leveles zöldségeket elsősorban nyersen, turmixként érdemes fogyasztani, de sokan vannak, akik nem kedvelik az így nyert egészséges leveket. Számukra megoldást jelenthet enyhe párolásuk és fűszerezésük. Olvasd tovább!

Padlizsán

Ezt a burgonyafélék családjába tartozó zöldséget, sok esetben csak padlizsánkrémként tudjuk elképzelni, pedig felhasználása ennél sokszínűbb. Alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt sokkal nagyobb figyelmet érdemelne.

A padlizsánnak alacsony a kalóriatartalma, sokféleképpen fel lehet használni Forrás: Shutterstock

Cukkini

A zsenge változata kitűnő salátaalap, az érettebbeket pedig szinte bármilyen módon el lehet készíteni – főételként vagy egy-egy húsos menü részeként is. Gazdag C-vitamin-, kálium-, kalcium-, foszfor-, folsav-, mangán- és cinkforrás. Mivel elhanyagolható mértékben tartalmaz zsiradékot és szénhidrátot, a diétába egyszerűen és jótékonyan beépíthető.

A cukkinit a diétába is be lehet illeszteni, mivel elhanyagolható mértékben tartalmaz zsiradékot és szénhidrátot Forrás: Shutterstock
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.