A húsvéti ünnep elengedhetetlen eleme a sonka. Ám egész biztosan sokan jártunk már úgy, hogy a megvásárolt sertésdarab nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ebben próbálunk most segíteni.

A húsvéti sonkák terén két nagy csoportot különböztetünk meg: 

Nyers sonka 

A nyers sonkát sertéscombból és sertéslapockából készítik, ugyanakkor ez mégsem nevezhető teljesen nyersnek, hiszen a sózás után füstölik. Számos változatban lehet kapni: egészben, kötözött formában, feldarabolva, bőrrel vagy bőr nélkül stb.

A parasztsonka is ebbe a csoportba sorolandó. Esetében azonban hónapokig tartó érleléssel érik el azt a jellegzetes ízt, ami miatt sokan választják.

A nyers sonkát sertéscombból és sertéslapockából készítik, és sózás után füstölikForrás: Shutterstock

Hőkezelt sonka

Ez a nyers sonka egyfajta „tovább kezelt", porhanyósított változata. Füstölés után – mint az a nevében is szerepel – hőkezelik, ami lehet főzés és sütés is. 

Mire figyeljünk a húsvéti sonka vásárlásánál? 

A húsvéti sonkán nem érdemes spórolni, hiszen az ár a legtöbb esetben a minőséget is jelöli. Ha van megbízható hentesünk vagy kistermelőnk, tőlük vásároljunk.

Válasszunk hosszabb érlelésű sonkát, ami így hosszabb ideig is eltartható, de semmiképp se felejtsük el ellenőrizni a minőségmegőrzési idejét.

Ne spóroljunk a húsvéti sonkán, hiszen az ár legtöbbször a minőséget jelöliForrás: Shutterstock

A kötözött sonkák gyakran zsákbamacskaként kínálják magukat, hiszen nem látjuk, mit rejt a belsejük. Ezt könnyedén megoldatjuk, ha félbevágott és úgy zsugorfóliázott sonkát veszünk. A kiváló minőségű füstölt sonka színe bordó, és igen kevés fehér zsíraláfutással tarkított.

A bőrös sonka esetében nézzük meg, hogy alaposan le van-e tisztítva, illetve szőrtelenítve.

Forrás: Shutterstock
Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tojást veszel és eszel

Az elmúlt években a tojás visszanyerte jó hírét, miután megvívta harcát a koleszterinnel. Ahogy a kutatások is bizonyították, hogy az LDL koleszterin szintjére nincsen hatással, növekedni kezdett a fogyasztás. Ez egyrészről jó hír, hiszen rengeteg jótékony hatása van a tojásnak, másrészt azonban a nagyipari állattartás problémái árnyékot vetnek a jóízűen elfogyasztott tojásos reggelire. Olvasd tovább!

A sonkákat érdemes kézbe is venni, ha túl keménynek vagy épp túl puhának éreznénk, válasszunk másikat.

Ha gyorspácolt sonkát vennénk, figyeljük meg, hogy a vákuumcsomagolás és a hús között rekedt-e meg nedvesség. Ha igen, akkor tegyük vissza a polcra, hiszen ez egyértelmű jele a gyenge minőségnek.

Sose vegyünk címke nélküli húst!