Sorra születnek a nők jogait porba tipró abortusztörvények

terhesség Georgia Egyesült Államok abortusz abortusz-törvény terhesség-megszakítás magzat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az abortusz, azaz a terhességmegszakítás a mai napig kényes téma. Melyik erősebb, a nő vagy a magzat joga? Egy korábbi cikkünkben már körbejártuk az abortusz jelenlegi, globális helyzetét, most pedig az Amerikai Egyesült Államok új tendenciájával fogunk foglalkozni.

Alyssa Milano színésznő korábban a nyilvános szoptatás mellett kampányolt, most pedig egy újabb „mozgalom" arca kíván lenni. Megtagadhassa a szexet az a nő, aki nem dönthet a saját teste felett – valahogy így lehetne összefoglalni a #SexStrike hashtag jelentését, amelyet pár napja használt elsőként az itthon leginkább a Bűbájos boszorkák sorozatból ismert Milano. Ennek apropóját azonban nem az a világviszonylatban évi több mint 23 ezer nő adta, akik életüket vesztik az illegális abortuszok során.

Alyssa Milano a SexStrike kampány mozgalom arca Forrás: Instagram/milano_alyssa

A színésznőt az USA-beli Georgia államban bevezetett „szívdobbanástörvény" háborította fel, amely a terhesség hatodik hetéig teszi lehetővé az abortuszt – utána már csak az anya életének veszélyeztetettsége adhat okot rá.

Egészen az új szabályozás bevezetéséig a terhesség 20. hetéig volt lehetőség a terhesség művi megszakítására.

A színésznő arra kívánja ösztönözni a nőket, hogy rendelkezzenek a saját testük felett, és ha nincs lehetőség egy nem kívánt terhesség megszakítására, akkor előzzék meg azzal, hogy a párjukkal nem fekszenek le. Természetesen ez nem lehet megoldás, de jól szemlélteti, hogy milyen női jogokon akarnak csorbítani a törvényhozók.

Mi történik az Egyesült Államokban?

Alabamában a héten készülnek elfogadni azt a törvénymódosítást, amely a terhesség minden szakaszában tiltaná az abortuszt, továbbá engedné, hogy az ezt mégis elvégző orvosokra akár 99 év börtönbüntetést is kiszabhassanak.

Ohióban megtiltanák, hogy az egészségbiztosítók finanszírozzák az abortusz költségét és a zigóta fejlődését gátló gyógyszereket, valamint műszereket.

Nem Milano azonban az egyetlen színésznő, aki a Twitteren üzent a szigorú abortusztörvények ellen. Jameela Jamil szerint ez az abortuszellenes törvény zavaró, embertelen, és a nők gyűlöletét, jogaik, testük, mentális egészségük figyelmen kívül hagyását demonstrálja. A színésznő arra is rávilágít, hogy ezzel lényegében a nemi erőszak áldozatait is büntetik, hiszen rákényszerítik őket arra, hogy az így fogant magzatokat megszüljék, magukkal cipelve ennek a szörnyű tettnek a következményét. Ezzel kapcsolatban a Trónok harca sztárja, a Sansát alakító Sophie Turner is kitett az Instagram-oldalára egy igen felkavaró posztot.

Sophie Turner is a szigorított abortusztörvény ellen kampányol Forrás: Instagram/sophiet

Jamil azonban itt nem állt meg, és saját példáját hozta fel:

Abortusz, amikor a lelked egy részét is elveszted

Az abortusztörvények kapcsán repkednek az érvek: női jogok, vallási nézetek, erőszakból eredő terhességek, vagy épp a beteg magzatok „védelme"... Ám arról senki sem beszél, hogy mi is történik, amikor egy nő az abortusz mellett dönt, miközben arra – a társadalom szemében legalábbis – semmi nyomós oka sincs. Le lehet-e tenni ezt a keresztet, vagy egész életében, láthatatlanul a vállán cipeli majd? Olvasd tovább!

Visszatérhet az angyalcsinálók kora

A bábák egyfajta inverzeként tekinthetünk rájuk. Ők azok az asszonyok, akik különböző mérgekkel, praktikákkal segítették elhajtani a nem kívánt magzatokat. Az illegális abortuszokat segítőket ma is nők milliói keresik fel – elsősorban a fejlődő országokban –, akiket nemi erőszak ért, vagy a fogamzásgátlás teljes hiánya miatt kénytelenek ilyen módon szabályozni a születéseket. Ezzel azonban sok esetben nem érnek célt, és a beavatkozások miatt sérült, beteg gyermekük születik, vagy épp egész életükre megnyomorodnak, több esetben pedig meghalnak a vérveszteségbe, fertőzésekbe.

Mi lenne a megoldás?

Minden helyzetben a prevenció a legcélravezetőbb megoldás. Ebbe beletartozik a szakszerű, érthető és időben történő felvilágosítás és a fogamzásgátlási módszerek könnyebb hozzáférhetősége, mind helyrajzilag, mind anyagilag. Ugyanakkor nem elhanyagolható annak a ténye, hogy sok házasságon belül történik erőszak, amely során a férfi nem hajlandó védekezni, és ezt a nő számára is megtiltja.
A nők jogai, amelyek a saját testük feletti rendelkezésről szólnak, tehát akár egy párkapcsolaton belül is sérülhetnek, így nem csupán az egyéjszakás kalandokból, nemi erőszakból és meggondolatlan szexuális együttlétekből foganhat olyan magzat, amelynek fogadására a leendő anya még nem áll készen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.