Az abortusz, azaz a terhességmegszakítás a mai napig kényes téma. Melyik erősebb, a nő vagy a magzat joga? Egy korábbi cikkünkben már körbejártuk az abortusz jelenlegi, globális helyzetét, most pedig az Amerikai Egyesült Államok új tendenciájával fogunk foglalkozni.

Alyssa Milano színésznő korábban a nyilvános szoptatás mellett kampányolt, most pedig egy újabb „mozgalom" arca kíván lenni. Megtagadhassa a szexet az a nő, aki nem dönthet a saját teste felett – valahogy így lehetne összefoglalni a #SexStrike hashtag jelentését, amelyet pár napja használt elsőként az itthon leginkább a Bűbájos boszorkák sorozatból ismert Milano. Ennek apropóját azonban nem az a világviszonylatban évi több mint 23 ezer nő adta, akik életüket vesztik az illegális abortuszok során.

Alyssa Milano a SexStrike kampány mozgalom arcaForrás: Instagram/milano_alyssa

A színésznőt az USA-beli Georgia államban bevezetett „szívdobbanástörvény" háborította fel, amely a terhesség hatodik hetéig teszi lehetővé az abortuszt – utána már csak az anya életének veszélyeztetettsége adhat okot rá. 

Egészen az új szabályozás bevezetéséig a terhesség 20. hetéig volt lehetőség a terhesség művi megszakítására.

A színésznő arra kívánja ösztönözni a nőket, hogy rendelkezzenek a saját testük felett, és ha nincs lehetőség egy nem kívánt terhesség megszakítására, akkor előzzék meg azzal, hogy a párjukkal nem fekszenek le. Természetesen ez nem lehet megoldás, de jól szemlélteti, hogy milyen női jogokon akarnak csorbítani a törvényhozók.

Mi történik az Egyesült Államokban?

Alabamában a héten készülnek elfogadni azt a törvénymódosítást, amely a terhesség minden szakaszában tiltaná az abortuszt, továbbá engedné, hogy az ezt mégis elvégző orvosokra akár 99 év börtönbüntetést is kiszabhassanak.

Ohióban megtiltanák, hogy az egészségbiztosítók finanszírozzák az abortusz költségét és a zigóta fejlődését gátló gyógyszereket, valamint műszereket.

Nem Milano azonban az egyetlen színésznő, aki a Twitteren üzent a szigorú abortusztörvények ellen. Jameela Jamil szerint ez az abortuszellenes törvény zavaró, embertelen, és a nők gyűlöletét, jogaik, testük, mentális egészségük figyelmen kívül hagyását demonstrálja. A színésznő arra is rávilágít, hogy ezzel lényegében a nemi erőszak áldozatait is büntetik, hiszen rákényszerítik őket arra, hogy az így fogant magzatokat megszüljék, magukkal cipelve ennek a szörnyű tettnek a következményét. Ezzel kapcsolatban a Trónok harca sztárja, a Sansát alakító Sophie Turner is kitett az Instagram-oldalára egy igen felkavaró posztot.

Sophie Turner is a szigorított abortusztörvény ellen kampányolForrás: Instagram/sophiet

Jamil azonban itt nem állt meg, és saját példáját hozta fel: 

Amikor fiatal voltam, volt egy abortuszom, és ez volt a legjobb döntés, amit valaha hoztam. Mind a saját, mind a nem kívánt baba szempontjából, nem álltam készen se érzelmileg, se pszichológiailag, se anyagilag. – írta pár napja, majd hozzátette, hogy túl sok gyermek kerül állami gondozásba és sok élet megy tönkre a nem kívánt terhességek miatt.

Forrás: Thinkstock
Abortusz, amikor a lelked egy részét is elveszted
Az abortusztörvények kapcsán repkednek az érvek: női jogok, vallási nézetek, erőszakból eredő terhességek, vagy épp a beteg magzatok „védelme"... Ám arról senki sem beszél, hogy mi is történik, amikor egy nő az abortusz mellett dönt, miközben arra – a társadalom szemében legalábbis – semmi nyomós oka sincs. Le lehet-e tenni ezt a keresztet, vagy egész életében, láthatatlanul a vállán cipeli majd? Olvasd tovább!

Visszatérhet az angyalcsinálók kora  

A bábák egyfajta inverzeként tekinthetünk rájuk. Ők azok az asszonyok, akik különböző mérgekkel, praktikákkal segítették elhajtani a nem kívánt magzatokat. Az illegális abortuszokat segítőket ma is nők milliói keresik fel – elsősorban a fejlődő országokban –, akiket nemi erőszak ért, vagy a fogamzásgátlás teljes hiánya miatt kénytelenek ilyen módon szabályozni a születéseket. Ezzel azonban sok esetben nem érnek célt, és a beavatkozások miatt sérült, beteg gyermekük születik, vagy épp egész életükre megnyomorodnak, több esetben pedig meghalnak a vérveszteségbe, fertőzésekbe.

Mi lenne a megoldás?

Minden helyzetben a prevenció a legcélravezetőbb megoldás. Ebbe beletartozik a szakszerű, érthető és időben történő felvilágosítás és a fogamzásgátlási módszerek könnyebb hozzáférhetősége, mind helyrajzilag, mind anyagilag. Ugyanakkor nem elhanyagolható annak a ténye, hogy sok házasságon belül történik erőszak, amely során a férfi nem hajlandó védekezni, és ezt a nő számára is megtiltja.
A nők jogai, amelyek a saját testük feletti rendelkezésről szólnak, tehát akár egy párkapcsolaton belül is sérülhetnek, így nem csupán az egyéjszakás kalandokból, nemi erőszakból és meggondolatlan szexuális együttlétekből foganhat olyan magzat, amelynek fogadására a leendő anya még nem áll készen.