A várandósság első harmadában a legtöbb kismama megtapasztalja a reggeli rosszullétet. Ez lehet felkelés utáni enyhe émelygés, hányás, de akár egész napon át tartó hányinger is. Egészen eddig csupán kötelező rosszként gondoltál rá? Ez most alapjaiban fog megváltozni!

Egy kutatás kimutatta, hogy a terhesség alatt előforduló hányinger kiváló jele a születendő gyermek magas IQ-szintjének. Minél intenzívebb az émelygés, annál nagyobb lesz a gyermekek előre jelzett intelligenciája.  A vizsgálatban 121 nő vett részt, akik 1998 és 2003 között estek teherbe, gyermekeik IQ-szintjét pedig 3 és 7 éves koruk között vizsgálták.

Egy kutatás kimutatta, hogy a terhesség alatt előforduló hányinger kiváló jele a születendő gyermek magas IQ-szintjénekForrás: Shutterstock

Örülj a hányingernek!

Más tanulmányok szerint a terhesség alatti reggeli rosszullét jó jel, mivel ez a vetélés alacsonyabb arányához kapcsolódik. A reggeli émelygés tehát jelzi, a hormonszint elég magas ahhoz, hogy a terhesség – ha más, élettel összeegyeztethetetlen tényező nem áll fenn – megmaradjon. Ám ez az első alkalom, hogy bizonyították, a hányinger megjósolja a gyermekek későbbi intelligenciáját. 

Azoknál a gyermekeknél, akiknél édesanyjuk a várandósság 14–16. hetéig émelygésre panaszkodott, magasabb IQ-szintet mértek, mint azoknál, akiknek anyja rövidebb ideig, vagy egyáltalán nem szenvedett hányingertől. A magyarázat a humán chorio-gonadotropin (HCG) növekedésében rejlik. Ez a hormon tulajdonságú fehérje teremt például ideális környezetet a placentának a magzat jobb neurális fejlődéséhez.

Forrás: Leilani Rogers/photosByLei
A szülés elhallgatott oldala

Kezdjük ott, hogy a filmekkel ellentétben a szülés nem abból áll, hogy elfolyik a magzatvíz, berohansz a kórházba, majd pár pillanattal később megszületik a kisbabád, és egyből kisimult arccal öleled magadhoz az egyszemélyes szobádban, mindezt csupa kedves és odafigyelő orvos és nővérke óvó „ölelésében". Nem, a szülés önmagában véve egy trauma, egy krízispont. A legnagyobb sokk akkor éri az anyát, amikor rádöbben, hogy mennyi mindent hallgattak el előle, lehet, hogy nem véletlenül! Olvasd tovább!

A reggeli rosszullét egyáltalán nem kellemes, de tudva, hogy értelme és értéke van, már te is egész biztosan másként gondolsz rá.