Így védekezz természetes módszerekkel a szúnyogok ellen

illóolaj szúnyog füstölő természetes módszerek nyaraló szúnyogriasztó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyári estéket igencsak meg tudják keseríteni a szúnyogok, melyek csak arra várnak, hogy a gyanútlanul szabadon hagyott bőrfelületekre szálljanak, és már szúrnak is. Nem a fájdalom, hanem az általuk esetleg terjesztett betegségek és a szúrásuk után maradt vörös, viszkető foltok azok, melyeket mind szeretnénk elkerülni. Az irtásuk már zajlik, de érdemes mindent megtennünk azért, hogy a túlélőket is távol tartsuk magunktól.

A nyaralóban rengeteg időt töltünk a házon kívül, sok pedig ráadásul vízpart közelében helyezkedik el. Nézzük, milyen természetes módszerek vannak arra, hogy elriaszd a szúnyogokat.

Vegyszermentes szúnyogriasztásra fel!

Hálós védelem

Ez a legkézenfekvőbb ötlet, ám egy nyaralóban, ahol a házból folyamatosan ki-be járkáltok, ezt nem egyszerű megoldani. Érdemes felszerelni egy plusz szúnyoghálós ajtót, vagy akár egy ilyen jellegű, mágnessel záródó függönyt. Az esti szellőztetésnél pedig csak azok az ablakok legyenek nyitva, melyeken van szúnyogháló.

Érdemes felszerelni egy mágnessel záródó szúnyoghálós függönyt Forrás: Shutterstock

Illatok

Az apró vérszívóknak kifejlett a szaglásuk, így erre alapozva kiváló védelmet tudsz ellenük felállítani. Sokféle illat, amit mi kellemesnek érzünk, számukra taszító. Ilyen a narancs, a citrom, a levendula, a rozmaring, a borsmenta és a szegfűszeg. Ezek mindegyike kapható illóolaj formában, tehát nem lesz nehéz dolgod, hogy a teraszon vagy akár a házban egyszerre teremts csodás illatot és tartsd távol a szúnyogokat. A diófa és gesztenyefa levelének főzete is hasonlóan hatásos lehet.

Ha nincs kéznél illóolaj, úgy házilag is készíthetsz szúnyogriasztót. Egy fél citromba vagy narancsba szűrj pár szegfűszeget, tedd egy kis tálba, és önts rá alkoholt. Ezt utána teheted a kerti asztalra vagy a ház bármely pontjára, de mindig figyelj arra, hogy gyerek ne érhesse el.

Íme néhány növény, amelyek nemcsak finomak, de a szúnyogokat is elriasztják


Sokan imádják a cserepes fűszernövényeket, amelyek tartásához nem kell nagy hely, elég nekik néhány cserép. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy néhány ezek közül nemcsak finom, hanem a szúnyogokat is távol tartja. Olvasd tovább!

Csapda

Tegyél egy tálba pár deciliter almaecetet, és tedd az ablakba. Meglátod, reggelre mennyi aprócska vérszívót állított meg.

Csapdába csalhatod a szúnyogokat pár deciliter almaecettel Forrás: Shutterstock

Füst

Azt, gondolom, mindenki észrevette már, hogy a tábortűz füstje igen hatékonyan tartja távol a szúnyogokat. Ha nem akarsz minden nyári este tüzet nyújtani, úgy bevetheted a füstölőket is.

Mielőtt tehát vegyszerhez nyúlnál, próbáld ki a fent leírtakat. Kellemes, szúnyogoktól mentes nyári estéket!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.