Megdöbbentő titkok derültek ki Medveczky Ilonáról

Forrás: Polyak Attila -
szülésznő hivatás Medveczky Ilona múlt orvos titok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A táncművésznő asszisztált műtéteknél, és volt, hogy egy repülőn segített megszülni egy babát.

"Tizennégy éves korunkban a Balettintézetben ki kellett tölteni egy űrlapot, ha bármilyen baleset, sérülés ér, akkor milyen más hivatást választanál...Én azt írtam, orvos lennék. " - kezdte Ilona a Borsnak.

Ilona akkor került közel ehhez a hivatáshoz, amikor a hatvanas években az Aida nyitó képében hatalmas aranypárducon vitték be az eunuchok a színpadra. Az egyik előadáson ugyanis megsérült, izomszakadással került a Sportkórházba.

Forrás: MTI/Zih Zsolt

"Innen kezdődött az én „orvos" létem. Három hónapig kellett bent feküdnöm. Unalmamban egyik osztályról a másikra mentem. A fogászattól a sebészeten át a nőgyógyászatig mindenhová benéztem. Az igazgató főorvos belém szeretett. Onnantól a kórház üdvöskéje lettem, mindenhol, mindent megnézhettem. Az igazgató a nőgyógyászat vezető főorvosa volt, ezért sok-sok küretet, császárt és szülést nézhettem végig.

Egy alkalommal bejött hozzám egy nővér, hogy azonnal öltözzek be, mert a főorvos úr nem érzi jól magát, kéri legyek a segítségére. Mint kiderült, a főorvos jóvoltából kineveztek másodéves medikának. Életemben először levezettem egy szülést, ami hihetetlen érzés volt.

Utána még több szülésnél is segédkeztem. Minden anya, mindegy hogy paraszt, munkás, vagy diplomás, azt kérdezte először: mindene megvan? Ez annyira megható!"

A művésznő fiatal korában érdeklődött az orvostudomány iránt Forrás: Polyak Attila

A doktor úr hiába engedte be a műtőbe a művésznőt, az érzéseit Ilona nem viszonozta.

"A belgyógyászaton is volt belém szerelmes egy orvos, és még sokan mások is, de én csak a hivatásomba voltam szerelmes, és érdeklődtem az orvostudomány iránt" – szögezi le Ilona, akinek volt, hogy jól jött szaktudása.

"A 60–70-es években nem voltak olyan jól kiképezve a stewardessek az egészségi problémák kezelésére, mint ma. Az egyik Boeing–707-es járaton egy kismamának elment a magzatvize, kérdezték, van-e orvos? Nem volt, szóltam, hogy szívesen segítek.

A repülőn is segítettem megszülni egy babát. Úgy vágok gátat, mintha csak egy szalag lenne.

Azt sem tudom, fiú volt-e, vagy lány, csak hogy megtapsoltak. Kértem egy tripla konyakot, és New Yorkig aludtam. Kiválóan diagnosztizálom magam, ezt az orvos barátaim igazolhatják. Telefonon szoktunk konzultálni, és mindig megdicsérnek."

-zárta Ilona.

Teréz körút 48. (Lenin körút 106.), Kamara Varieté (ma Játékszín). A Pesti álmok című előadásban Medveczky Ilona táncosnő és a tánckar. Forrás: Fortepan/Hunyady József

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.