Agyműködést támogató tápanyagok és ételek

Forrás: Shutterstock -
nyomelemek antioxidánsok agyműködés vitaminok egészség élelmiszerek ásványi anyagok ételek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az emberi agy maga a csoda, amely lehetővé teszi a gondolkodást, a látást, a hallást, a tapintást és a beszédet, de a szaglás és az ízlelés is agyi funkció, így nagyon fontos, hogy tökéletesen működjön, ehhez pedig vitaminokra, antioxidánsokra és ásványi anyagokra van szüksége.

Az agy a test irányítóközpontja, a központi idegrendszer része, amely fogadja, rendszerezi és tárolja a testet behálózó idegekből érkező információkat.

Agyunk megfelelő működését vitaminokkal, antioxidánsokkal és ásványi anyagokkal támogathatjuk,

amelyeket nem csak étrend-kiegészítőkkel, de különféle élelmiszerek fogyasztásával is bevihetünk a szervezetbe.

Vitaminok és antioxidánsok


B-vitaminok
A B-vitaminok kiemelten fontosak az agynak, hatásukat csoportosan, egymással együttműködve fejtik ki. A B-vitamincsalád vízben oldódó, azaz a felesleg a vizelettel együtt távozik a szervezetből, ezért fontos, hogy naponta pótolni kell őket. Szerencsére változatos étkezéssel könnyen bevihetőek, ám mivel a szervezet működésében fontos szerepet töltenek be, így az enyhe B-vitamin hiány is tüneteket okozhat.
Természetes B-vitamin források: aszalt gyümölcsök, barna rizs, borsó, bab, diófélék, gabonapehely, karfiol, korpás kenyér, máj, sertéshús,tojás, tej, sajtok.

B-vitaminban gazdag ételek Forrás: Shutterstock


E-vitamin
Az E-vitamin zsírban oldódó, antioxidáns hatású vitamin, amely javítja a teljesítményt, a memóriakapacitást és az idegrendszer általános állapotát. Az E-vitamin

semlegesíti a sejtek szerkezetét károsító szabadgyököket,

s így hozzájárul az idegsejtek megfelelő működéséhez.
Természetes E-vitamin források: bab, borsó, édesburgonya, gabonacsírák, máj, mazsola, növényi olajok (napraforgó-, olíva-, tökmag-, kukoricaolaj), olajos magvak, tojás, zöld leveles növények (pl. spenót)

C-vitamin
A C-vitamin szintén antioxidáns, amely azonban az E-vitaminnal ellentétben, vízben oldódik, a vizelettel kiürül, így érdemes minden nap fogyasztani olyan élelmiszereket, amelyek tartalmazzák. Hő hatására lebomlik, ezért nyers élelmiszerekből juthatunk hozzá.
Természetes C-vitamin források: a legtöbb zöldség és gyümölcs tartalmaz C-vitamint, de a csipkebogyónak, paprikának, fekete ribizlinek,petrezselyemnek, brokkolinak, epernek és a citrusféléknek kiemelkedően magas a C-vitamin tartalma.

A citrusfélék remek C-vitamin források Forrás: Shutterstock

Ásványi anyagok


Cink
A cink az agyalapi mirigy optimális működéséhez elengedhetetlen nyomelem, hiánya következtében csökkenhet az agyban az idegi ingerületátvivők (neurotranszmitterek) termelődése valamint hangulatingadozást, ingerlékenységet, depressziót és étvágytalanságot okozhat.
Természetes cinkforrások: borsó, búzacsíra, búzakorpa, brazil dió, dió, csirkehús, csicseriborsó, garnélarák, kagylók, mogyoró, parmezán, szardínia, tojás, tej.

Kalcium
A kalcium szerepet játszik az idegek és izmok ingerületvezetésében, hiányával a kis ingerekre is hevesebb lesz a reakció, de memóriazavart és depressziót is okozhat.
Természetes kalciumforrások: a tejtermékeknek (tej, sajt, joghurt, túró) kiemelten magas a kalciumtartalmuk, de a szardínia-, lazac-, makrélakonzervek is jó források az apró, ehető csontok, szálkák miatt.

Kalciumban gazdag ételek Forrás: Shutterstock


Magnézium
A magnézium elengedhetetlen az idegrendszer sejtjeinek működéséhez, javítja a rövid- és hosszú távú memóriát, sőt nyugtató hatással is rendelkezik.
Természetes magnéziumforrások: alma, borsó, bab, citrom, füge, kakaó, mángold, olajos magvak, spenót.

Vas
A vas fontos szerepet tölt be a neurotranszmitterek (agyi ingerületátvivő anyagok) szintézisében, hiánya pedig összefüggésbe hozható a kisgyermekeknél előforduló koncentrációs, memória- és tanulási zavarokkal, valamint a kamaszoknál megfigyelhető hangulatingadozásokkal.
Természetes vasforrások: a felszívódást tekintve az állati eredetű élelmiszerekben található vas jobban felszívódik, ilyenek a különféle húsok, a máj és egyéb belsőségek, de tartalmaz vasat a borsó, bab, csicseriborsó, káposzta, lencse, spenót is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.