tápanyag stressz stresszmentes egészség stresszkezelés étkezés étel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A stresszről mindenkinek rossz dolgok jutnak az eszébe, holott az nem más, mint a szervezet reakciója valamilyen, a testet ért negatív ingerre. A modern világban azonban ezekkel a negatív hatásokkal egyre gyakrabban kell számolnunk, így szinte már álladó feszültségben, folyamatos idegeskedésben élünk, ez pedig valóban nincs jó hatással ránk.

Jó stressz és rossz stressz

A stressz voltaképpen egy szükséges állapot, egyfajta riadó, ami még hasznunkra is válhat, hiszen ebben az állapotban megemelkedik az adrenalinszint és a pulzus, valamint sokkal éberebbé válunk. Lássuk be, hogy ez mind a korábbi időkben – amikor az őseinknek el kellett futnia a vadállatok vagy az ellenség elől -, mind pedig manapság – vizsgák alkalmával, munkahelyen – hasznunkra válhat, ugyanis növelheti a teljesítőképességünket fizikailag és szellemileg egyaránt.

A rövid ideig tartó stresszhelyzet, tehát olyan, mint egy katalizátor, ám ha beleragadunk és állandó szereplőjévé válik a mindennapjainknak, akkor bizony testi és lelki károkat is okozhat, hiszen a szervezet számára nagyon megterhelő, ha minden nap készenléti állapotban, pattanásig feszült húrként kell ellátnia a feladatait.

A hosszan tartó stressz számos tünetet produkálhat: szédülést, fejfájást, szívdobogást, verejtékezést, bélpanaszokat, különféle izom és ízületi fájdalmakat, szív- és érrendszeri betegségeket, de akár emlékezetzavart, depressziót, sőt daganatos megbetegedést is.

A hosszan tartó stressz számos tünetet produkálhat: szédülést, fejfájást, szívdobogást Forrás: Shutterstock

Mit (t)ehetünk ellene?

Számos stresszkezelő módszer létezik a meditációtól kezdve a különféle mozgásformákon át a modern terápiákig, ám

akár az étkezésünk is hatásos segítőtársunk lehet a stressz elleni küzdelemben.

Bizonyos tápanyagok és az ezeket tartalmazó ételek ugyanis közvetlenül csökkentik a stressz káros hatásait és általánosan javítják a közérzetünket.

A stressz leküzdésében fontos vitaminok

A megfelelő vitaminbevitel elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezet kiegyensúlyozottan működjön, egyes fajtái pedig kifejezetten jó hatással vannak ránk, ha épp stresszes időszakot élünk.

B-vitaminok: ez a vitamincsalád nagyban hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez, így a stresszhelyzetek által kiváltott tüneteket is hatékonyan enyhíti.
B-vitaminban gazdag élelmiszerek pl.:barna rizs, élesztő, tejtermékek, lencse és egyéb hüvelyesek, friss zöldségek, tengeri herkentyűk, sovány húsok, tojás, aszalt gyümölcsök, dió- és mogyorófélék.

C-vitamin: a C-vitamin jelenléte csökkenti a vérben a stresszhormonok szintjét valamint támogatja az immunrendszert, amely általában meggyengül a taratós stressz hatására, ezért fontos a napi C-vitaminpótlás.
C-vitaminban gazdag élelmiszerek pl.:citrusfélék, bogyós gyümölcsök, csipkebogyó, kivi, brokkoli, kelbimbó, káposzta, paprika, paradicsom, fekete ribizli, eper.

C-vitaminban gazdag élelmiszerek a citrusfélék, csipkebogyó, kivi, brokkoli, káposzta, paprika, paradicsom Forrás: Shutterstock

A stressz leküzdésében fontos ásványi anyagok

Akárcsak a vitaminok, bizonyos ásványi anyagok is hatékonyan csökkenthetik a stressz okozta tüneteket és erősíthetik az idegrendszert, így ezeket is érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztani nehezebb élethelyzetben.

Magnézium: stresszhelyzetben a magnézium nagy mennyiségben ürül ki a szervezetből, ami fokozza az ingerlékenységet és a szorongást, így érdemes figyelni a bevitelére.
Magnéziumban gazdag élelmiszerek pl.: banán, citrusfélék, körte, olajos magvak, bab, zabpehely.

Kalcium: az idegek megfelelő működéséhez legalább annyira szükség van a kalciumra, mint a magnéziumra és ez az ásványi anyag szintén nagymértékben ürül a szervezetből a stressz hatására, így a pótlása elengedhetetlen.
Kalciumban gazdag élelmiszerek pl.:tej és tejtermékek, hüvelyesek, leveles zöldfőzelékfélék, halkonzervek, fehérbab, szárított füge, szezámmag, mandula, tofu.

Stresszűző gyógynövények

Bizonyos gyógynövények jótékonyan hatnak az idegrendszerre és a stressz által kiváltott tünetekre, így

remek alternatívái lehetnek a feszültségoldó gyógyszereknek.

Ginszeng: ez a kínai gyógynövény ún. „adaptogén" tulajdonságú, azaz képes alkalmazkodni a szervezet igényeihez. Stressz esetén megnyugtat, míg fáradtság esetén serkent.

A ginszeng stressz esetén megnyugtat, míg fáradtság esetén serkent Forrás: Shutterstock

Kamilla: a kamillából készült tea nyugtatja az idegeket és segít akkor is, ha a stressz miatt rosszul alszunk.

Citromfű: a citromfű szintén szelíd gyógymód a stressz leküzdésére, napi néhány csésze már hatásosan enyhítheti a belső feszültséget és nyugtalanságot.

Orbáncfű: ez a gyógynövény évszázadok óta ismert nyugtató hatásáról, sőt az egyik leghatékonyabb természetes antipedresszáns, amely eredményesen segíthet a stresszoldásban is.

Nap mint nap rengeteg inger ér minket, s ennek köszönhetően a negatív stresszt nagyon nehéz kiiktatnunk, ám a megfelelő étrend sokat segíthet abban, hogy felülkerekedjünk az ilyen élethelyzeteken is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.