A legtöbb embernek idősebb a szíve, mint ahány évesek ténylegesen

Forrás: Shutterstock -
életkor szív
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Négyből körülbelül három felnőtt szíve idősebbnek számít a valódi biológiai koránál, ami növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát. Ám néhány módszerrel fiatalíthatjuk szívünket.

A szív korát a szakértők egy speciális kockázati profil alapján mérik fel. Szervünk állapota a vérnyomástól, a dohányzáshoz való viszonytól, a diabétesztől és a testtömeg-indextől függ. A kutatás lényege, hogy a szakemberek felmérjék a különféle szívbetegségek kockázatát, és meg tudják előzni a problémákat.

Forrás: Shutterstock

"Ha egy 53 éves nő megtudja, hogy a szíve 75 éves, annak általában az az oka, hogy láncdohányos, és nem veszi komolyan a túl magas vérnyomást. De akár egy 45 éves férfinak is lehet 30 évvel idősebb szíve, mivel dohányzik és diabétesszel küzd. Egy ilyen esetben mindennél fontosabb, hogy ezek a páciensek életmódváltáson essenek át, megfelelően táplálkozzanak és rendszeresen mozogjanak" - nyilatkozta Dr. Tom Frieden, a U.S. Centers for Disease Control and Prevention elnöke.

Azonban azt is hozzátette, hogy szerencsére a szívünk képes arra, hogy megfiatalodjon. Életmódváltással pedig könnyedén elérhető mindez. A kulcs ehhez az egészséges vérnyomás, a normális koleszterinszint, a testmozgás, a dohányzásról való leszokás, a stressz csökkentése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.