Tiltott élelmiszerek hiperaktív gyerekeknek

Forrás: Shutterstock -
hiperaktivitás adalékanyag étrend Tilos egészség élelmiszerek ételek ADHD
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tízből egy gyermeknél észlelhetőek a figyelemhiányos hiperaktivitás zavar avagy ADHD tünetei, azaz a túlzott mozgékonyság, beszédkényszer, a koncentráció hiánya, ingerlékenység, dühkitörések és a beilleszkedési problémák. De van-e köze vajon a modernkori étkezésnek ehhez az állapothoz?
A hiperaktivitás nem betegség, hanem állapot Forrás: Shutterstock


Mi az, amit tehet a szülő?

Az első és legfontosabb, hogy ha azt érzi a szülő, hogy a gyermeke furcsán viselkedik, akkor vigye szakemberhez, hiszen nagyon nehéz laikusként megállapítani, hogy a csemete csupán rendkívül mozgékony és eleven vagy valóban hiperaktív. Ám, hogy az orvos által javasolt terápiát elfogadja-e avagy

a konzervatív kezelés mellett megpróbálkozik az étrend változtatásával is,

arról már egyénileg lehet dönteni. Bár sok orvos nem ért egyet azzal, hogy az étkezés befolyásolja a hiperaktivitást, a hasznos tápanyagokban gazdag ételek tudatos fogyasztása és az állítólagosan káros anyagok kerülése senkinek sem árthat, így egy próbát megérhet.

Problémás ételek


Finomított cukor
Egyes szakemberek szerint a finomított cukor nagyban hozzájárul a hiperaktivitás tüneteinek kialakulásához, mivel a fogyasztásakor a vércukorszint hirtelen megugrik, majd lecsökken, amely egyeseknél izgatottságot, nyugtalanságot, agresszivitást, hiperaktivitást és egyéb viselkedési zavarokat okozhat.

Allergének
Számos kutatás született azzal kapcsolatban, hogy az ételallergia és a hiperaktivitás között összefüggés figyelhető meg. Ilyen a búza, a tehéntej és tejtermékek és a tojás. Bár minden kételyt kizáróan nem bizonyították ezt a felvetést, talán érdemes csökkenteni a finomított pékáruk és tejtermékek fogyasztását az érintettek körében.

Adalékanyagok
A hiperaktivitás a XX. század betegsége, így nem véletlenül merült fel egyes szakemberekben, hogy a modern élelmiszerek is felelősek lehetnek érte. Az USA-ban már a '70-es évektől folyamatosan végeztek kísérleteket ezzel kapcsolatban, és arra a következtetésre jutottak, hogy valóban lehet összefüggés az élelmiszeradalékok és a gyermekek viselkedése között.

A hiperaktivitás a XX. század betegsége, így nem véletlenül merült fel, hogy a modern élelmiszerek is felelősek lehetnek érte Forrás: Shutterstock

Érdemes tehát inkább a friss, feldolgozatlan élelmiszereket választani

és kerülni a különféle színezékekben, ízfokozókban és tartósítókban gazdag, feldolgozott ételeket. Különösen érdemes figyelni a következőkre: E102 (tartrazin), E110 (gelborange), E127 (eritrozin), E219 (benzoesav sói), E210, E320, E321, MSG (nátrium-glutamát). A chipsek, kekszek, különféle rágcsálnivalók és édességek valamint az üdítők sok esetben tartalmazzák ezeket az anyagokat, így nem árt figyelni a gyerekek kedvenceire sem.

A problémás ételek mellett természetes vannak olyan élelmiszerek is, amelyek kifejezetten támogatják az idegrendszer működését és egyes kutatások szerint felvehetik a harcot a hiperaktivitással. Következő cikkünkben ezeket mutatjuk be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.