Ne feledkezzünk meg az apákról sem

Forrás: Shutterstock -
apák napja ünnep család apa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szülőnek lenni nagy felelősség, nagy kihívás és egyben nagy boldogság is. Állandóan készenlétben állni, táplálni, altatni, pelenkát cserélni, játszani, óvni, támogatni, tanítani és feltétel nélkül szeretni. Ezeket azonban nem csupán az anyukák teszik meg a gyermekeikért, hanem az édesapák is!

Az anyákról Magyarországon már a XX. század eleje óta megemlékeznek anyák napján, ahogyan a világ legtöbb országában is, ám mi a helyzet az édesapákkal? Egy kiegyensúlyozott és szerető családban – főleg manapság –

az apukák ugyan úgy kiveszik a részüket a gyermekek gondozásából és neveléséből,

mint az anyukák, így számukra is jár a tisztelet és az elismerés.

Nem csak az anyukáknak jár az ünnep, hanem az apukáknak is Forrás: Shutterstock

Modern hóbort?

Hisszük vagy sem, az apák napja nem új keletű dolog, nem valami modern hóbort. Európa egyes országaiban már a középkorban is megtartották, bár hivatalos ünneppé – akárcsak az anyák napja –a XX. században vált. Az apák napjáért Sonora Smart Dodd küzdött az Egyesült Államokban, aki úgy gondolta, hogy az ő apukájának is járna egy ünnep. Sonora apja ugyanis kilenc gyermeket nevelt fel egyedül, így lánya az első anyák napi ünnepségről tudomást szerezve, kezdeményezést indított, hogy június 5-ét, azaz apja születésnapját nyilvánítsák ünneppé. Az ötletet felkarolták a döntéshozók, s bár nem William Jackson Smart születésének dátumán, hanem június 3. vasárnapján, de Washington államban elismerték az apák napját. Ennek ellenére hivatalos ünneppé csak 1972-ben nyilvánította Richard Nixon.

Magyarországon a két világháború között igyekeztek népszerűsíteni az apák napját, nem sok sikerrel, majd 1994-ben újabb kampány indult az ünnepért, amely azonban még a mai napig nem honosodott meg a köztudatban.
Pedig egy jó családban mindkét szülőre nagy szükség van. Az anyai és az apai szerepek egyaránt fontosak, a szülők támogatják és kiegészítik egymást és

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.