Anyák napja - néhány érdekesség, amit eddig nem tudtál az ünnepről

Forrás: Shutterstock -
anyák napja érdekesség ünnep
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyarországon május első vasárnapján ünnepeljük az anyák napját. Ilyenkor virágot veszünk és felköszöntjük azt, akitől az életünket kaptuk, aki felnevelt minket. Idén valószínűleg a legtöbb családban elmarad az idősebb generációba tartozó anyukák személyes felköszöntése – hiszen a legtöbb helyen nem élnek együtt a nemzedékek –, ennek ellenére senki ne felejtse el legalább telefonon felhívni az anyukáját, nagymamáját.

Az anyák napja nem csak Magyarországon számon tartott ünnep,

a legtöbb országban megemlékeznek róla, s hagyományai igen régre nyúlnak vissza.

Lássuk, milyen érdekességek kapcsolódnak ehhez a piros betűs ünnephez.


1. Az ókori Görögországban tavasszal ünnepelték Rheát, az istenek anyját, s vele együtt megemlékeztek az összes édesanyáról is.

Az ókori Görögországban tavasszal ünnepelték Rheát, az istenek anyját Forrás: AFP

2. Angliában, az 1600-as években a húsvétot követő negyedik vasárnap lett az anyák ünnepe, ilyenkor még a szolgálók is szabadságot kaptak, hogy a családjukkal együtt lehessenek.

3. Amerikában Anna Jarvis kezdeményezésére 1914-ban hivatalos ünneppé nyilvánították az anyák napját.

4. Anna Jarvis később már nem akarta, hogy a nevét kapcsolatba hozzák az anyák napjával, mivel nem nézte jó szemmel, hogy az eredeti célt, azaz az anyák tiszteletét, szem elől tévesztve az ünnep üzleti jelleget kapott, s a virágkereskedők hasznot húztak belőle.

Amerikában Anna Jarvis kezdeményezésére 1914-ban hivatalos ünneppé nyilvánították az anyák napját Forrás: Wikipedia

5. Az anyák napja, bár nemzetközi ünnep,

nem mindenhol ugyanakkor tartják:

a legtöbb országban május második vasárnapjára esik, de több helyen is május első vasárnapján ünneplik. Norvégiában viszont február második vasárnapja, míg Argentínában október harmadik vasárnapja az anyák ünnepe.

6. Magyarországon 1925-ben tartották az első anyák napi megemlékezést, 1928-ban pedig már a hivatalos ünnepek közé tartozott.

Az anyák napja, bár nemzetközi ünnep, nem mindenhol ugyanakkor tartják Forrás: Shutterstock

Koronavírustól és járványtól függetlenül emlékezzünk meg tehát az anyákról, nagymamákról idén is és köszönjük meg nekik a rengeteg szeretetet és gondoskodást, amit tőlük kaptunk. Nem kell ehhez sem virág, sem bonbon...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.