A bölcsőhalál fogalma és megelőzése

veszély család légzésfigyelő bölcsőhalál magazin csecsemőgondozás újszülött
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Biztos vagyok benne, hogy a legtöbb anyuka és apuka találkozott már a bölcsőhalál kifejezéssel. Sajnos ez egy olyan félelem, amellyel minden szülőnek meg kell küzdenie, s amely valós veszélyt jelent a kisbabákra.

Mi is pontosan a bölcsőhalál?


A bölcsőhalál vagy más néven hirtelen csecsemőhalál szindróma (sudden infant death syndrome: SIDS)

minden előzmény vagy különösebb ok nélkül bekövetkező halál a gyermek 1 éves kora előtt.

A jelenség tragédiája, hogy a szakemberek sem a kórelőzményekből nem tudnak következtetni arra, hogy mi váltotta ki, sem a halál bekövetkezte után nem állapítható meg, hogy mi miatt történt. Egyszerűen csak megtörténik, s a szülők egy reggel arra ébrednek, hogy a gyermekük – bármiféle előzetes tünet vagy betegség nélkül – már nincs velük.

A hirtelen csecsemőhalál minden előzmény vagy különösebb ok nélkül bekövetkezhet Forrás: Shutterstock


A leginkább veszélyeztetett korosztály az 1-4 hónapos kisbabák,

az ő esetükben a leggyakoribb a bölcsőhalál bekövetkezése, illetve a fiúk körében szintén magasabb arányban fordul elő a hirtelen csecsemőhalál.

Az okokra csak tippelni tudnak a orvosok is,

az ő állításuk szerint az SIDS kialakulásában valószínűleg az agyban lévő légzőközpont fejletlensége illetve az alvás-ébrenlét nem megfelelő szabályozása játszhat nagy szerepet.

A bölcsőhalálra hajlamosító tényezők


Bizonyos kutatásokból arra a következtetésre jutottak a szakemberek, hogy bár a hirtelen csecsemőhalál konkrét okát még nem találják, akadnak olyan tényezők, amelyek mellet gyakoribb a tragédia bekövetkezése. Ilyenek például:

  • ha a családban már előfordult hasonló eset
  • ha a baba koraszülött vagy kis súllyal született
  • ha a babát hason altatják (kevesebb friss oxigént tud belélegezni)
  • ha a csecsemő a szüleivel alszik egy ágyban (ráfekhet a szülő)
  • ha párnák és takarók vannak a kiságyban (magára húzza őket és megfulladhat)
  • ha rossz szociális körülmények között él a család
  • ha valaki dohányzik a baba közvetlen környezetében (anya vagy bármelyik családtag)
  • ha túl meleg a szoba vagy túlöltöztetik a csecsemőt

Megelőzés


A hirtelen csecsemőhalál pontos okának ismerete nélkül nehéz megmondani, mit is tehet a szülő, hogy biztosan elkerülhető legyen a tragédia. Fontos, hogy az előző pontokban felsorolt elősegítő tényezőket kiküszöbölje a család, s mivel a kutatások azt bizonyítják, hogy a bölcsőhalálnak köze lehet a légzési zavarokhoz, azaz a 20 másodpercnél hosszabb légzéskimaradásokhoz, így ajánlatos az első 1 évben úgynevezett bébimonitort tenni a babaágyba, amely ellenőrzi a gyermek légzését és riaszt, ha veszélyes változás állna be a légvételben. Egyes készülékek első körben csak rezgő mozgást adnak ki, hiszen sokszor már ez is elég, hogy a légzés helyreálljon, súlyosabb esetben azonban sípoló hanggal figyelmeztetik a szülőket a veszélyre.

Ajánlatos az első 1 évben bébimonitort tenni a babaágyba Forrás: Shutterstock


Szintén nem árt, ha az anya és az apa jártasak a csecsemők újraélesztésében!

Ne kerüljön rá sor, hogy alkalmazni kelljen a tudást, ám ha mégis vészhelyzet alakul ki, jobb ha mindkét szülő készségszinten birtokában van annak asze technikának, amellyel újraéleszthető a gyermek. Ez nagyban növeli a baba túlélési esélyeit, hiszen a protokoll azonnal megkezdhető, nem kell várni, amíg a mentők a helyszínre érnek, ez pedig valóban életet menthet!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.