Minden, amit a gyermekkori lázról tudni érdemes

betegség láz lázgörcs lázcsillapítás magazin egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Előbb vagy utóbb minden szülőnek szembesülnie kell azzal, hogy bizony a gyerekek is megbetegednek. Ezek a betegségek lehetnek enyhék, mint az orrfolyás, nátha, de komolyabbak is, amelyekkel bizony orvoshoz kell fordulni. A testhőmérséklet emelkedése intő jel lehet, hogy valami nincs rendben a gyermekkel, ám láz esetén sokszor nagyobb az aggodalom, mint maga a probléma...

A láz a test védekezőmechanizmusa, amelynek célja, hogy a szervezetbe jutó baktériumok és vírusok elpusztuljanak. A láz tehát maga nem a betegség oka, csupán kísérő tünete, amely voltaképpen még hasznos is lehet. A megemelkedett testhőmérséklet általában gyorsan és szövődménymentesen normalizálódik, ugyanakkor ha a lázas állapot huzamosabb ideig fennáll vagy súlyosbodik, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

Hogyan mérjünk testhőmérsékletet gyerekeknél?

A lázat sokféleképpen mérhetjük. A legelterjedtebb a hónaljban történő mérés, de gyerekek esetében sokan szeretik a fülhőmérőt, mivel ez gyors és kényelmes, de a távhőmérőket is előszeretettel alkalmazzák a legkisebbeknél, hiszen ezeket hozzá sem kell érinteni a gyermekhez.

A testhőmérséklet megállapításának legmegbízhatóbb módja babák esetén a végbélben történő mérés.

Utóbbinál azonban ügyeljünk arra, hogy az itt mért hő 0.5 °C-kal magasabb értéket fog mutatni, mint a hónaljban vagy egyéb módon mért testhő.

A távhőmérőket előszeretettel alkalmazzák a legkisebbeknél, hiszen ezeket hozzá sem kell érinteni a gyermekhez Forrás: Shutterstock

Mikor beszélünk lázról?


Hónaljban mérve
normál testhő: 36-37°C
hőemelkedés: 37-38 °C
mérsékelt láz: 38-39 °C
magas láz: 39-40.5 °C
nagyon magas láz: 40.5 °C felett

Végbélben mérve
normál testhő: 36.5-37.5 °C
hőemelkedés: 37.5-38.5 °C
mérsékelt láz: 38.5-39.5 °C
magas láz: 39.5-41 °C
nagyon magas láz: 41 °C felett

A láz mértéke vagy tartóssága önmagában nem elegendő ahhoz, hogy megállapítsuk, mennyire beteg a gyermek. Ha a láz 2 napnál tovább tart vagy a kicsi közérzete kifejezetten rossz, akkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.
Első lépésként elég telefonon érdeklődni, ilyenkor a szakember meg fogja kérdezni, hogy a baba aluszékony-e, étvágya változott-e, van-e rajta kiütés, sápadt-e, fellépett-e hasmenés vagy hányás? Ezek a kérdések mind segítenek az orvosnak abban, hogy eldöntse, elegendő-e az otthoni ápolás vagy komolyabb orvosi vizsgálatra is szükség lehet.

Nagyon fontos, hogy a 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők ritkán lázasodnak be, ezért a náluk tapasztalt testhőmérséklet-emelkedést nagyon komolyan kell venni, ugyanis súlyos fertőzésre is utalhat. 0-3 hónapos korig 38 °C feletti, 3-6 hónapos korig pedig 39 °C feletti láz esetén általában kórházi kivizsgálás indokolt.

Mit tehetünk, ha lázas a kicsi

A legújabb állásfoglalások szerint az

enyhe és közepes láz csillapítására csak akkor van szükség, ha a kis beteg közérzete nagyon rossz,

mivel maga a láz kifejezetten elősegíti a gyógyulást. Ha azonban a gyermek nem nyűgős, letargikus és általánosságban nem érzi magát rosszul, akkor felesleges a gyógyszeres beavatkozás – kivéve, ha az orvos másképp rendeli.

Ha a gyermek nem nyűgős, letargikus és általánosságban nem érzi magát rosszul, akkor felesleges a gyógyszeres beavatkozás Forrás: Shutterstock

Amennyiben a szakember mégis a láz csillapítását írja elő, úgy fontos, hogy kifejezetten csak az életkornak megfelelő típusú gyógyszereket szabad használni a megszabott adagolást betartva. Ez lehet paracetamol vagy ibuprofen tartalmú csepp, szirup, de kisbabáknál sokszor írnak fel kúpot is.

Szintén jó tisztában lenni azzal, hogy a lázcsillapítással nem kezeljük magát a betegséget, a gyógyszer csupán a tüneteket nyomja el, de

az a hiedelem is téves, hogy a lázcsillapító megakadályozza a lázgörcs kialakulását.


Láz esetén kiemelkedően fontos a folyadékpótlás, mivel a szervezet párologtatással szabadul meg a felesleges hőtől, így a folyadékigény is megnövekedik ebben az időszakban. Csecsemőkorban ilyenkor érdemes minél többször mellre tenni a babát, a nagyobb gyerekeknél pedig fokozottan figyelni arra, hogy eleget igyanak.

A láz tehát nem ördögtől való dolog, hanem a szervezet védekezőrendszerének a része, amelynek megvan a maga oka és funkciója, csillapítása pedig - a modern irányelvek alapján - csak akkor szükséges, ha a gyermek közérzete ezt indokolttá teszi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.