Sopron, ahol szinte minden ház őrzi a múltat: barangolj az Alpokalja egyik legszebb városában és környékén

Forrás: Shutterstock -
utazás Sopron Alpokalja magazin Fertő tó kirándulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Alpokalján fekvő Sopron és annak környéke az egyik legkedveltebb hazai turisztikai célpont. Nem véletlenül: Sopron városában szinte minden utackőnél és kaualjnál megelevenedik a történelem, környéke pedig természeti kincsekben gazdag és festői látnivalókat kínál. Ha már régen vagy még soha nem jártál arra, itt az ideje, hogy néhány napot az országnak azon a részén is eltölts: nem fogod megbánni. 

Magyarország nyugati határa mellett, az Alpokalján, Bécstől 60 km-re, Budapesttől 220 km-re található Sopron, hazánk egyik legvonzóbb turisztikai célpontja. A város a Soproni-hegység és Fertő tó melletti Balfi-dombság között, az Ikva patak völgyében épült. Ausztriától csupán 6 km választja el, ezért nevezik az ország nyugati kapujának.

Sopron változatos természeti adottságai, hangulatos utcái, történelmi műemlékei több ezer látogatót vonzanak évről évre, ez Magyarország műemlékekben leggazdagabb vidéki települése. A város területének több mint a fele műemlékvédelem alatt áll.

A Soproni-hegység az Alpok legkeletibb nyúlványa. Kristálytiszta levegőjének köszönhetően Sopron jegyzett klimatikus gyógyüdülőhely. A környék mikroklímája kedvez a bortermelésnek; így Sopront a kékfrankos fővárosának is nevezik.
Sopron változatos természeti adottságai, hangulatos utcái, történelmi műemlékei több ezer látogatót vonzanak évről évre Forrás: Shutterstock

Ha Sopronba érkezel, sétádat kezdd a belvárosban, amely már a 14. században is falakkal volt körülvéve, és amelynek mai arculata az 1676-os nagy tűzvész után alakult ki.

Boltíves kapualjai, árkádos udvarai, tornyai és barokk házai ma is ennek az időszaknak az emlékét őrzik. Két pólusa a Fő tér és az Orsolya tér. A hangulatos barokk Fő tér minden épülete műemlék, hazánk első műemlékvédelmi rendeletét is e tér megóvása érdekében alkották 1525-ben, amelyben megtiltották a Patika ház lebontását. Itt áll a város legismertebb temploma, a Kecske-templom, amely koronázások és országgyűlések színtere volt, sírboltjában pedig nemesi családok, például a Széchenyi és Esterházy család tagjait temették el.

Az 58 méter magas Tűztorony Sopron város fő jelképe. Eredetileg várostorony volt, alsó, szögletes részét 1290 és 1340 között gótikus stílusban építették. A legjelentősebb funkciója a megfigyelés volt, nevét onnan kapta, hogy a toronyból trombitaszóval jelezték, ha valahol a városban tűz ütött ki, és azt is, ha ellenség, előkelőség vagy esetleg borszállítmány értekezett a város felé.

Az 58 méter magas Tűztorony Sopron város fő jelképe Forrás: Shutterstock

Szomszédságában találjuk a Storno házat, amely a város egyik legszebb palotája. Vendégeskedett benne a Bécset ostromló Mátyás király, és volt a tulajdonosa Liszt Ferenc is, aki többször adott itt koncertet. A városfal hármas falgyűrűje több évszázad építkezéseinek emléke - sétáld végig a mellette húzódó Várfalsétányt, ahol megismerkedhetsz a védelmi rendszerrel. A Várkerület viszont a régi várárok peremén jött létre, és lett a 12. századtól kezdve a város kereskedelmének legfőbb színtere a szorosan egymás mellett álló kereskedőházakkal.

A hűség városa

A trianoni békeszerződés aláírása után Sopron és még 8 község sorsáról népszavazással döntöttek. A város lakói szavazhattak róla, hogy a győztes Ausztriához szeretnének-e tartozni, vagy továbbra is Magyarországhoz. Az utóbbi mellett döntöttek, ezért nevezik Sopront a hűség városának. A szavazás 1921. december 14-én volt, így lett december 14-e Sopron napja.

Ha Sopronban jársz, fedezd fel a környéket is, keresd fel Fertődön a magyar Versailles-nak is nevezett Esterházy-kastélyt, csodáld meg a Franciakertet, és járd végig a palota termeit. Az ország legnagyobb és legszebb barokk kastélya az Esterházy család 18. századi fényét és pompáját idézi.

Ha Sopronban jársz, fedezd fel a környéket is, keresd fel Fertődön a magyar Versailles-nak is nevezett Esterházy-kastélyt Forrás: Shutterstock

Ahogy említettük, a környék egyrészt építészeti kincsekben gazdag, de emellet csodás természet öleli körül. Fertő-Hanság Nemzeti Park 1994-ben jött létre a korábbi magyar tájvédelmi körzetek egyesítésével.

A Nemzeti Park területe több napra is elegendő látnivalót kínál: a Fertő és a Hanság élővilágát kiállítások mutatják be, de ezeknél is érdekesebbek azok a túraútvonalak, amelyeken a térség élővilágát a maga természetességében figyelheted meg.

Boráról is híres ez a vidék

A Soproni borvidék Magyarország egyik történelmi borvidéke. Az Alpok lábánál, a Fertő tó déli partján és a Soproni-hegység lankáin terül el. A szőlőtermesztés hagyománya egészen a római időkig nyúlik vissza. A legnagyobb részben vörösbort készítenek, elsősorban a kékfrankos szőlőfajtából, de számos nemzetközi fajta is meghonosodott a borvidéken. Sopron bora jellemzően közepes testű, alkoholtartalmú, friss és jó savtartalommal rendelkezik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.