Reggeli, ebéd, vacsora gluténérzékenyeknek

Forrás: Shutterstock -
ebéd Vacsora gluténérzékenység menü magazin gluténmentes étkezés reggeli gluténmentes diéta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ételallergiával vagy ételintoleranciával élők számára kész kínszenvedés néha, hogy összeállítsák a napi menüt. Most a gluténérzékenyeknek szeretnénk egy kicsit segíteni, így mutatunk 3 olyan ételt, amelyeket könnyű elkészíteni, ízletesek és számukra sem tiltottak.

A gluténérzékenységnek több típusa is létezik, ám bármelyik üti is fel a fejét valakinél egy biztos, életmódváltásra lesz szükség. Főleg a kezdeti időkben

nehéz eligazodni azon, hogy pontosan mi kerülhet és mi nem a gluténérzékenyek asztalára,

így lássunk egy reggeli, ebéd és vacsora ötletet, amelyet a diéta során is bátran lehet fogyasztani.

Tápláló reggeli - Tojásmuffin

Egészséges és gyors reggelihez kiváló választás lehet egy krémes zabkása, egy ropogós granola vagy müzli. A dobozos készítményeknél mindenképpen figyeljünk oda, hogy ne tartalmazzon a termék búzát, árpát, rozst. A legjobb, ha a csomagoláson szerepel a gluténmentes felirat.
Tartalmasabb reggelinek pedig készíthetünk egy igazán gazdag tojásmuffint, amely garantálja, hogy délig ne éhezzünk meg.

Tojásmuffin Forrás: Shutterstock


Hozzávalók:
6 tojás
12 szelet bacon
1 piros húsú paprika
2 szál újhagyma
15 dkg sajt

bors

Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 200 C°-ra. A muffinformákat (a legjobb, ha szilikonos) béleld ki a baconnel, úgy hogy 1 mélyedésbe 2 szalonnacsíkot helyezel. Vágd apró kockákra a paprikát, vékony karikákra a hagymát, a sajtot pedig reszeld le. A tojásokat üsd egy tálba, habard el a sóval és a borssal, szórd bele a reszelt sajt felét, a paprikát és a hagymát, majd a masszát adagold ki a baconnel bélelt muffinformákba. A tetejükre szórj sajtot és süsd őket 15-20 percig.

Könnyű ebéd - Borsós- citromos-sajtos rizottó

Ebédre a gluténérzékenyek ehetnek főzeléket, amelyben nincs rántás vagy habarás, salátát, húst rizzsel vagy krumplival, levest, de egy különleges borsós-citromos-sajtos rizottó is kellő lendületet biztosít a nap további részére.

Borsós- citromos-sajtos rizottó Forrás: Shutterstock


Hozzávalók:
1 közepes fej hagyma
20 g vaj
150 g borsó
200 g kerekszemű rizs
1 liter alaplé (zöldség vagy hús is lehet)
1 citrom lereszelt héja és leve
100 g reszelt sajt (legjobb a parmezán, de a trappista is megfelelő)

bors

Elkészítés:
A vajon pirítsd meg a hagymát, majd dobd rá a rizst. A keveréket forgasd jól össze, hogy a hagymás vaj mindenhol bevonja a rizsszemeket, majd adj hozzá annyi alaplét, amely éppen elfedi. Állandó kevergetés közben főzd addig, amíg a rizs magába nem szívja az összes folyadékot, majd locsolj rá egy újabb adagot. Ezt addig ismételd, amíg a rizs meg nem fő. Ha elkészült, ízesítsd sóval és borssal, add hozzá a borsót (ha fagyasztott vagy friss volt, akkor előtte főzd meg!), a citrom levét és héját, majd óvatosan forgasd össze. Legvégül szórd bele a sajtot és már tálalhatod is.

Vacsora - Zellerkrémleves


Vacsorára szintén jó ötlet egy könnyed saláta lazaccal vagy grillezett csirkével, egy frittata, de a krémlevesek is igazi jolly jokerek, hiszen gyorsan és könnyen elkészíthetőek, ráadásul a kellő feltétekkel nagyon laktatóak is.

Zellerkrémleves Forrás: Shutterstock


Hozzávalók:
1 nagy zellergumó
2 közepes krumpli
1 doboz tejföl

bors

Elkészítés:
A zellert és a krumplikat hámozd meg, vágd nagyobb kockákra és egy lábasba tedd fel őket főni annyi vízzel, amennyi éppen ellepi őket. Ha megpuhultak egy botmixerrel pépesítsd a zöldségeket, valamint sózd és borsozd. Amennyiben túl sűrűnek találod, hígítsd vízzel vagy alaplével. A tejfölt tegyed egy kisebb tálba, adj hozzá egy merőkanálnyi levest és jól keverd össze – ennek köszönhetően kiegyenlíted a hideg tejföl és a forró leves hőjét, így nem fognak kicsapódni a fehérjék -, majd add az egészet a krémleveshez és keverd át. Ezután már ne forrald fel ismét a levest! Szedd tálakba a vacsorát, szórd meg frissen őrölt borssal és kínálj hozzá félbe vágott főtt tojást, szalonnapörcöt vagy „százlábú" – gluténmentes! - virslit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.