Jótanácsok: hogyan öltöztesd ősszel a gyereket

Forrás: Shutterstock -
óvodás tippek család öltözködés magazin jótanács ősz gyereknevelés öltöztetés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ősz. Rozsdabarna, napsárga lombkoronák. Illatos avar. Hosszú séták az erdőben. Ez az egyik arca, az indián nyár. Máskor azonban köd, eső, szél és hideg jellemzi. Ilyenkor pedig okosan öltözni sem egyszerű feladat, főleg ha egy óvodáskorú gyerkőcről van szó.

Mi a gond az öltözéssel

Az őszi időjárás olyan, akár a szerencsekerék, a szülő pedig csak vakarja a fejét, mit adjon a gyerekre, hogy reggel hétkor ne fagyjon kockára az óvodába menet, ugyanakkor hazafele ne gyulladjon meg a délutáni napsütésben.

Öltözködés terén az ovisokkal talán a legnehezebb. A kisebbek még nyugisan tűrik, hogy anya feladjon rájuk bármit, a nagyobbak meg már maguk öltözködnek és nem nagyon engednek beleszólást a napi outfit kiválasztásába. A 3-6 évesek azonban éppen az a korosztály, akik már öntudatra ébredtek, szeretnék megvalósítani az elképzeléseiket, de totálisan elrugaszkodva élnek a valóságtól, így

képesen a legnagyobb esőben kitalálni, hogy ők ma bizony a nyári szandiba mennek az utcára, hiába tombol kint az özönvíz.

Arról nem is beszélve, hogy állandóan mozgásban vannak, így nehéz eldönteni, mennyi ruha kerüljön rájuk, hiszen a futkározásban, motorozásban kimelegednek, ezért nem jó, ha túlöltöztetjük őket, ugyanakkor, ha beleülnek a homokozóba, akkor meg kevésnek bizonyulhat a vékony nadrág és egy pulóver.

A gyerekek állandóan mozgásban vannak, könnyen kimelegednek, ezért nem jó, ha túlöltöztetjük őket Forrás: Shutterstock

És akkor még nem esett szó olyan kellemes dolgokról, mint az egyéniség kifejezése, azaz amikor a gyermekünk semmi mást nem akar felvenni, csak egy bizonyos nadrágot, egy bizonyos cipőt vagy lányok esetében azt a bizonyos tüllszoknyát – természetesen a reggeli 5 fokban is.

Problémamegoldás felsőfokon

Arra a kérdésre, hogy "Mibe öltöztessem a gyereket, hogy ne fagyjon meg, de ne is izzadjon?" egy meglehetősen egyszerű módszer alkalmazása ajánlott, ez pedig a réteges öltöztetés. De mit is jelent ez pontosan?
Leginkább azt, hogy októberben – bármennyire is látszik a lehelet reggel, az oviba menet -, ne húzzunk a csemeténkre bundabugyit, harisnyát és anorákot. Bőven elég egy vastagabb melegítő, egy farmer, ha pedig fázósabb a gyermekünk vagy szívesebben üldögél a homokozóban, akkor mindezek alá jöhet egy harisnya, nehogy felfázzon. Ez praktikus az oviban is, mert beérkezéskor csak lekapjuk róla a felső nadrágot és már szaladhat is harisnyában – vagy harisnya+rövidnadrág/tüllszoknya szettben - a csoportszobába.
Felül is érdemes betartani a fokozatosság elvét. Tehát az a legjobb, ha különféle típusú felsőket adunk rájuk. Például alulra egy rövid ujjú pólót,fölé egy hosszú ujjú vékonyat és erre egy pulcsit. Ezt kedvére variálhatják bent az óvónők is. A csoportszobában lehet rövid ujjúban a gyerkőc, ha kimennek, akkor pedig időjárástól függően válogathatnak a vékony és vastag felsők között.

Ami még az óvodások ruhatárának elengedhetetlen darabja, az nem más, mint a mellény, a gumicsizma és a vízhatlan szett, azaz a gumiruha.

Az óvodások ruhatárának elengedhetetlen darabja a mellény, a gumicsizma és a vízhatlan szett Forrás: Shutterstock

A mellény bármikor, bármire jó - főleg az őszi időszakban, amikor a kabát még sok, de a pulcsi már kevés. A gumigatya, gumicsizma és gumikabát pedig az esős évszak Jolly Jokere, mert

rossz időjárás nem létezik, csak célszerűtlen öltözet...

Ebben aztán jöhet akár monszun is, a gyereknek meg sem kottyan majd.

Az usánkát se nyomjuk a csemete fejére azonnal, ha a levelek lehullottak a fákról. Egyrészt, mert beleizzad a 15 fokban, letépi magáról, ez pedig egyenes út a megfázáshoz, másrészt pedig mit adunk rá majd -5 fokban, ha már ősszel szőrmebéléses sapkában járatjuk. A bundás cipő, kesztyű, sál és overál kérdésköre a sapkáéhoz hasonlatos, így ezeknél sem árt megvizsgálni, hogy egy örökmozgónak szüksége van-e valóban a téli szettre az őszi időjárásban...

Szülőként nem egyszerű feladat a szeszélyes időjárásnak megfelelően felöltöztetni az ovisokat, ám próbáljon mindenki józanul gondolkodni, mielőtt Micheli babának öltözteti a gyermekét az első hűvös fuvallatra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.