Gyémánt gyűrű karácsonyra?

Forrás: Shutterstock -
karácsony eljegyzés ünnep gyémántgyűrű magazin eljegyzési gyűrű ékszer gyémánt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gyémánt a lányok legjobb barátja. Gyémántgyűrűt pedig főképp eljegyzéskor szokás ajándékozni, amelynek egyik legkedveltebb időszaka - a szülinap és Valentin-nap mellett - pont a most közelgő karácsony.

Természeteses egyáltalán nem szentírás, hogy valamilyen - egyébként is - jeles naphoz kötődjön az eljegyzés, ahogyan az sem, hogy gyémántos ékszert húzzanak a menyasszony ujjára. Valahogy mégis sokan döntenek úgy, hogy ünnepnapon ejtik meg a lánykérést és gyémánttal díszített gyűrűt választanak jegyajándékul. Ez érthető, hiszen egyrészt

a gyémánt az egyik, általunk ismert legkeményebb anyag, tehát méltón szimbolizálhatja a kapcsolat szilárdságát,

másrészt pedig értékálló is, amely szintén jelképezheti a házasság örökké tartó mivoltát.

Gyémántgyűrűt pedig főképp eljegyzéskor szokás ajándékozni, amelynek egyik legkedveltebb időszaka a karácsony Forrás: Shutterstock

A gyémántok igazán sokfélék. Számos fajtájuk létezik színtől, tisztaságtól, karáttól és csiszolástól függően, így ha valaki gyémántvásárlásra adja a fejét, biztosan megtalálhatja az ízlésének, sőt a pénztárcájának megfelelőt, hiszen nem minden gyémánt megfizethetetlen, mivel a fent említett négy tulajdonság, azaz a 4C (color, clarity, carat, cut ) határozza meg a kő értékét.

Lássuk tehát a legfontosabb tudnivalókat a gyémántokról.



Szín, azaz color

A gyémántok árképzésének egyik meghatározó támpontja a kő színe. A gyémánt alapvetően színtelen, ezért minél fehérebb, annál értékesebb. A szín meghatározásához betűket alkalmaznak és a legtisztább D kategóriától az enyhén sárgás színezetű Z-ig terjed a skála.
A színes gyémántok – rózsaszín, kék, zöld - kivételt képeznek a besorolás alól, ám jó, ha tudjuk, hogy ezek nem mindig a természetnek köszönhetik különleges árnyalatukat, sok esetben speciális színkezelés eredményeképpen nyerik el végső megjelenésüket.
A fehér gyémántok besorolása színük szerint:

  • Legtisztább, első osztályú fehér szín: D, E
  • Nagyon fehér, tiszta fehér szín: F, G
  • Sima fehér: H
  • Enyhén elszíneződött fehér: I, J
  • Színezett fehér: K, L
  • Enyhén sárgás: M, N
  • Halványan sárgás: N - R
  • Gyengén sárga vagy sárga: S -Z
A gyémántok árképzésének egyik meghatározó támpontja a kő színe Forrás: Shutterstock

Tisztaság, azaz clarity

A gyémánt tisztasága alatt azt kell érteni, hogy a kőben találhatóak-e úgynevezett zárványok, ezek ugyanis csökkentik a gyémánt átlátszóságát, illetve befolyásolják a színét is. Attól függően, hogy a zárvány, zárványok mekkorák, hol helyezkednek el és milyen intenzitásúak hét kategóriába lehet sorolni a gyémántokat:

  • IF: tízszeres nagyítás alatt sem vehető észre benne zárvány – kifogástalan
  • VVS - VVS 1, VVS 2 nagyon-nagyon kis zárványok, tízszeres nagyítás alatt is nehezen észrevehetőek
  • VS - VS 1, VS 2: a nagyon kis zárványokat, csak tízszeres nagyítás alatt lehet észrevenni
  • SI - SI 1, SI 2: szabad szemmel még nem látható, de tízszeres nagyítás alatt már észrevehető hibák
  • P1: közepes zárványok, szabad szemmel is észrevehetőek, ha jól megfigyeljük
  • P2: a zárványok szabad szemmel is láthatók, sőt befolyásolják a gyémánt ragyogását is
  • P3: nagyobb és több zárvány, amelyek szabad szemmel is könnyedén észrevehetőek
A gyémánt tisztasága alatt azt kell érteni, hogy a kőben találhatóak-e úgynevezett zárványok Forrás: Shutterstock

Méret, azaz carat

A sokszor emlegetett karát nem mást jelöl, mint a gyémánt súlyát, ám ahogyan látjuk, a méret nem az egyetlen tényező, amely meghatározza a kő értékét. 1 ct (karát) 0,2 gramm. Mivel a természetben a nagyobb gyémántok ritkábbak, így érthető módon, minél nagyobb a kő, annál értékesebb. Ez olyannyira igaz, hogy ha megnézzük egy - azonos színű, tisztaságú és formájú - 0,95 karátos és egy 1,01 karátos gyémánt árát, akkor bizony jelentős különbséget tapasztalhatunk közöttük, holott egymás mellé téve egyformának tűnnek. Ám mivel a vízválasztó egykarátos kategóriahatár két oldalán helyezkednek el, így az áruk is eszerint fog alakulni.

Csiszolás, azaz cut

A csiszolás az a folyamat, amely során a kő megkapja a végső formáját, érvényre juttatva a gyémántra jellemző tűzet és ragyogást. Azok a gyémántok, amelyeket nem kellő szakértelemmel csiszolnak, kevésbé verik vissza a fényt és nem csillognak olyan szépen, mert a fény oldalt vagy alul „kiszökik", ez pedig nagyban befolyásolja az értéküket is. A gyémánt „tüze", azaz a fények játéka, jól látható a kő mozgatásakor.
Az, hogy milyen csiszolású gyémántot érdemes választani nagyban függ az egyéni ízléstől illetve a kor divatjától is. Manapság a kerek briliánsok a legkeresettebbek, amelyek intenzíven szikráznak, de a legnépszerűbb formák közé tartoznak a princess (négyzet), oval (ovális), marquise (kihegyesedő ovális) és az emerald (téglalap) fazonok is.

Az eljegyzési gyűrűkről korábbi cikkünkben bővebben is olvashatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.