Az esküvői harangokig és a boldogító igenig vezető út első lépése a lánykérés, amelynek elengedhetetlen kelléke az a bizonyos gyűrű. De mégis hogyan válasszunk a hatalmas kínálatból? Mik a lehetőségek és mit érdemes figyelembe venni? Mutatjuk a legfőbb szempontokat.

Az eljegyzési gyűrűvel ugyan a pár férfi tagja lepi meg a kedvesét, mégis kevés az a vőlegényjelölt, aki nem olyan ékszert vásárol, amelyet szerelme sugall neki. Tehát voltaképpen nekünk, nőknek kell tisztába lennünk azzal, mit is szeretnénk, mik is a lehetőségeink, milyen számunkra a tökéletes eljegyzési gyűrű, amelyet egy életen át szívesen hordunk.

Anyagok és formák  

Az első kérdés, amely felsejlik, ha eljegyzési gyűrűt kell választani, hogy mégis milyen anyagból készüljön? Néhány évtizede még a klasszikus sárga arany számított közkedveltnek, sőt az aranyon és talán az ezüstön kívül nem is nagyon volt lehetőség arra, hogy másfajta fémet válasszanak a jegyesek. Manapság szerencsére igen sokszínű a paletta, a sárga aranytól kezdve, a fehér és rozé aranyon keresztül, a platináig vagy éppen a palládiumig igen széles a skála, de a többféle fém ötvözése sem lehetetlen kérés.

Forrás: Shutterstock

A foglalat szintén fontos, hiszen amellett, hogy garantálja a kő biztonságát, nagyban meghatározza a gyűrű stílusát is. A három legnépszerűbb típus a karmos, a csatorna és a süllyesztett.
A karmos foglalat igen megbízható, a karmok száma pedig lehet kettő (nyitott), három, négy, de akár hat is, a csatorna foglalatban egy vájatban csücsül a kő, míg a süllyesztettben karmok nélkül kerül rögzítésre és a teteje egy szintben helyezkedik el a gyűrű felszínével.
Míg karmos gyűrűk általában a klasszikus vonalat képviselik, addig például a süllyesztett technikával készültek kifejezetten modern hatást keltenek.


A gyűrű lelke, a kő
A legelső kérdés után a legfontosabb kérdést is fel kell tenni eljegyzési gyűrű vásárlásakor, ez pedig nem más mint, hogy milyen kő kerüljön az ékszerbe. A jegygyűrűk többsége gyémánttal készül, ám nem ritka az olcsóbb cirkónia sem, ahogyan a különféle színes drágakövek és féldrágakövek is egyre népszerűbbek, így az utóbbi években már gyakran lehet látni smaragd, rubin, zafír, akvamarin vagy ametiszt eljegyzési gyűrűket.

Forrás: Shutterstock


A kő formája szintén meghatározó és nagyban befolyásolja az, hogy milyen stílusú a menyasszony.
A legnépszerűbb csiszolási formák a:

  • briliáns: klasszikus, kerek forma, ez a legnépszerűbb az eljegyzésű gyűrűk körében
  • smaragdcsiszolás: csapott sarkú téglalap
  • princess: négyzetre csiszolt kő
  • marquise: ovális, de a két csücskénél kihegyesedő
  • körte: alul ovális, felül kihegyesedő
  • szív: szívformára csiszolt
  • ovális: alul és felül is kerekített hosszúkás forma

Az eljegyzési gyűrű nem szimpla ékszer, hanem egy ígéret, egy szimbólum, amelyet – ideális esetben – egy életen át visel a pár női tagja, így jó, ha olyan ékszert választunk és kapunk, amelyet szívesen és hosszú éveken át örömmel viselünk.