Ezekre kell figyelni, amikor majd visszatérsz az edzőterembe

Forrás: Shutterstock -
magazin kihagyás edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyelőre az edzőtermek zárva vannak, és egy jó darabig ez még biztosan nem fog változni, de hamarosan eljön az idő, amikor mindenki visszatérhet ha nem is teljesen a jól megszokott életéhez, de legalább a mozgáshoz. A kihagyott idő miatt azonban sokkal körültekintőbbnek kell lennünk a gyakorlatokkal. Ezekre kell odafigyelnünk majd.

Ugyan még egy darabig nem mehetünk edzőterembe, de hamarosan eljön az idő, amikor minden sportőrült visszatérhet a heti rendszerességgel űzött testmozgásához. Nem folytathatjuk viszont ott, ahol abbahagytuk, főleg akkor, ha nem sikerült összeszednünk elég motivációt az otthoni edzéshez. Habár az izomzatunk és a testünk valószínűleg nem épült le teljesen a kihagyott idő miatt, azért nem árt óvatosabbnak lennünk a gyakorlatokkal. Türelmesnek kell lennünk magunkhoz, és fontos, hogy tudatosítsuk, fokozatosan kell visszaállítanunk a terhelést, különben a sérülést kockáztatjuk. Ne akarjunk egyből a karantén előtti állapotba kerülni, ugyanis az agyunknak és az állóképességünknek is szüksége van a frissítésre.


Ugrálás

Ha sok időt hagytunk ki, akkor az olyan gyakorlatokra, mint a dobogóra való ugrás, nagyon oda kell figyelnünk. Érdemesebb szimpla ugrókötelezéssel kezdeni, és fokozatosan haladni a kisebb majd magasabb dobogó felé, mintha először csinálnánk. Amint biztonságosnak és komfortosnak érezzük, visszatérhetünk az eredeti magassághoz, és persze ehhez nem szükséges olyan sok idő, mint mikor először kezdtünk rendszeres testmozgásba.

Érdemesebb szimpla ugrókötelezéssel kezdeni Forrás: Shutterstock

Tricepsz

Az úgynevezett tricepsz-merülés, vagyis az a gyakorlat, amikor egy székre vagy dobogóra támaszkodva ereszted le a testedet, nagy megterhelést jelent az izomzatnak, így hosszabb kihagyás után nem szabad egyből ezzel kezdeni a tricepsz edzését. Próbáljuk a vállainkat inkább fekvőtámasszal bemelegíteni egészen addig, amíg biztonságosnak nem érezzük ezt a gyakorlatot.


Húzódzkodás

Ez a gyakorlat sem az ízülteteket sem az izmokat nem kíméli, főleg akkor, ha lendületet is viszünk bele. A test lengése miatt a sérülés esélye is nagyobb, erre pedig hosszabb kihagyás után meglehetősen nagy az esély. A felsőtest erősítésére számos más lehetőségünk van, de hamarosan a lendület nélküli húzódzkodáshoz is visszatérhetünk, ám akkor is érdemes a fokozatosság elvét követni.


Nehéz súlyzós emelések

Ugyan a testünk nem felejt olyan gyorsan, a kifejezetten nagy súlyok bármilyen emelését érdemes elkerülni az első pár alkalommal, Több hónap kihagyást ugyanis az ízületeink és az izmaink is megéreznek, és a túlzott terheléssel szinte biztos, hogy a sérülést reszkírozzuk. Jobb, hogy ha újoncként tekintünk magunkra, és kisebb súlyokkal dolgozunk, mert a megerőltetés azzal is járhat, hogy végül még több időt kell majd mozgás nélkül töltenünk.

Jobb, hogy ha újoncként tekintünk magunkra, és kisebb súlyokkal dolgozunk Forrás: Shutterstock

Amiről sose feledkezzünk meg

A bemelegítés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Olyankor is nagy szükség van rá, amikor rendszeresen mozgunk, de ha újrakezdők vagyunk, akkor még alaposabbnak kell lennünk. A bemelegítés során indul be a vérkeringés az izmainkba, ez pedig segít a sérülések kiküszöbölésében. A szív- és érrendszerünk dolgát is megkönnyítjük akkor, ha megfelelően felkészítjük a testünket az elkövetkezendő terhelésre. Ezzel nem szabad sietni, minden testrészt alaposan meg kell mozgatni, mielőtt belefognánk a konkrét edzéstervbe. Ne sajnáljuk az időt a testünktől, és ne érezzük feleslegesnek!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.