A koronavírusban szenvedő betegek halálozási kockázata ötször nagyobb az influenzásokénál

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Robert Michael -
halál koronavírus influenza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy új, amerikai szövetségi adatokat feldolgozó tanulmány szerint a kórházban ápolt, Covid-19-ben szenvedő betegek esetében többször volt szükség a lélegzés támogatására, intenzív osztályon való ápolásra, hosszabb kórházi kezelésre és csaknem ötször nagyobb volt az elhalálozás kockázata, mint az influenzával ápoltak esetében.

A tanulmányt a St. Louisban működő Washingtoni Orvosi Egyetem kutatói készítették. A kutatók az amerikai veteránügyi minisztérium által kezelt adatbázisban szereplő, személyazonosításra alkalmatlanná tett orvosi dokumentációkat elemezték. A vizsgálatban az Egyesült Államokban február 1. és június 17. között Covid-19 miatt kórházba került 3641 páciens adatait, továbbá 2017. január 1. és 2019. december 31. között influenza miatt kórházi ápolásra szoruló 12 676 beteg adatait elemezték. A tanulmányban szereplő betegek átlagos életkora akár Covid-19-ben, akár influenzában szenvedtek, 69 év volt - írja az MTI.
A Covid-19 vagy influenza miatt kórházi kezelésre szorulók közül a koronavírusos betegek esetében ötször nagyobb volt a halálozás kockázata, mint az influenzásoknál. A 12 676 influenzás páciens közül 674, 5,3 százalék hunyt el, míg a 3641 koronavírusos beteg közül 676, 18,5 százalék hunyt el - állapította meg a The BMJ tudományos folyóiratban kedden publikált tanulmány.
Átlagosan a koronavírusos betegeknek négyszer nagyobb valószínűséggel kellett kapnia valamilyen lélegzéstámogató kezelést és csaknem 2,5-szer volt nagyobb a valószínűsége, hogy intenzív osztályon kellett őket ápolni. A Covid-19-ben szenvedők gyakrabban szorultak hosszabb kórházi ellátásra, mint az influenzások, átlagosan három nappal töltöttek többet kórházban.

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Robert Michael

A tanulmány egyik legmeglepőbb eredményeként a kutatók azt is megállapították, hogy az influenzásokhoz képest a Covid-19-ben szenvedő pácienseknél megemelkedett a kockázata a cukorbetegség kialakulásának: száz páciens esetében kilenccel több koronavírusos betegnél állapították meg a szövődményt.

Az adatok elemzéséből kiderült, hogy a Covid-19-ben szenvedők közül a 75 éves és annál idősebb, krónikus vesebetegségben vagy demenciában szenvedő pácienseknél, és az orvosi értelemben elhízott, vagy cukor- vagy vesebeteg afroamerikai pácienseknél volt a legnagyobb a halálozás kockázata.

A kutatók azt is megállapították, hogy az influenzával összehasonlítva a Covid-19 következtében megnövekedett az akut vesekárosodás és súlyos szeptikus sokk kialakulásának veszélye, a kórházban ápolt páciensek közül 100 betegenként átlagosan mindkét szövődmény hattal több koronavírusos betegnél jelentkezett az influenzával kezelt betegekhez képest.
Az influenzával kezeltekhez képest a Covid-19-ben szenvedőknek több gyógyszert kellett kapniuk a súlyosan alacsony vérnyomásuk miatt: a tanulmány szerint 100 páciensenként 11,5-del több koronavírusos betegnek kellett több gyógyszert kapnia.
"Hívhatjuk a koronavírust légúti vírusnak, de ha megnézzük a hozzá kapcsolódó klinikai következményeket, jelentős károsodást okozhat az agyban, a májban, a szívben, a vesében és a véralvadási rendszerekben. Ez egy pusztító vírus" - mondta el Ziyad Al-Aly, a Washingtoni Orvosi Egyetem adjunktusa, a tanulmány vezető szerzője.
A tudós felhívta rá a figyelmet: elképzelhető, hogy a Covid-19-en átesett pácienseknél egy vagy öt év múlva olyan komplikációk is jelentkezhetnek, amelyet nem vettek figyelembe. Mint mondta, tudnak olyan páciensekről, akik a Covid-19-ből nem tudtak teljesen felépülni, továbbra is rosszullétre vagy szokatlan fáradtságra, esetleg étvágyuk megváltozására panaszkodnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.