Megoldották a több mint száz éve halálra fagyott kutató rejtélyét

Forrás: Wikipedia -
sarkkutató rejtély Északi sark
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jörgen Brönlund kutató Grönlandon fagyott halálra, egy naplót hagyott hátra, amelynek rejtélyét azóta próbálják megfejteni, ám csak most sikerült.

A 29 éves sarkkutató, Jörgen Brönlund még 1906-ban vágott neki Grönland északi részének Ludvig Mylius-Erichsen expedícióvezetővel és társával, Niels Peter Höegh Hagennel.
Ám egy ponton különváltak, de mindannyian eltévedtek, és halálra fagytak. Brönlund holttestét hónapokkal később egy barlangban találták meg. Egy 172 oldalas naplót hagyott maga után, amelyben dokumentálta életének utolsó pillanatait is.

A fotó illusztráció. Forrás: Wikipedia

Ezt a kiskönyvet vizsgálták meg alaposan, hogy kiderítsék, mi is történt pontosan. A rajta található rejtélyes elfeketedett folt sokáig nagy fejtörést okozott a tudósoknak, ám most kiderült, hogy a kutató próbált tüzet gyújtani, hogy megmelegedjen.
Égett gumit, petróleumot, állati vagy növényi eredetű olajat és emberi ürüléket találtak ugyanis rajta.

„Úgy gondoljuk, Brönlund kétségbeesve próbálta meggyújtani a petróleumégőjét, hogy melegen tartsa magát, de nem sikerült, és halálra fagyott. A kutatásokból kiderült, hogyan tölthette utolsó óráit. Addigra már hetek óta éhezett, teljesen átfagyott és kimerült. Látom magam előtt, ahogy elgyengült, koszos és remegő kezekkel még egy utolsó próbálkozást tesz, hogy tüzet gyújtson, de hiába" – mondta a Daily Mailnek Kaare Lund Rasmussen a kutatásban résztvevő szakértő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.