Középkori kincsekre bukkantak a Cambridge-i Egyetem lebontott épülete alatt

Forrás: IR Ston/Shutterstock -
Cambridge kincs találtak egyetem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Cambridge-i Egyetem lebontott diákszállásai alatt számos középkori kincsre bukkantak a régészek. 

A King's College régészei több mint 60 sírt találtak, amikor lebontották az egyetem 1930-as években épült épületcsoportját azért, hogy helyére egy új campust építsenek.

A sírok mellett számos kincsre is bukkantak az archeológusok,

körülbelül 200 darab tárgyat találtak meg, köztük bronzbrossokat, gyöngy nyakláncokat, kardokat, anyagedényeket, üvegpalackokat. ezek közül a legtöbb a a korai angolszász korból (400-650) maradt fenn

- írja a nuus.

Forrás: AFP/Heidi Levine

A King's College történésze, Caroline Goodson elmondta, hogy az emberi maradványok meglepően jó állapotban őrződtek meg, ami annak is köszönhető, hogy a térségre jellemző lúgos föld nem mállasztotta el a csontokat - írja a The Guardian.

Továbbá

a régészek azon is meglepődtek, hogy ilyen nagy kiterjedésű középkori temetőre bukkantak római kori árkokkal övezve, a római kori Cambridge maradványainak közelében.

A korabeli történelmi feljegyzések szerint sok római kori városhoz hasonlóan Cambridge is elnéptelenedett, amikor a rómaiak visszavonták katonai egységeiket Anglia területéről az 5. században.

"Már tudjuk, hogy Cambridge-ből nem vándoroltak el teljesen. De most egy tisztább és nagyobb képet kapunk a római kor utáni települések életéről" - magyarázta a történész.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.