Negatív tér és absztrakt művészet: alkoss a híres szobrászok ötletei nyomán – DIY

szobrászat művészet DIY otthon magazin absztrakt művészet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gondolkodtál már azon, hogy elkezdesz szobrászkodni? Kissé nagyszabásúnak és talán félelmetesnek is tűnhet elsőre ez a gondolat, no meg persze ott az anyag igény is, de hidd el, egyszerűbb megoldani, mint hinnéd. Főként, ha neves művészek tanítanak.

Az elmúlt időszakban talán többen fordultak az otthoni hobbi művészetek felé. A legkézenfekvőbb a felnőtt színezés, rajzolás és a festés. Bármilyen művészeti ágat is válassz, a lényege a hasznos időtöltés, a benne való elveszés érzése, amikor a stressz és a gondok megszűnnek, csak te és az alkotásod van jelen.

Az otthoni szobrászkodáshoz nem kell se márvány vésővel, se bronz öntödével. Elég hozzá művész agyag vagy gyurma, melyekkel könnyű dolgozni, és egyszerű a sütőben is kiégetni őket. Ám otthoni talált, már-már szemétnek minősített tárgyak újrahasznosításával is szuper alkotások születhetnek.

A gyerekekkel együtt is remek időtöltés egy-egy híres szobrász művészetét megismerve alkotni, de akár egyedül, akár a kedveseddel együtt is nagyszerű minőségi közös időt kovácsolhatsz általa.

Íme, két neves szobrász, akiknek ötletei a Te otthonodban is elférnek!

Louise Nevelson amerikai szobrász (1899-1988)

Oroszországban született, majd hatéves korában költözött családjával az Egyesült Államokba. A nagy, absztrakt monokróm szobrairól híresült el, melyek elsődlegesen fából, kartonból és „talált tárgyakból" készültek.

Több művészeti ágban is tevékenykedett, az absztrakt expresszionizmustól kezdve a kubizmusig. Szobrászatának lényege, hogy elsősorban olyan dolgokat használt, amik java részét már kidobásra ítélték az emberek: mint például üvegpalackok, elhasznált gemkapcsok, régi fogkefék. Louise Nevelson ezeket összekombinálva készített csodás szobrokat, egyszínűre festett le, így monokróm hatást érve el. Leggyakrabban fekete, fehér és arany színű szobrokat készített. Ezzel az utolsó mozdulattal érte el, hogy a sokféle tárgy valóban eggyé olvadjon.

Louise Nevelson Forrás: Wikipedia/Lynn Gilbert, artprep.weebly.com

Ezekre lesz szükséged:

  • karton doboz, cipős doboz, fa doboz (hulladék fából összeszögelt keret)
  • vegyes talált tárgyak - bármi, amit már nem használnál
  • akril festék és ecset, vagy festékszóró
  • ragasztópisztoly vagy faragasztó

Így alkoss:

Ezután kombináld kedved szerint a szobrodat, de figyelj arra, hogy amennyiben Louise Nevelson vonalát követnéd, mindig maradj a dobozon belül! Amikor elégedett vagy, és kész a rögzítés is, egyszerűen fesd le egyszínűre. A kész műveket fali díszként, de a masszívabb, nagyobb darabokat akár bútorként is használhatod.

Barbara Hepworth angol szobrász (1903-1975)

A modernista és absztrakt művész egész életét az alkotás tette ki, festett is, fotózott is, de igazán szobrairól ismerjük a nevét. Barbara Hepworth-t nem a hagyományos szobrok megalkotása vonzotta, művészete ennél jóval elvontabb volt. Nem akarta lemásolni a valóságot, valami egészen újat akart alkotni, amit végül a negatív térrel rendelkező, olykor valóban hatalmas absztrakt szobrokban talált meg.

A negatív tér gyakorlatilag a tömör anyagban lévő üres hely, úgyis fogalmazhatnánk, hogy a benne lévő lyuk.

Barbara Hepworth Forrás: Wikipedia/ErlingMandelmann.ch, Wikipedia/

Ezekre lesz szükséged:

  • művész agyag, gyurma
  • szilárd, szögletes alakú alap (ez lehet gipszből, fából, de akár egy tégla is megfelel)

Így alkoss:

Barbara Hepworth a legtöbb esetben szögletes alapra helyezte gömbölyű vonalvezetésű szobrait – persze művészként volt, hogy ettől eltért, így Te is megengedheted magadnak ezt a luxust. Ami fontos, hogy az absztrakt szobrod tartalmazzon negatív teret. Elsősorban kézzel alkoss, érezd az anyagot a kezeid, ujjaid között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.