Feszes popsi nyárra? Ne állj meg a klasszikus guggolásnál!

Forrás: Shutterstock -
popsi magazin guggolás sport edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyár vészesen közeleg, most kell elkezdeni rágyúrni a beachbodyra. Csakhogy jelenleg kizárólag otthon vagy a szabadban van módunk edzeni. Ha feszes popsit akarunk, mire itt a meleg idő, érdemes a jól bevált, örök klasszikust bevetni: a guggolást.

Mindenki tudja, hogy sok guggolással igen szép eredmény érhető el popsi tájékon, főleg súlyokkal kiegészítve. Azonban a guggolásnak is több fajtája van, és akár más-más izmokat is meg lehet mozgatni, ha ezeket kombináljuk. Illetve nem unjuk meg, ha többféle gyakorlatot is bevetünk.
Általános szabály mindegyik gyakorlatnál, hogy stabilan álljunk, a sarkakat nyomjuk a talajba határozottan. A törzs maradjon egyenes mindig. Ügyelj a levegővételre, minden guggolásnál leereszkedés közben vegyél levegőt, és felállásnál fújd ki. A popsit toljuk hátrafelé, nem a térdeket előre. Ne lendületből törtéjen a mozgás, hanem a far- és combizomból. Mindig melegítsünk be előtte. Ha már haladó vagy, súlyzókkal végezd a gyakorlatokat, mert így sokkal jobb eredményt érhetsz el.

Szűk guggolás

A lábak egészen közel legyenek egymáshoz, így kezdj el hátra ereszkedni, mintha egy székre ülnél le. Guggolj addig, amíg a lábszárad derékszöget nem zár be a combokkal. Figyelj, hogy a térdek ne essenek előre. A kezeidet emeld vízszintesig, ez segít az egyensúlyozásban.

Szűk guggolás Forrás: Shutterstock

Bolgár guggolás

Az egyik lábfejet tegyük fel egy székre vagy ahová tudjuk magunk mögött. Úgy helyezkedj el, hogy stabilan meg tudj állni. Az elöl lévő lábad a hajlításnál derékszöget zárjon be, ne dőlj előre, próbálj addig ereszkedni, míg a hátsó térd épphogy nem érinti a talajt. Minél lejjebb sikerül, annál jobban dolgoznak a farizmok. Elsőre ne használj ehhez súlyt, ha nagyon nehéz megtartani az egyensúlyt a kezeddel oldalt kapaszkodj meg valamiben. Ez remek combformáló gyakorlat.

Bolgár guggolás Forrás: Shutterstock

Egylábas guggolás

Készülj fel, talán ez a legnehezebb guggolás fajta, ezért csak óvatosan kezdjünk bele, alapos bemelegítéssel. Állj az egyik lábadra, a másikat nyújtsd ki egyenesen párhuzamosan a talajjal, ha könnyített verzióban végeznéd, akkor tartsd hajlítva. Így kezdj el leereszkedni a kezeket ezzel együtt hozd vízszintesbe az egyensúly miatt. A levegőben lévő lábat pipáld.
Eleinte érdemes lehet valamiben megkapaszkodni a kezeddel, mert komolyabb egyensúlyérzék szükséges hozzá.
Könnyítésképpen kezdetnek végezheted úgy, hogy egy székre ülsz le, és innen állsz fel, hidd el, ilyenkor is dolgozni fognak az izmok. Ebben a gyakorlatban a farizom, a csípőizmok erősödnek, de a hasizom is bekapcsol.

Egylábas guggolás Forrás: Shutterstock

Szumó guggolás

A csípőszéles terpesznél nagyobb terpeszbe helyezkedj el, a lábfejek kifelé nézzenek 45 fokos szögben! Kezdj el guggolni a térd vonaláig, itt állj meg. Ezután szép lassan emelkedj fel. Itt a combközelítő, combfeszítő izmok és a farizom dolgozik keményen.

Szumó guggolás Forrás: Shutterstock

Mélyguggolás

A szumó guggoláshoz hasonlóan széles terpeszben állunk, a lábfejek szintén kifelé néznek. Kezdj el ereszkedni lefelé, csakhogy most ne állj meg a térdek vonalában, hanem addig guggolj, ameddig csak tudsz, „ülj bele" teljesen. Tévhit, hogy ártani fog a térdeknek, ha ilyen mélyre guggolsz.

Mélyguggolás Forrás: Shutterstock

Ugráló guggolás

Talán nem érzed majd azt, hogy a farizmaid annyira erősen dolgoznak itt ez eddigi gyakorlatokhoz képest, de alaposan meg fogja emelni a pulzusodat, és jól elfáradsz benne. Csípőszélességnél kicsivel nagyobb terpeszben ereszkedj le a térd vonaláig, innen ugorj egyet, olyan magasra, amennyire csak tudsz, és teljesen egyenesedj fel. Majd guggolásba érkezz vissza.

Ugráló guggolás Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.